2015. február


2015. februári programok PDF Nyomtatás E-mail

Szeretettel hívunk mindenkit 2015. február hónapban rendezendő programjainkra.

 

 

Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, Gárdony

2015. FEBRUÁRI PROGRAMOK

 

Február 4.  18.00    Sporttalálkozások-sorozat 2. est. Vendégeink a női kézilabdások

Vendég: Németh Helga, Pánczél Anikó – volt válogatott kézilabdások, jelenleg edzők, Pánczél Barabás edző, Domak Béla elnök, Bíró Tamás elnök-helyettes. Házigazda: Horogh László sportriporter, tv-s újságíró (Nemzedékek Háza, Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

A sorozat célja a sport népszerűsítése élsportolók, edzők életútjának, tapasztalataik, élményeik bemutatásával, közösségépítés a sport szellemiségében, a tömegsport, az egészséges, aktív, sportos életmód népszerűsítése, a város, térség, megye sportban elért sikereinek, értekeinek megismertetése. A sorozat második estjén a téma a gárdonyi női kézilabda sikerek. (A belépés ingyenes.)

 

 Február 7.  11.00    Mackók és régi rádiók – gárdonyi gyűjtők kiállítása Agárdon

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2015. február 7-án 11 órára az Agárdi Közösségi Házba gárdonyi gyűjtők anyagából installált kiállításunkra, melynek címe Mackópajtások és régi rádiók

Városunkban élő gyűjtők: Jäger Márta és Dr. Vargáné Vészi Magdolna mackógyűjteményéből és Pongrácz Imre és Páli Balázs atya régi rádió gyűjteményéből rendezünk kiállítást, mely megtekinthető február hónapban.

A kiállítást megnyitja Fekete Györgyné, Gárdony Város Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke, a város óvodáinak vezetője, valamint Kóger László, a Nosztalgia Rádió Egyesület elnöke.

 

Február 13.   18.00    Batyus farsang és retro diszkó Dinnyésen az Iglicével

Szeretettel hívunk mindenkit a a Dinnyési Hagyományőrző Központba, a 2015. február 13-án, pénteken 18 órai kezdettel tartandó batyus farsangra és retro diszkóba! Vendégszerepel a pákozdi Abajka Citerazenekar, a keverőpult mögött dj. Szabadkai.

Megjelenés farsangi jelmezben, a batyuban étellel-itallal!Versenyre várjuk a finomra sült hagyományos és különleges farsangi fánkokat!

Szívesen vesszük a baráti körök jókedvű, maskarás bemutatkozó műsorát!A legötletesebb jelmez, a legszórakoztatóbb előadás, és a legfinomabb fánk díjat kap! A belépés ingyenes!

 

Február 21.      19.00    Párizs hídjai. Edith Piaf est a Nemzedékek Házában

Szenvedélyes egy óra Edith Piaf életéről, ahogy ezt Ő maga látta, élete legfontosabb dalaival, a tangóharmonika zaklatott zenéjére. Két ember. Egy muzsikus és egy chansonette párbeszéde Párizs utcáin. Edith Piaf ellentmondásos személyisége, őszinte kitárulkozása a színpadon és zsarnoki "diktatúrája" a magánéletében: eme ambivalencia köré épülnek a monológok sanzonokkal, melyek az öregedő művésznő halála előtt lelkében játszódnak le. Az est során elhangzanak Piaf legszebb dalai.

Varga Klári a Madách Színház, a József Attila Színház és korábban a Budapesti Kamaraszínház társulatában játszott, jelenleg a Debreceni Csokonai Színház tagja. A Párizs hídjai a Magyarországi Szerb Színház előadása. Belépő: 800 Ft. Kedvezményes: 300 Ft

 

 

Február 25.   A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja Gárdonyban

17.30    Városi ünnepség a Hősök parkjában, a Gulagra hurcolt honfitársaink kopjafájánál

18.00    Lepecsételt otthonok -- megpecsételt sorsok. Dr. Kövesdy Zsuzsa rádiós újságíró, szerkesztő előadása a hortobágyi kitelepítésekről

Kövesdy Zsuzsa Kozma Lászlóval közösen írta az „Élned, halnod...” A munkatáboroktól az 1956-os forradalomig c. művet, melyet 2005-ben adott ki a Kairosz Kiadó. A könyv az 1950-es évek történelmének sokáig elhallgatott fehér foltjáról, a munkatáborok világáról szól, a dokumentumok bemutatásán túl feltárva az események jogi, szociológiai, politikai hátterét. Az összeállítást irodalmi alkotásokkal egészítették ki, arra törekedve, hogy a sokfél műfajú írás egységesen ábrázolja egy korszak életérzését, azt, hogy az emberi sors hogyan válik történelemmé. Megmutatva azt is, hogy az áldozatvállalás, helytállás sohasem magányos és hiábavaló, hogy az egyéni megpróbáltatások, szenvedések, a társadalom feszültségei hogyan vezettek az 1956-os forradalom katarzisához

Február 27.  18.00  És a változás szele? Kalandozás a régi településeken, uradalmi birtokon. Bányai  Balázs, a Szent István Király Múzeum történészének vetített képes előadása

Szeretettel hívunk mindenkit a Nemzedékek Házába Bányai Balázs történész, a Szent István Király Múzeum muzeológusa vetített képes előadására. Két generáció Nádasdy gyermekéveit hasonlítja össze előadásában. Gróf Nádasdy Tamás három lánya és négy fia az évszázad első három évtizedében élték gyermekkorukat, míg két idősebb fiának utódai az 1930-40-es években nevelkedtek a család nádasdladányi és lepsényi birtokain. A két korszak gyermekeinek életét veti össze gazdag fotóanyag és visszaemlékezések alapján. Az előadás végére kiderül, hogy a családot ért 20. századi változások érintették-e a gyermeknevelést is? Bemutatja a gyerekek életkörülményeit (kastélyok, parkok, városi palota), baráti körüket, oktatásuk körülményeit, a gyermekeket körülvevő személyzetet, szülők és gyerekek kapcsolatát. Megelevenedik a grófok sport iránti rajongása, a gyermekek vallási nevelése, kirándulásaik, élményeik, bánataik. 

Külön érdekessége az előadásnak a Nádasdyak és Agárd kapcsolatára vonatkozó rész, melyet ritka, eddig nem publikált fotóanyaggal illusztrál a Fejér megyei települések helytörténetét is kutató történész, muzeológus előadó.

Bővebb információ: Ocsenás Katalin 06 30 847 6088 Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. www.gardonykultura.hu; www.gardony.hu 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo