A Chernel István Madárvártáról PDF Nyomtatás E-mail

Lassan kezd visszatérni a köztudatba, hogy létezik a Velencei-tó partján egy parányi csendes öböl, partján egy nádfedeles házikó, és kilátó. Az agárdi Chernel István Madárvártán hosszabb szünet után, a 2010-es felújítást követő átadó ünnepség után, 2011-ben újra indult az élet. Egyre többen keresik fel új és visszajáró vendégek.

 

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is sikeresen  a nyári szezon az agárdi Madárvártán. Szezononként közel kétezer látogató érkezik a tóparti madarászbázisra, közülük sokan külföldiek szerte Európából. Sokan kedvet kaptak, hogy megtekintsék az „új” Madárdal tanösvényt és a helyi természeti értékeket. Idén páratlan gazdag madársokaság lepte meg a Dinnyési Fertőt, ami egész nyáron sok-sok látnivalót nyújt az érdeklődők számára.

 

A Madárvártán idén is folytatódtak az évtizedes hagyományok alapján szerveződő természetismereti táborok. Szinte minden turnus teljes létszámmal indult, melyekben a tavalyi diákok is részt vettek. Új programok, mint a vízitúra és az éjszakai vadles sok-sok élménnyel és tapasztalattal gazdagította a résztvevő fiatalokat. 

Augusztus végén madárgyűrűzés  a program. A széles körben meghirdetett nyílt nap nem várt sikert hozott. Szerencsére szinte minden érkező vendég láthatott testközelből gyűrűzött vadmadarakat. Az előadáson pedig sok érdekes dolgot hallhattunk a kutatóktól madárvédelem és madárvonulás témákban.

Az egykor híres kutatóállomáson jelenleg is folynak tudományos vizsgálatok.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi kutatói elmúlt években felfedeztek a Madárvárta nádasában egy új farkaspókfajt. Az idei kutatási eredmények is rendkívül érdekes eredményeket hoztak tóparti nádasunkban.

Bár a nyárnak lassan vége, ne feledjük, hogy közeledik az őszi madárvonulás időszaka. A Velencei-tó környékén ekkor rengeteg vonuló madár jelenik meg. A nemzetközi madármegfigyelő napok rendszerint október első hétvégéjén kerül megrendezésre több helyszínen, köztük a madárvártán is. Aki teheti vegyen részt barátaival, családjával.

Az ősz előrehaladtával visszahúzódik a természet, majd beköszönt a tél. Ilyenkor a Madárvárta is téli álmot alszik. Egy kisseb szünet után azonban kezdődik minden előröl. Tavasszal sok-sok iskolás csoport érkezik az ország minden részéről, hogy részt vegyenek egy rendhagyó biológia órán, az agárdi Madárvártán.

 

 

Cím: 2484 Agárd, Chernel I. u. 57.
A Chernel István Madárvárta vezetője: Borsányi András

Tel: +36 30 838 97 85

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text5938 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo