Nyári kiállításaink


Nyári kiállításaink PDF Nyomtatás E-mail

Július 2-án, a Velencei-tavi Galéria földszinti termében fogadjuk Romana Juszkiewicz Berkecz, Magyarországon élő lengyel festőművésznő tárlatát, Lengyel-magyar tájkép címmel.  A Dinnyési Hagyományőrző Központban Kovács Tibor gyékénykötő és csipkekészítő munkáiból nyílik kiállítás július 3-án. Augusztus 5-én Jan Ten Hove, Magyországon élő holland festőművész kiállítását nyitjuk a Velencei-tavi Galériában, szeptember 9-én a Hegedűs-házaspár indonéz selyemfestés és batik képeiből nyílik tárlat a Velencei-tavi Galériában. A galéria emeleti szintjein Gárdony helytörténeti fotókiállítását láthatjuk október végéig.

2016. július 2. 16.00 h  Romana Juszkiewicz Berkecz, Magyarországon élő lengyel festőművész kiállítása a Velencei-tavi Galéria földszinti termében

A Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.) földszinti kiállítótermében Berkeczné Juszkiewicz Romana, Magyarországon élő lengyel festőművész képeiből nyílik kiállítás. A megnyitó ünnepségen beszédet mond Molnárné- Sagun Mónika, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete elnöke. A festőművészt Trojan Márta művészkritikus méltatja. A kiállítást Tóth István, Gárdony város polgármestere nyitja meg. Közreműködik Dobai István (gitár) és Horváth Márk (gitár) jazz-zenész.

Berkeczné Juszkiewicz Romana a poznani Képzőművészeti Akadémia grafika- festő- szobrász szakán diplomázott 1976-ban. 1980- óta él és alkot Magyarországon. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Lengyel Alkotói Fórumnak. Művei lengyel múzeumi és magángyűjteményekben találhatók.
A kiállítás 2016. augusztus 1-ig lesz látogatható a Velencei-tavi Galéria földszinti termében, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 h között.


2016. július 3. 11.00 h   Gyékény és csipke. Kovács Tibor gyékénykötő és csipkekészítő kiállításának megnyitója a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban
 
A kiállítást Fekete Györgyné, Gárdony Város Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg. A megnyitót követően rövid állófogadást tartunk.

Kovács Tibor csipkekészítő és gyékénykötő :

 "A csipkekészítéshez 1974 környékén kerültem közel, amikor megtanultam a halászháló készítés alapjait – ennek alapja ugyanis a necc.A Mesterségek Ünnepén elsőként jelentem meg halászhálókkal. Kezdetben nem fogadták el, de mára a halászháló készítő népi iparművész cím is elérhető. Mivel nagy gyakorlatom volt benne, többször tanítottam erre a technikára csipkekészítőket. 2000 környékén összeállítottam egy mintagyűjteményt a receháló készítésről, foltozásról, sarkosításról, és a hálóba belekötött mintákról. Az országban először dolgoztam fel ilyen szinten a rececsipke készítését. 

A csipkekészítés egy külön fajtája az anyagok összevarrása. Ezt a technikát Cs. Gergely Gizellától tanultam. Több hetet együtt töltöttünk, és gyakran az egész éjszakát átvarrtuk. Ebből az együttlétből született meg mintagyűjteményem, amely bemutatja az erdélyi anyag összeállítások nagy részét. Tudomásom szerint az országban ez az egyetlen ilyen gyűjtemény. 1994 környékén elkezdtem kutatni egy elfelejtett csipke technikát, a sprangot. Mivel senki nem volt az országban, aki tudta volna a készítését, magamra voltam utalva. Felkutattam az összes Magyarországon fellelhető irodalmat, elkezdtem a kísérletezést. Sikerült megtanulnom a készítését alapfokon, melyet tanítványaimnak is továbbadok az általam vezetett képzéseken. A vertcsipke készítésében újítást jelentett, amikor elkezdtem a különböző természetes anyagok használatát, mint a vastag gyapjú, len, kender. Ezek eleinte nagy megütközést keltettek, de mára már elfogadottá váltak.

A vertcsipke alapok oktatását teljesen átdolgoztam, több évfolyamon át tanítottam, a visszajelzések alapján hatékonyan. A budapesti székhelyű Népi Mesterségek Szakiskolájában rendszeresen tartottam vetített képes nyilvános előadásokat. Folyamatosan kutatom a szlovák csipkekészítést, a felvidéki csipkeközpontokat, textiles tanulmányutakat szervezek és vezetek. 
Elsőként jelentem meg vert csipke készítés bemutatóval a Szentendrei Skanzenben. Csoportos kiállításokkal Európa nagy részét bejártam és Ázsia több országában is volt kiállítási darabom. Az utóbbi években már csak egyéni kiállításokon veszek részt Csehországban, Szlovákiában, Olaszországban és Lengyelországban. 

Több nemzetközi kiállításon is kiemelt kiállítóként vettem részt, a Prágában rendezett Csipke Világkiállításon pedig egyéni kiállításra kaptam lehetőséget. Olaszországban egy Textil és Csipke Múzeum 2011. és 2013. évi katalógusában szerepeltem. Ausztriában elkészítették az európai csipkegyűjteményeket ábrázoló térképet, amelynek magyar vonatkozásait én állítottam össze. Szakmai lapokban eddig szlovák, cseh, német, angol, francia, spanyol és kínai nyelven jelent meg rólam szóló riport. Több rádiós és televíziós felvétel készült rólam – többek között a Duna TV húsz perces filmje, amely bemutatott, mint csipkekészítőt.  Emellett szerepeltem a Szlovák Televízió Híradójában és többször megjelentem a sajtóban: magyar, lengyel és szlovák napilapokban, újságokban. "
 

2016. augusztus 5. 17.00h Jan Ten Hove Magyországon élő holland  festőművész kiállításának megnyitója a  Velencei-tavi Galériában (földszint)

Jan Ten Hove, Kapolcson élő holland festőművész. Gyönyörű világunk címmel nyílik kiállítása Agárdon, mely kiállítás egy hónapig látogatható. A  megnyitó ünnepség után a festőművész kedvenc zenei együttese, a Musica Historica egyuttes ad koncertet.
 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo