Emlékezés az aradi vértanúkra Gárdonyban PDF Nyomtatás E-mail

2015. október 5-én, 18 órakor dr. Hermann Róbert az MTA doktora, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, hadtörténész tart előadást az 1849-50. évi megtorlásokról a Nemzeti Gyásznap tiszteletére tartott programunkon. Október 6-a, az aradi vértanúk napja, Nemzeti Gyásznap. Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Bővebben...
 
Szeptemberi programjaink PDF Nyomtatás E-mail

Szeptemberben szeretettel hívunk Gőgös Norbert geográfus előadására a Nemzedékek Házába, Dutra találkozóra Dinnyésre, jazzoterikus koncertre a Magtárba, az Kulturális Örökség Napján sétára a GÉM-mel, és a Bella István emlékév kapcsán tartandó irodalmi programunkra a Magtárba.

 

Bővebben...
 
A Kulturális Örökség Napja Gárdonyban - Séta egy eltűnt uradalom körül PDF Nyomtatás E-mail

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében sétát szerveznek a GÉM tagjai a volt Nádasdy uradalom még meglévő, illetve eltűnt épületeinek nyomában. A sétát vezetik a Gárdonyi Építész és Mérnökkör (GÉM) tagjai: Marczell Kolos, Gecséné Tar Imola, Szabó Zsolt és Csordás Lajos. Beszélgetünk az Attila pincéről, a Kastélykertről, Agárdpusztáról és az Agárdi malomról is. Találkozás 2015. szeptember 20-án vasárnap 14-órakor, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő bejárata előtt (2484. Agárd, Határ út 1.), a séta időtartama 1½-2 óra.
Mindenkit szeretettek várunk!

 
Ingyenes angol nyelvtanfolyamok a Nemzedékek Házában PDF Nyomtatás E-mail

Szeptemberben folytatódnak az ingyenes angol kurzusok a Nemzedékek Házában (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.), illetve indul egy teljesen kezdő is, Let's Start English Club néven. Minden hétfőn 17-19 Let's Start English. Minden kedden 17-19 Let's Learn English. Minden csütörtökön 17-19 Let's Talk English. A foglalkozások díjmentesek. Bővebb info és jelentkezés: Ropati Amy 30/922-4421. A kezdő csoport szeptember 14-én indul, 17.00h-kor.

 
Európai Madármegfigyelő Napok a Madárvártán és a Dinnyési Fertőn PDF Nyomtatás E-mail

Európai Madármegfigyelő Napok programjai a Dinnyési Fertőn és a Chernel István Madárvártan, 2015. október 3-4-én! Helyszín: Agárdi Madárvárta. Időpont: október 3. 7-19 óráig, október 4. 7-16 óráig. Találkozó: Agárd, Chernel István út 57. Program: Madármegfigyelés További információ: Borsányi András, 30/838-97-85
Helyszín: Dinnyési Fertő, Madárdal Tanösvény Időpont: október 3. 7-19 óráig, október 4. 7-16 óráig. Találkozó: Parkolás: Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utca sarok, gólya fészek, illetve a régi vasútállomás környéke. Regisztráció a Madárdal Tanösvény megfigyelő tornyánál. Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés.

Mindkét napon a megfigyelő toronyban lesz fotó kiállítás; lesznek hosszabb gyalogtúrák is, amelyek időtartalma 3-4 óra; További információ: Fenyvesi László, 30/663-4630

Bővebben...
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

8. oldal / 59


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo