2017. januári programjaink


2017. januári programjaink PDF Nyomtatás E-mail

2017. januárjában kezdetét veszi múltidéző vetítés-sorozatunk Gárdony régen címmel. Január 12-én Gárdonyban is emléktüzet gyújtunk a doni hősök tiszteletére. Január 13-án bábszínházi előadás lesz a Nemzedékek Házában, január 20-án a Fejér Megyei Levéltárral közös esten könyvbemutatót tartunk, majd január 27-én Cseh Tamásra emlékezünk. Idén január 28-án lesz Gárdony város jótékonysági bálja, melyet a Nádas Étteremben tartanak.

01.06.    18.00     Múltidéző vetítés-sorozat Gárdonyról Gárdonyban –első estje

A Mesél a múlt - Gárdony Helytörténeti Fotókiállítás képeiből tart vetített képes előadást Ignáczné Jung Ágnes. (A helytörténei tárlat a téli időszakban a Gárdonyi Általános Iskolában tekinthető meg hétfőtől péntekig 8.00-15.00 h között.)

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) 350.- Ft

01.12     16.00     Emléktűz a doni hősök tiszteletére

Tisztelettel hívunk mindenkit a gárdonyi katolikus templom mögötti emlékműhöz városi ünnepségünkre

Gárdony, r.k. templom mögötti tér

01.13.    18.00     Kalandra fel! – Komor László és a Grimask bábszínház előadása

Egy fergeteges világ körüli utazás, nem csak gyerekeknek Komor László bábművésszel. A Grimask Bábszínház (volt Bábovi) előadásai az élőszínház és a bábszínház sajátos keverékei. A látványos, egyedi hangvételű, humorral átitatott, zenés műsorok 1993 óta már több mint 6600 előadáson varázsoltak mosolyt az arcokra, vidámságot a szívekbe.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) belépődíj: 500 Ft

01.20.18.00 Vadászemlékek, Füstölgő romok között – könyvbemutató. A Fejér Megyei Levéltár és a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ közös estje.

A huszadik század hatvanas évtizedének elején feltűnt Gárdonyban egy vadászöltözetű idős úr, aki tacskó kutyájával sokszor sétált a tóparton. Ő volt Esterházy László egykori sárosdi földbirtokos, akinek nemcsak Sárosdon, hanem a Bakony más településein is voltak birtokai. Miután nyugdíjba vonult, odahagyta kedves Bakonyát, hogy hazatérhessen Fejérbe, és azért választotta a tóparti települést, mert szerette a Velencei-tavat, számos vadászemlék fűzte a nádas tóhoz. Itt írta meg 1963–64-ben vadászemlékeit, amely halálának fél évszázados jubileumán került könyv alakban kiadásra. Örök pihenőhelyéül a gárdonyi katolikus temetőt választotta.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára 2016-ban jelentette meg a „Füstölgő romok közt” című forráskiadványát, amely korabeli dokumentumok segítségével mutatja be az 1944–1945-ben Fejér megyében lezajló háborús események következményeit. A kötet a levéltár munkatársai által írott bevezető tanulmánnyal kezdődik, benne a harcok leírása mellett szó esik az áldozatokról, a háború gazdasági, infrastrukturális és köz-egészségügyi következményeiről. A kiadvány további részében a helyzet-jelentések megyei, járási és községi szinten, betűrendben kerültek publikálásra. A közölt dokumentumok között természetesen megtalálhatóak a Gárdonyra vonatkozóak is, ahol a háború alatt súlyos harcok dúltak, a helység többször is gazdát cserélt.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) belépődíj: 350 Ft

01.27.18.00 Levél barátomnak – Cseh Tamás emlékest

Vendégünk Csobolya József, az egykori Dévai-Nagy Kamilla tanítvány, a Magyar Állami Operaház énekművésze. Levél barátomnak című estjével a XX. század egyik utolsó krónikása, a magyar dal talán leghitelesebb előadója és egykori barátja előtt tiszteleg.

 „Igen. Cseh Tamás valóban a barátom volt, sőt a haverom. De aki egy kicsit is ismerte Cseh Tamást, vagy a dalait az tudja, hogy Tamásnak az egész ország a haverja volt.

Cseh Tamás (és Másik János) előadásában, Bereményi Géza bravúrosan találó szövegein keresztül ismertem meg egy olyan korszakot, amihez semmi közöm nem volt. Nem éltem a hetvenes években, sőt, senkim nem élt a hetvenes évek Magyarországán, mégis úgy ismerem ezt a kort, mint a tenyeremet. Tudom milyen volt a hetvenes években szeretni, megcsalni, házasodni és elválni, ágyrajárni, éhezni, albérletről albértetre élni, patyolatba járni, nőket csempészni a munkásszállásra, igazoltatáson átesni, klottgatyás fiúként kitelepített lányokkal békét kötni, kamaszként felnőtt nőkkel folytatni viszonyt, házibulikon súlyos hibákat elkövetni egy tucat másik emberrel.  Tudom, hogy a hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma. Úgy gondolok Bélatelepre, mintha ott töltöttem volna a hatvanas éveket.

Cseh Tamás miatt vannak nosztalgikus érzéseim egy olyan korral kapcsolatban, amit nem tapasztalhattam meg a saját bőrömön. És akkor még nem beszéltünk a Fehér babák takarodójáról, Ács Mariról, Antoine-ról és Desiréről, vagy Víziről és Ecsédiről: egy egész magánkozmosz él Cseh Tamás dalaiban, fel-felbukkanó hősökkel, emberi gyarlósággal és nyomorral, keserédes humorral, egy esszenciális és megfoghatatlan életérzéssel, mely teljesen egyedi és minden Cseh Tamás dalban jelen van.

Ezzel az emlékműsorral kívánok adózni a XX. század egyik utolsó krónikása, a magyar dal egyik leghitelesebb előadója és egykori barátom emlékének.

Csak egy adalék: a 2001-ben Kossuth-díjat kapott művész nekrológjában többek között az alábbiakat olvashatjuk Varga Klára tollából:

És ha a hiányt lajstromozzuk, nem az a kérdés, hogy lesz-e még, aki nagyon jól elénekel Bereményi-szövegeket, hanem hogy lesz-e még, akinek harmincnyolc éven át mindent, de mindent elhiszünk, készpénznek veszünk, s fel sem merül, hogy okunk lenne kételkedni akár egyetlen szóban, egyetlen hangban is, hogy ne lenne őszinte, vagy bármi más oka lenne, mint a dal.”  - Csobolya József énekművész (Magyar Állami Operaház)

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) belépődíj: 500 Ft, diák-nyugd: 350 Ft

01.28.    19.00 Gárdony Város Jótékonysági Bálja a Nádas Étteremben.

Asztalfoglalás és jegyrendelés: 06 22 370 006. Jegyár: 6600.- Ft

Nádas étterem, Agárd

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo