2017. márciusi programjaink


2017. márciusi programjaink PDF Nyomtatás E-mail

Márciusban előadást hallhatunk Szent László királyról és Gróf Széchenyi Ödönről, ismét vendégei lehetünk a Helytörténeti Klubnak, ahol többek között Imre István halász mesél a Velencei-tó halászatáról, nálunk tartja születésnapi koncertjét a MusiColore Énekegyüttes, Kelemen István színművész önálló estje is a kínálatban, és természetesen együtt ünnepelünk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom nemzeti ünnepünket, ahol vendégünk lesz Dr. Hernády Zsolt történész. Ebben a hónapban láthatjuk Gönczi Gábor nagy sikerű előadását a pszichoaktív szerekről, függőségekről. Lesz egy ritkaságszámba menő könyvbemutatónk is: Bokányi Zsolt, a Vörösmarty Rádió riportere és a Boka és a Klikk zenekar énekese tanúságtevő könyvét mutatjuk be - a reformáció emlékév kapcsán is a Nemzedékek Házában. 

2017. 03.02. 18.00 h          

Dr. Varga Tibor jogtörténész előadása Szent László királyról a Dinnyési Hagyományőrző Központban

Legendás királyunk, Szent László trónra lépésének 940. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben, valamint 825 éve annak, hogy III. Béla szentté avattatta az Árpád-házi uralkodót. Ebből az alkalomból a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága 2017-re Szent László-évet hirdet, melynek célja, hogy megismertesse a szent király életét, munkásságát és örökségét

2017. március 3. 18.00 h  

Változó világ-változó anyagok. Egy nyílt előadás keretein  belül zajló beszélgetés Gönczi Gáborral. (az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője, szociális munkás,  család-terapeuta) Nemzedékek Háza, Gárdony (belépődíj: 350.- Ft)

  • Az új pszichoaktív szerek megjelenése a társadalomban,ami a fiatal korúakra nézve a legveszélyesebb, nem csak anyagok hanem a könnyű hozzájutás miatt is. Egészen a családi szocializációtól kezdve a drogfüggőség mechanizmusáig.
  • Az új pszichoaktív szerek megjelenése a társadalomban
  • Az új szerekhez való könnyű hozzá jutás
  • A pszichoaktív szerek bekebelezik a fiatalkorúakat
  • A szenvedély betegség mechanizmusa
  • A családi szocializáció és a drogfüggőség összefüggése

2017. március 10. 18:00 h            

Helytörténeti klub harmadik estje a Nemzedékek Házában (belépődíj: 350.- Ft)

Program:

  • Video, melyen Imre István halász mesél a velencei-tavi halászatról.
  • Dobosi Ferenc egykori katolikus plébános által készített (1950-es évek) mozgófilm további részleteinek vetítése.
  • Video, melyen néhai Láng Jánosné (sz. Mitribusz Erzsébet) az 1930-as évekből származó óvodás verseket mond el.
  • További rövid válogatás a „Mesél a múlt” helytörténeti fotókiállításhoz összegyűjtött, de a kiállításon nem szereplő képekből.

Az est folyamán ismét várjuk a megjelentek hozzászólásait, személyes emlékeit a képek és filmek kapcsán, ezzel is színesítve a programot. Továbbá szívesen fogadunk újabb fényképeket az anyag bővítéséhez, hogy közösen emlékezve még tovább meséljen a múlt! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ignácz Jánosné Jung Ágnes, Csapó Botond klubvezetők

2017. március 14.18.00 h 

Az 1848-49 forradalom és szabadságharc ünnepe. Dr. Hernády Zsolt történész filmvetítéssel egybekötött előadás '48  hőseiről, majd fáklyás felvonulás és koszorúzással egybekötött városi ünnepség a Hősök Parkjában

2017. március 15. 8.00h   

Városi tízpróba - 1. próba: gyaloglás - indulás a  Nemzedékek Házától

Nevezés: 2017. március 15. 08-09 között. Rajt: 2017. március 15. 09 óra. Táv: 12 km. Útvonal: Posta utca-Géza fejedelem út-Bikavölgy-Gárdonyi rönkvár-Halastó- Határ út-Nemzedékek Háza. Szintidő: 4 óra. A program szervezői: Lábadi Zoltán, Teker Zoltán, Czéczei János

A verseny után üdítővel, teával és gyümölccsel fogadjuk a beérkezőket.

2017. március 17. 18.00   

Bokányi Zsolt története a mikrofontól a keresztig – könyvbemutató zongoraszóval a Nemzedékek Házában

Bakonyi István könyve –Somogyi László ny. esperes és Agyagási István esperes előszavával – bizonyságtevő könyv bemutatója. Zongorán közreműködik: Homoky Viktor

2017. március 18. 18.00 h

A MusiColore énekegyüttes születésnapi koncertje a Nemzedékek Házában

A MusiColore Énekegyüttes 2014 januárjában alakult Székesfehérváron. Széles műfaji spektrumot átfogó repertoárjuk régizenei és kortárs műveket egyaránt tartalmaz, de nem riadnak vissza kedvenc műveik átdolgozásától sem. Az együttes tagjai: Éva Radics, Wágnerné Ughy Tünde, Bódi Réka Ágnes, Földesi Zalán, Mihály György és Pintér Péter.

A MusiColore Énekegyüttes 3. születésnapi koncertjén lesz sok új szám, érdekességek, csemegék, de természetesen hallhatunk a régi kedvelt műsorunkból is jó néhány művet! A belépés ingyenes! 

2017. március 24. 18.00 h            

"Mit is akartam mondani..." Egy este Kelemen Istvánnal a Nemzedékek Házában

Műsorvezető: Éger L. László. Zongorán közreműködik: Badi Réka és Dudás Márta (zongora)

 A Kazinczy-, Mensáros-, Vörösmarty-díjas, egykori Madáchos és Játékszínben játszó, jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház, gárdonyi lakosú színművészét, televíziós reklámok, óriásplakátok arcát, magazinműsorok hangját nem kell bemutatni a közönségnek. Szerepei, nyilvános megjelenései mellett, azonban időről-időre jelentkezik valami újjal, egyedi, nagy volumenű, saját készítésű alkotással, kiadvánnyal. Önálló estje nálunk lesz látható először. A belépés díjtalan. Az estet követően (batyus) fogadást tartunk, melyre hívunk mindenkit szeretettel. Az esten a dupla CD-s, János vitéz. c. hangjáték 3500 Ft-os áron kapható lesz a művész előadásában.

2017. március 25. 9.00-12.00

A Polgári Körök Jótékonysági vására Gárdonyban,a Penny és a Spar közötti területen, a rászoruló családok húsvéti  ajándékozására.

2017. március 31. 18:00   

„Mivel érdemelte ki a francia becsületrendet és a legmagasabb török kitüntetést egy magyar, gróf Széchenyi  Ödön?” - Dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke előadása (belépődíj: 350.- Ft)

Sárvár-felsővidéki Széchenyi Ödön György István Károly magyar gróf, török császári pasa, Széchenyi István ifjabb fia. Az állami tűzoltóság megszervezője, irányítója Magyarországon és Törökországban. Született: 1839. december 14., Pozsony, meghalt: 1922. március 24., Konstantinápoly.

A Széchenyi Társaság célja, hogy névadójának örökségét alapul véve, felekezetre, világnézetre és pártállásra tekintet nélkül munkálkodjék Magyarország, a nemzet felemelkedéséért, szellemi erkölcsi és anyagi gyarapodásáért, mindenkor szem előtt tartva az egyetemes magyarság érdekeit.

 

Ocsenás Katalin

06 30 847 6088

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo