2017. áprilisi programjaink


2017. áprilisi programjaink PDF Nyomtatás E-mail

Szezonnyitó kulturpiknik, ismeretterjesztő előadások, Költészet-napi verskoncert, húsvéti készülődés és ünnepség, helytörténeti est, történelmi címereink kiállítás  - hívunk, várunk szeretettel áprilisi programjainkra!

április 1. 16.00 h Történelmi címereink - kiállítás-megnyitó

Szabadiné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő művész közel kétezer ősi magyar címert és történelmi zászlót bemutató állandó kiállítása Golopon, a Vay kastélyban látható. Agárdra 300 címer érkezik: ősi magyar nemzetségek, királyi családok, egyházak, a történelmi Magyarország vármegyéinek és jelenlegi városainak hímzett és festett címerei, történelmi zászlói, melyek átölelik a magyar múlt egészét honfoglalástól napjainkig

A kiállítást megnyitja.Dr. Csáky Imre címertörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Közreműködik : Fövenyi Máté (gitár) és Fersch Renáta (fuvola)                Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

 

április 1. 10.00-18.00   Szezonnyitó kultúrpiknik a Magtárnál 

11:00 -15:00 h

Gárdonyi Géza Ugri és Bugri című meséjének feldolgozása interaktív meseszövés - Kézműves foglalkozás: síkbábok készítése (állatfigurák), a velencei-tavi állatok megismerése, elkészítése a Gárdonyi Géza Általános Iskola (Gárdony) peda-gógusaival. Bakos Magdolna: meseszövés, mesék dramatizálása, Varga-Molnár Anna: kézműveskedés, bábozás, Oláh-Nagy Éva: zenei foglalkozás, egyszerűbb hangszerek készítése, dalok tanítása, éneklés. Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház

11:00 -18:00 h

Szélkakas népi játszópark. A népi játékok nem csupán látványos népművészeti alkotások, hanem fejlesztő hatású kreatív, embert próbáló ügyességi feladatok is. A játszótérrel egy vidám élményt, egész napos kikapcsolódási lehetőséget kínálunk mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

13.00 h

Rendhagyó tárlatvezetés Dr. Balcsik-Tamás Kinga irodalmárral - aki az emlékfalon látható alkotók műveinek mai kortárs írókra, költőkre gyakorolt hatásáról beszél

15.00 h

Sajtóájékoztató a nyári Velencei-tavi turisztikai szezon gárdonyi kulturális programjairól, rendezvényeiről. Tartja: Tóth István polgármester és Ocsenás Katalin igazgató.

15.15 h

Dr. Bakonyi István József Attila-díjas iroda-lomtörténész rendhagyó tárlatvezetése a Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalnál

16.00 h

Történelmi címereink - kiállítás-megnyitó Szaba-diné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő művész munkáiból. A kiállítást megnyitja és a címerekről előadást tart Dr. Csáky Imre címer-történész (PhD), a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Közreműködik: Fersch Renáta (fuvola), Fövenyi Máté (gitár).

10.00-18.00 h

 Várkalandok a Gárdonyi rönkvárban, a történelmi zászlósor-kiállítás megtekintése.

A kertben Kemencés Teki kemencés finomságokat és kézműves szörpöket árul, a Velence Bárka standján Csíki Sör, a Galéria Kávézóban  a Velencei-tó körüli borászatok finomságai is kóstolhatóak lesznek.              Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi rönkvár, Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

 

április 7. 18.00 h  Szent László király - Szög lovamnak patkónyoma a székelyföldi templomokban

Balla Ede Zsolt előadása Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ (Dinnyés, Gárdonyi G. u. 25.)

 

április 7. 18.00 Ember és természet - Benedek László fotóművész-barlangkutató-a Gömöri Fotóklub elnöke vetített képes előadása – a A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás programja

Az előadás fő támája a természet- ill. környezetvédelem, természeti értékeink , tanösvények, barlangkutatás, Geopark, mindez könnyed, olykor humorral, anekdotákkal egybekötött előadásmódban tolmácsolva, és sok-sok érdekes fotóval fűszerezve (nem egyszer olyan fotót lát a közönség, ahova csak szakemberek, pl barlankutatók jutnak el ). A biológia és a földrajzi ismeretek mellett régészeti-történelmi-irodalmi hivatkozások is részei az előadásnak, igy együttesen egy összellemi előadás részesei lehetünk, és remélhetően az előadás végére más szemmel tekintünk majd a környezetünkre és annak védelmére.

Az  előadó, Benedek László bemutatja az általa megálmodott és az ő tervei alapján megépített beretkei tanösvényt is.   Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

 

április 12. 16.00-17.00 h     Történelem-kedvelők olvasóköre

Szepesi Attila: Az elsüllyedt várkastély. Barangolás a magyar múltban.

Az olvasókörökben kötetlen beszélgetések folynak az adott témákról, könyvekről. Nem előadások. A beszélgetéseket vezeti: Pintérné Mosolygó Erika könyvtáros. A beszélgetésekbe bármikor bárki bekapcsolódhat. (ingyenes)   Agárdi Közösségi Ház (Agárd, Márvány u. 27.)

 

április 14. 18.00 h  „Pannónia is ontja a szép dalokat…” A költészet napja Gárdonyban a Hangraforgó együttessel

„A hangraforgó zeng a fű között...”, írta Radnóti Miklós Majális című versében. A költő ezzel a különös kifejezéssel illette az egykori lemezjátszót, a gramofont. Bár a szó nem vált ismertté, napjainkban mégis új értelmet kapott: az F. Sipos Bea és Faggyas László alkotta verséneklő együttes 2003 augusztusában fölvette a Hangraforgó nevet.

Műsoraikban klasszikus és kortárs magyar költők versei mellett népdalokat, népénekeket és történelmi énekeket is megszólaltatnak. Számos fesztiválon bemutatkoztak, önálló koncerteken, rendhagyó irodalomórákon, ünnepi rendezvényeken képviselik az énekelt költészetet. Több önálló kiadvánnyal rendelkeznek, valamint számos hangzó anyag közreműködői.

Fontosnak tartják a magyar történelem, a magyar költészet hagyományainak ápolását, és versben, dalban való közvetítését minden korosztálynak. Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

 

április 15. 15.00-18.00 h Húsvét Dinnyésen

16:00 h Kukorica Jancsi, a vitéz! – a Kuttyomfitty Társulat előadása a kerti kemencénél  Dinnyési Hagyományőrző Központ

 

április 19. 16.00-17.00    Meseolvasó kör - Mesés diavetítés a nosztalgia jegyében

Az olvasókörökben kötetlen beszélgetések folynak az adott témákról, könyvekről. Nem előadások. A beszélgetéseket vezeti: Pintérné Mosolygó Erika könyvtáros. A beszélgetésekbe bármikor bárki bekapcsolódhat. (ingyenes)   Agárdi Közösségi Ház (Agárd, Márvány u. 27.)

 

április 21. 10.00 Tornacsarnok-avató, Agárd (a Chernel Iskola melletti Csuka csarnok avatása)   Agárd, Bethlen G. u.


április 21. 18.00 h   „A Velencei-tó vadászata a két világháború között” Szabó Imre címzetes megyei levéltár igazgató vetített képes előadásaNemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

 

április 22. 9.00-13.00 Tavaszi növényültetés

Kéziszerszámot mindenki hozzon magával! (ásó, gereblye, ültetőlapát, seprű, stb)       Helyszínek:

Gárdony- benzinkút, Dinnyés- Kossuth u-sarok

 

április 22. Városi Tízpróba – Gárdony 2. próba: Kerékpározás - Tekerbringa, Vadkacsa

április 26. szerda 16.00-17.00   Pszichológia, ezotéria kedvelők olvasóköre

Jean S. Bolen: Bennünk élő istenek

Az olvasókörökben kötetlen beszélgetések folynak az adott témákról, könyvekről. Nem előadások. A beszélgetéseket vezeti: Pintérné Mosolygó Erika könyvtáros. A beszélgetésekbe bármikor bárki bekapcsolódhat. (ingyenes)   Agárdi Közösségi Ház (Agárd, Márvány u. 27.)

 

április 27. A Helytörténeti Klub estje . régi, Gárdonyról készült filmek megtekintése, régi fotók vetítése

Video, melyen Iricsek Istvánné (Erzsi néni) saját verseit énekli, illetve mondja el. Dobosi Ferenc egykori katolikus plébános által készített (1950-es évek) mozgófilm további részleteinek vetítése. Archív felvételek a velencei-tavi vizikarneválokról (1961-64). További rövid válogatás a „Mesél a múlt” helytörténeti fotókiállításhoz összegyűjtött, de a kiállításon nem szereplő képekből. Az est folyamán ismét várjuk a megjelentek hozzászólásait, személyes emlékeit a képek és filmek kapcsán, ezzel is színesítve a programot. Továbbá szívesen fogadunk újabb fényképeket az anyag bővítéséhez, hogy közösen emlékezve még tovább meséljen a múlt! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ignácz Jánosné Jung Ágnes, Csapó Botond   Nemzedékek Háza (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

 

április 28. –május 1. X. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál – turisztikai szezonnyitó, kulturális és gasztronómiai fesztivál Agárd, városközpont

 

kiállítás:

Történelmi címereink kiállítás Szabadiné Sinka Ilona aranyhímzéses tűfestő munkáiból a Velencei-tavi Galériában (Agárd, Sigray u. 1.) nyitva: 10.00-18.00 hétfő kivételével naponta. A tárlat látogatható 2017. június 6-ig.

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo