2015. január


2015. januári programjaink PDF Nyomtatás E-mail

A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ 2015-ben is szeretettel várja az érkdelődőket kulturális programjaira. Januári kínálatunk:

 

január 7. 18.00    Sporttalálkozások-sorozat 1. est Focizzunk! Vendég: Disztl László, Disztl Péter, Szolnoki Roland labdarúgók. házigazda: Horog László sportriporter, tv-s újságíró

 

A sorozat célja a sport népszerűsítése élsportolók, edzők életútjának, tapasztalataik, élményeik bemutatásával, közösségépítés a sport szellemiségében, a tömegsport,  az egészséges, aktív, sportos életmód népszerűsítése, a város, térség, megye sportban elért sikereinek, értekeinek megismertetése, a kulturált szurkolói magatartás képviselete, a tó körül  végezhető sportok iránti érdeklődés felkeltése. Minden hónap első szerdáján. További estek témái: női kézilabda, jégkorong, kosárlabda, futás-tájfutás, gárdonyi bajnokok (itt élő világbajnokok, olimpiai bajnokok)

(Nemzedékek Háza, ingyenes)

január 12.  16.00    Emlékezés a Doni hősökre.

Városi ünnepség a gárdonyi katolikus templom mellett lévő hősi emlékműnél, ahol emléktűz gyújtásával tisztelgünk a Don kanyarban hősi halált halt honfitársaink emléke előtt.

január 16. 18.00    Mit ültök a kávéházban? Érdekességek a kávé és a kávézás történetéből  Saly Noémi előadása a Nemzedékek Házában.

Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, helytörténeti írások szerzője, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója. Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”.

január 22. 18.00    A Magyar Kultúra Napja Gárdonyban- Ferenc Jóska fújatja a trombitát - a Kákics zenekar népzenei visszatekintése az
I. világháborúra. A Kákics együttes előadása a Nemzedékek Házában
.

Ferenc Jóska fújatja a trombitát című est katonadalokon keresztül mutatja be a háború eseményeit. A program a különböző hadszíntereken születetett katonadalokra épül. Időrendi sorrendben járja körül a világháború fontosabb eseményeit. Eközben korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel a zenekar tagjai. A még hatásosabb élmény érdekében projektorral vetítenek abból a világháborús képanyagból, amit Gárdony városa állított ki adományból a Velencei-tavi Galériában. A dalok szövegei is erősek: az élet és halál közt lebegő ember reményvesztettségét, néhol reményét is tükrözik. Hallhat majd a közönség arról, miként ünnepelt együtt húsvét vasárnapon az orosz és a magyar katona, beszélgetve, pálinkával és vodkával koccintva, hogy aztán este az ágyúszó jelzésére mindenki visszatérjen a sáncokba, s kezdődjön elölről az öldöklés. Igaz, ekkor a zubbonyok alatt már kicsit más szív dobogott... A katona, az ember és az ő érzelmei állnak a középpontban, műsoruk gerincét pedig a székesfehérvári 17-esek háborús történései adják, képzeletben velük járjuk végig a helyszíneket.

Belépő: 500 Ft. kedvezményes: 300 Ft

január 23. 18.00  Zenés beszélgetés Tolcsvay Bélával. Házigazda Bakonyi István irodalomtörténész.

Nemzedékek Háza.

Tolcsvay Béla a hatvanas évektől napjainkig meghatározó alakja volt először a folk-beatnek, majd a hagyományőrző magyar zenének. Erőteljes, különleges hangjával, gitárjátékával, előadóestjeivel és színdarabjaival a mai magyar zenei élet köztiszteletben álló egyéniségei között tartják számon.

belépő: 500 Ft. Kedvezményes: 300.- Ft

január 30. 18.00    gróf Széchenyi István üzenete a mának

Dr. Cserháti László a Széchenyi Társaság alelnöke előadása, kiállítás Széchenyi  relikviákból.

Nemzedékek Háza. ingyenes

A Széchenyi Társaság 1987-ben alakult meg, sokéves küzdelem eredményeképpen. A  Széchenyi Társaság célja, hogy névadójának örökségét alapul véve, felekezetre, világnézetre és pártállásra tekintet nélkül munkálkodjék Magyarország, a nemzet felemelkedéséért, szellemi érdekeit. Ennek megvalósítása érdekében előadásokat, ankétokat szervez; kiadványokat tesz közzé és művészi alkotások létrejöttét segíti; túrákat szervez és ajánl Széchenyi életének, működésének színhelyeire; alapítványokat kezdeményez, tudományos és irodalmi pályázatokat hirdet; részt vesz feladatainak megvalósítását szolgáló gazdasági tevékenységekben.

január 31. 19.00    Városi jótékonysági bál a Nádas étteremben

Egész éjjel svédasztalos büfé! Tombola, tánc, műsor! Asztalfoglalás és jegyrendelés a Nádas étteremben a 06 22 370 006 telefonszámon. A bevételből a rászoruló iskolás gyermekek tanulmányi kirándulását támogatjuk. Felajánlásokkal  kapcsolat

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo