Használati szabályok


Használati szabályok PDF Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Használati szabályok
A könyvtári szolgáltatások igénybevételének módja
Könyvtárhasználati díjak, térítések
Minden oldal

 

 alt

A központi könyvtár és a fiókkönyvtárak könyvtárhasználati szabályzata
I.
 

A könyvtári szolgáltatások igénybevétele

 

 1. A könyvtár szolgáltatásait minden érdeklődő – magyar és külföldi – állampolgár igénybe veheti, aki személyazonosságát hitelt érdemlően igazolja, a könyvtárhasználati szabályokat elfogadja és betartásukra kötelezettséget vállal.
 

A könyvtárhasználót beiratkozás díj megfizetése nélküli beiratkozással (regisztrációval) illetik meg a következő alapszolgáltatások

 

  1. könyvtárlátogatás
  2. a könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben használata 
  3. az állományfeltáró eszközök használata
  4. információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól 
 1. A 1. pontban felsoroltakon kívüli szolgáltatások a könyvtárba való beiratkozással, illetve az adott évben érvényes beiratkozási díj megfizetésével vehetők igénybe.
 2. Beiratkozáskor a kitöltött adatlapon a beiratkozónak – a vonatkozó törvény szerint – a következő személyes adatait kell közölnie és igazolnia: név, anyja neve, születési helye és ideje, lakcíme, személyi igazolványának vagy útlevelének száma. (Mindemellett kérjük beiratkozó olvasóinkat, hogy statisztikai és könyvtárhasználati elemzések érdekében - önként szíveskedjenek közölni munkahelyük adatait és foglalkozásukat is.). Az olvasó aláírásával igazolja az adatok helyességét és a Könyvtárhasználati Szabályzat tudomásul vételét.
 3. A könyvtárhasználóról felvett adatok kizárólag nyilvántartások, statisztikák, valamint könyvtári elemzések készítésére használhatók fel. Nyilvánosságra nem hozhatók, harmadik félnek nem adhatók ki az adatközlő beleegyezése nélkül.
 4. . „A személyes adataiban bekövetkezett változásokat a könyvtárhasználó köteles bejelenteni a könyvtárnak.” /1997. évi CXL. 57.§ 2. /. Amennyiben állandó és ideiglenes lakása is van, meg kell neveznie a levelezési címét. A változások közlésének elmulasztásából eredő költség a könyvtárhasználót terheli.
 5. A beiratkozási díj az adott évre szól. Nem kell beiratkozási díjat fizetniük a 16 éven aluliaknak, a 70 éven felülieknek, a közgyűjteményi és közművelődési dolgozóknak, valamint azoknak a könyvtárlátogatóknak, akik csak az 1. pontban felsorolt szolgáltatásokat, valamint a számítógép- és Internet használatot kívánják igénybe venni. Az olvasójegy másnak át nem adható, az esetleg ebből adódó visszaélésekből származó károkért a olvasójegy tulajdonosa felel.
 6. Az általános és középiskolai tanulók esetében a beiratkozás csak jótállási nyilatkozat aláírásával történhet. A jótállás visszavonásig érvényes.
 7. Az ingyenes ruhatár igénybevétele kötelező. Az olvasói térbe jegyzeteléshez szükséges eszközöket és személyes iratokat, értékeket tartalmazó kisméretű táskát lehet bevinni.

   

II.

A könyvtári szolgáltatások igénybevételének módja
 

1.   Könyvtári szolgáltatásokat igénybe venni, könyvtári dokumentumot kölcsönözni csak érvényes olvasójeggyel lehet. A tagság érvényessége a beíratkozástól (érvényesítéstől) számított egy év.

2.    Az elveszített olvasójeggyel történő kölcsönzés felelőssége nem a könyvtárat terheli!

3.   Akinek késedelmi díj, egyéb pénzbeli tartozása van, vagy az általa kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési határideje több mint két  héttel lejárt, esetleg bírósági eljárást folytat ellene a könyvtár, az az olvasó nem kölcsönözhet újabb dokumentumot, amíg a tartozását nem rendezte.

 

4.   A kölcsönzési határidő könyvek esetén  4 hét. Egy olvasójegyre egy alkalommal összesen hat darab könyvet lehet kikölcsönözni. Folyóiratot, a- legfrissebb szám kivételével – 1 hétre kölcsönzünk, egyidejűleg maximum 10 db-ot. Egy időben 1 db CD-rom és 1 db videokazetta kölcsönözhető. A kölcsönzési határidő 3 nap.
5.   Olvasótermi, helyismereti anyagot, önkormányzati testületi anyagokat a könyvtár nem kölcsönzi. Indokolt esetben ezek a dokumentumok szombat 12 órától hétfő 8 óráig adhatók kölcsön.

Előjegyzés és könyvtári kölcsönzés
1.         Minden beiratkozott olvasó kérhet a könyvtár állományába tartozó dokumentumokra előjegyzést. Az előjegyzés díjköteles.
2.         A könyvtár állományában nem található dokumentumokat a beiratkozott olvasók kérésére más könyvtáraktól megkérjük. A kért dokumentumokat a küldő könyvtár kölcsönzési szabályzatban megállapítottak szerint lehet használni (pl. csak olvasótermi használat, fénymásolati tilalom stb. )
 

3.         Az előjegyzés és könyvtárközi kölcsönzés lebonyolításáért dokumentumonként térítési díjat kell fizetnie az olvasónak.
Amennyiben csomagolási és postaköltség merül fel, vagy a küldő könyvtár térítést állapít meg, illetve postaköltséget is számláz, ezek a költségek is az olvasót terhelik.

Hosszabbítás
1.             Csak azoknak a dokumentumoknak a lejárati ideje hosszabbítható, amelyekre nincs előjegyzés.
 

2.             A kölcsönzési határidő telefonon és e-mailben  is hosszabbítható.

 

3.             A dokumentum hosszabbítására csak 2 esetben van lehetőség.
 

Késés

 

1.         A kölcsönzési határidőt be nem tartó olvasónak  késedelmi díjat ki kell fizetni.
2.         A többszöri (három) felszólítás eredménytelensége esetén bírósági eljárást indít a könyvtár (fizetési meghagyás, letiltó végzés), melynek során az összes addig felmerült költség az olvasót terheli (a kölcsönzött dokumentum gyűjteményi értéke, késedelmi díjak, postaköltség, illeték stb. )

Dokumentumok rongálása, elveszése, térítése

 

1.         Amennyiben a kölcsönzött dokumentum megsérült vagy elveszett, térítést kell fizetni.
2.         Az elveszett vagy megsérült dokumentum helyett ugyanannak a műnek ugyan az a kiadása térítésként elfogadható. Egyéb esetben a dokumentum gyűjteményi értékét kell megtéríteni (ami adott esetben a teljes mű fénymásolati árát és köttetési költségit is jelentheti).
 

III.

 

Ruhatár

 

Az olvasók kényelme és a könyvtári állomány védelme érdekében az olvasói terekbe táskát bevinni, kabátban tartózkodni nem szabad. Kérjük, vegyék igénybe az ingyenes ruhatárat.
Ne használják mobiltelefonjukat, amíg a könyvtárban tartózkodnak!
  

IV.

 

Számítógép-használat

 

A számítógép-használatra külön szabályzat vonatkozik.

 
 

V.
Könyvtárhasználati díjak, térítések
   

Beiratkozási díj 1 évre:

1.         Munkaviszonyban állóknak, önálló jövedelemmel rendelkezőknek             1200.-Ft

2.         16 éven felüli tanulóknak,- felsőoktatási intézmények
       nappali tagozatos hallgatóinak                                                       600,-Ft

  

3.         GYED-en, GYES-en lévőknek, nyugdíjasoknak, munka-
      nélkülieknek, a településen lakó vagy a település oktatási
      intézményeiben dolgozó pedagógusoknak                                        600,- Ft
4.         16 éven aluliaknak, 70 éven felülieknek, közgyűjteményi
      és közművelődési  dolgozóknak                                                     ingyenes  
 
 

Késedelmi díjak

1.         Könyvek és folyóiratok esetén naponta és dokumentumonként             5,- Ft

2.          CD-lemezek és videofilmek esetén naponta, dokumentumunként        50,-Ft

Kiküldött felszólítás esetén a késedelmi díjhoz 150.- Ft posta- és
nyomtatványköltség is járul

  

Előjegyzés, könyvtárközi kölcsönzés :
A szolgáltatás igénybevételének díja                                                              100,- Ft/alkalom
amely magába foglalja az értesítés költségét . Ha a kért dokumentumért a küldő könyvtár térítést állapít meg, vagy postaköltség merül fel, annak költsége is az olvasót terheli.
 

Térítéses szolgáltatások díjai

 

Fénymásolás                                                                        A/4-es oldal     25,- Ft

                                                                                         A/3-as oldal     50,- Ft

 

Elveszett olvasójegy pótlása                                                                         100,- Ft

Számítógép- és internethasználat óránként                                                     300,- Ft 

Szöveges oldal nyomtatása                                                                             30,- Ft/oldal

Kép nyomtatása                                                                                          150,- Ft/oldal

Színes nyomtatás                                                                                         300,- Ft/oldal

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Szkennelés                                                                              100,-Ft/oldal
 

 

Módosítás dátuma: 2020. január 07. kedd, 14:58
 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo