2017. februári programjaink


2017. februári programjaink PDF Nyomtatás E-mail

Februárban fotókiállítással, színházi előadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, swing koncerttel, irodalmi esttel, helytörténeti klub programjával és farsangi programmal várunk mindenkit a Nemzedékek Házában és a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban. Részletes program:

02.01. 18:00 h Horváth-Szabó Nóra "Szépségek a hidegben". c. fotókiállításának megnyitója

Horváth Szabó Nóra 2010 óta él kislányával és férjével Velencén. A fotózást korábbi szakmájából adódóan kezdte el. Okleveles virágkötőként egy székesfehérvári virágboltban saját alkotásairól készített képeket elsősorban promóciós célból, később már inkább az öröm motiválta. Az évek során szakmát váltott, ma már számítógépes grafikusként kamatoztatja kreativitását, a fotózás pedig magától értetődően egészíti ki mindennapi tevékenységét.

A kiállítás témáját a tél, a hideg évszak nyújtotta látvány egyes részei, részletei adják. A “Szépségek a hidegben” képei osztrák és velencei-tavi séták, kirándulások eredményei. A kiruccanások alkalmával a képek alkotója olykor elszökött társaságától, hogy később jelen kiállítás érdeklődőivel oszthassa meg a megörökített látványt.

Virágkötőként, grafikusként és fotózás tekintetében is egyéni látásmódja különbözteti meg munkáit más alkotókétól. Képein visszatükröződik barátságos egyénisége. Közlésmódja egyszerű és közérthető, üzenete mégis lehetőséget nyújt arra, hogy annál komplexebb érzelmekkel és tisztelettel viseltessünk saját környezetünk felé.

A kiállítás megtekinthető február-március hónapban hétfőtől péntekig 10.00-18.00 h-ig.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) ingyenes

02. 03. 18.00 h Iza és Krisztián – a Fészek Színház vendégjátéka 

A Fészek Színház alapítója és rendezője, Cziczó Attila bensőséges hangulatú, könnyedségében is komoly monodrámát írt, és rendezőként igazán remek színésznőnek, Andai Katinak adott megbízatást a főszerep eljátszására.

Az Iza és Krisztián utazás egy öregasszony lelkének és házasságának mélyére: szenzációs fordulatok helyett életszerű és hétköznapi mázba – no és konyakba – áztatott monológok során tárul fel egy ellentmondásos kapcsolat nemfejlődés-története. Andai Kati az Iza és Krisztián nagyasszonya. Hitelesen lényegül át otthon unatkozó, jómódú és elhanyagolt feleséggé, aki úgy érzi, élete egyetlen feladata ölbe tett kézzel várni haza az urát. A darab megkapó őszinteséggel és humorral beszél magányról, kétségbeesésről, céltalanságról, zugalkoholizmusról, és még valamiről: az élettiportság ellenére kiirthatatlan ragaszkodásról és szeretetről.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) 800 Ft, diák-nyugd: 500 Ft

02. 03. 18.00 h A magyarok nyilai - Dr. Hidán Csaba előadása Dinnyésen

A Hazatalálás-sorozat idei első estjén X. századi fegyver- és hadtörténeti előadásban lesz részünk. A program különlegessége, hogy a hadtörténész előadó korhű fegyvereket hoz magával, melyekkel közelebbről is megismerkedhetünk majd a fegyverbemutatóval egybekötött programon. Az előadó, Dr. Hidán Csaba régész, történész, kandidátus, fegyvertörténeti szakértő

Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központ, Dinnyés, Gárdonyi G. u. 1.

02.10.18.00 h Fények és hangok – Pápai Erika színművész önálló estje. Zongorán közreműködik Termes Rita

Pápai Erika  sokoldalú művésznő, aki az eltelt évek  alatt számos szerepben bizonyította tehetségét színpadon, filmben, prózai és musical, valamint operett szerepekben egyaránt. Önálló estjében ezekből a szerepekből, dalokból készített válogatást, és ezt szeretné a közönségnek is átnyújtani, hogy együtt tölthessenek el egy felejthetetlen estét.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) 800 Ft, diák-nyugd: 500 Ft

02.11. 18.00 h            Batyus farsang és retro diszkó az Iglice népdalkörrel a Dinnyési Hagyományőrző Központban. Fánkszépségverseny, baráti társaságok maskarás bemutatkozó műsora. Belépés jelmezben, batyuban étellel-itallal.

02. 02.17.18.00           Irodalmunk színei  a helyi világ alkotóival

Tanulmányok, recenziók, interjúk. Vendégünk Bakonyi István, a kötet szerzője. Közreműködik Cserta Gábor (ének, gitár) és Cserta Balázs (fúvós hangszerek). Beszélgetőtárs: Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója

A József Attila-díjas szerző új könyvében az irodalom színeit kívánja bemutatni, s ezt már a tartalom is közvetíti: a teljesség igényével lép fel. Míg az első rész, a tanulmányok, kritikák jobbára irodalmunk java terméséből válogat, a második rész a helyi világ alkotóival készült interjúkat fogja össze. Találóan mutatva rá, a két kör egybetartozik....

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)     350.- Ft

02.17. 20.00    Célpontban az élő zene: swing és latin hangulat. A Nemzedékek Házában a Dr. Jazz Trio

A zenekart Dr. Tóth Gábor sebész főorvos alapította (innen a név), aki munkája mellett nagyon komolyan veszi a jazz zongorázást is. Gábor megkereste a környéken(Kápolnásnyéken) élő, hasonló zenei érdeklődésű muzsikusokat, nevezetesen Dobai István jazz gitárost és Bauer Tamás szaxofonost,akikből kialakult ez a kis baráti társaság. A formáció törekszik a jazz műfaján belül megmaradva a dallamosságra és a közérthetőségre.

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) 650 Ft, diák: 450.- Ft Büfé lesz.

02.23.  18.00   A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja Gárdonyban

17:30 h Városi megemlékezés a GULAG-kopjafánál. Emlékbeszéd és mécsesgyújtás a Hősök Parkjában (Gárdony, katolikus templom előtti tér).

18:00 h A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Fejér megyei szervezete GULAG-kiállításának megnyitása a Nemzedékek Házában

18:15 h Elhallgatott történelem – magyarok a GULAG-on. Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ (Szovjetúnióban volt Magyar Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke előadása

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)     ingyenes

 

02.24. 18:00 h Mesél a múlt – a helytörténeti klub második estje a Nemzedékek Házában

Az est programja:

1. A napfény tava c. kisfilm bemutatása, mely az 1980-as években készült. A kb. 25 perces filmben narrátor mesél a Velencei-tóról és környékéről, élővilágáról, településeiről, az ott történt eseményekről, munkálatokról, létesítményekről.

2. Az egykori katolikus plébános, Dobosi Ferenc által, saját kézi felvevőjével az utókornak megörökített mozgófilm egy részének bemutatása (kb. 30 perc). A némafilm az 1950-es évekből származik és saját kezűleg készített feliratozással mutatja be a Velencei-tó környékét, településeit, utcáit, épületeit és az ott élő emberek, családok fontosabb életeseményeit rövidebb-hosszabb pillanatokkal (pl. esküvők, elsőáldozások, körmenetek, házszentelők, keresztelők, stb.).

3.  Rövid válogatás bemutatása a „Mesél a múlt” helytörténeti fotókiállításhoz összegyűjtött, de a kiállításon nem szereplő képekből.

Az est folyamán ismét várjuk a megjelentek hozzászólásait, személyes emlékeit a képek és filmek kapcsán, ezzel is színesítve a programot.

Továbbá szívesen fogadunk újabb fényképeket az anyag bővítéséhez, hogy közösen emlékezve még tovább meséljen a múlt!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ignácz Jánosné Jung Ágnes, Csapó Botond

Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)     Belépő: 350 Ft

 

Hívunk, várunk mindenkit szeretettel programjainkra!

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo