2017. májusi programjaink


2017. májusi programjaink PDF Nyomtatás E-mail

Szeretttel hívunk mindenkit májusi programjainkra, melyet a Nemzedékek Házában, az Agárdi Közösségi Házban, a Velencei-tavi Galériában, a Gárdonyi Géza Emlékházban és a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban tartunk. A gyereknapot egészséggel fűszereztük, reméljük mindenki szívesen részt vesz majd a programon.

 2017. május  5. 18.00 h a Hazatalálás-sorozat előadása a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban (Dinnyés, Gárdonyi G. u. 25.)

"Sorsunk, küldetésünk, és az ősi csillagbölcselet" – Dr. Paksi Zoltán asztrozófus előadása

2017. május 7. 10.00-13.00 Országos Népzenei Minősítő verseny a Dinnyési Hagyományőrző Központban

2017.05.19. 18.00 h Steve Taylor Szabó pánsípművész koncertje a Velencei-tavi Galériában (Agárd, Sigray u. 1.)

A világon alig néhányan értenek ehhez a hangszerhez mesterfokon. Steve Taylor egy román származású, Svájcban élő mestertől tanulta meg a pánsíp művészi megszólaltatását. Korábban zongorázott, aztán klarinéton, szaxofonon és fuvolán tanult meg játszani, majd sokáig énekesként lépett fel, és tizenöt évi tanulás után jutott el mai pánsípművészetének csúcsára.

Az előadóművész agárdi koncertje a Macskák c. musicaltől a nehéz játéktechnikát igénylő Vivaldiig, Purcell-, Beethoven-művekig szinten valamennyi zenei műfajból elő fog adni - a legnagyobb sikert Brahms Magyar táncok című darabja aratja többnyire - hiszen elképesztő virtuozitás szükséges megszólaltatásához e különleges hangszeren. (Belépőjegy: 800.- Ft ,diák-nyugdíjas: 500 Ft)

2017.05.20. 11.00 h Repülőgép-modellek - kiállításmegnyitó az Agárdi Közösségi Házban Derecskey Dániel gyűjteményéből

Gárdonyban él Derecskey Dániel, aki különleges hobbyt választott magának: repülőgép modelleket épít. A kollekció, melyet most láthatunk majd az Agárdi Közösségi Házban, elsősorban harci repülőkből áll, s megjeleníti az első világháborús időszaktól kezdve a jelenkor repülőgépeivel bezárólag, különös tekintettel a magyar repüléstörténet 100 évére, annak reprezentatív darabjaira.

2017. 05.20. Városi tízpróba - harmadik próba: futás. A próba helyszíne az Agárdi Parkerdő (rajt, cél) Nevezni a helyszínen lehet: 8.00-8.45 között. Rajt: 9.00 órakor. Táv: 5 km, szintidő 45 perc. Rendezők: Bernáth Gyula és Bodor Zoltán testnevelők. A városi tízpróba futás számának támogatója a Velencei-tavi Hulladék Gazdálkodási  Kft.

2017. 05. 26. 18.00 h Helytörténeti Klub a Nemzedékek Házában

- Emlékezés Eisemann Mihály (1898-1966) zeneszerzőre, akinek még most is megtalálható nyaralója Gárdonyban, az V. utcában, ahol nemcsak nyaralt, hanem dolgozott is.  - Életképek a Velencei-tó partján (Gárdony, Naphal u.) az 1960-as évekből - A Velencei-tavi Karne-válokról (1961-1966.) rövid film vetítése - Régi fotók bemutatása, közös emlékek felidézése (Belépőjegy: 350.- Ft)

2017. 05. 26. 18.00 h Majális - a Budai Bábszínház előadása a Velencei-tavi Galériában

Élő–bábos, zenés előadás szünet nélküli egy órában, óvodás és kisiskolás korosztálynak. Szereplők: Világjáró Viktor, Mackó Muki, Sün Soma, Barnafül a kisnyul, Mókus Marci, Róka Rudi, Farkas Frédi. Főszereplők: Cs. Szabó István, Kovács Klára

Nagy eseményre készülnek kerekerdőn,  majálisra.  Mindenki éneket, verset tanul, jelmezt készít, hogy a tavaszünnep nagy eseményén jól szerepeljen. Hallja ezt a farkas és a róka is, de ők nem készülnek semmivel. Nem tanulnak verset, éneket. Nem készítenek jelmezt. Annál inkább azon jár az eszük, hogyan  húzzanak hasznot  a majálisból. Összedugják a fejüket és galád, ravasz tervet eszelnek ki. Sikerül–e megakadályozni  gonosz tervüket az örömünnepen? Jól, vagy rosszul végződik a majális Kerekerdőn?Minden kiderül a mese végén. (Belépőjegy: 600.- Ft)

 2017. 05. 28. 10.00-16.00 h Városi gyermeknap egészséggel fűszerezve az Agárdi Közösségi Házban - kicsiknek, nagyoknak, családoknak, barátoknak

10.00-10.30  Reggeli tornajóga, hogy jól kezdődjön a nap Forró Barbival/Wirth Andival – (jóga és speciális gerinctorna népszerűsítő program). Gyakorlatok és gondolatok, melyek  hozzásegítenek hogy jól induljon a nap. Forró Barbi – jógaoktató, Wirth Andrea – tartásjavítás, gerinctorna. A program után „kérdezd a szakembert” – beszélgetés, tanácsadás, kidolgozott gyakorlatsorok otthonra, nyomtatott formában az egész család részére.

10.30 – tól Sütiműhely – „Csináljunk sületlenséget”  a Zöldalmával - nyers alapanyagokból összeállított kézmű-ves sütik elkészí-tésének bemutatása: zserbódobó golyó, narancsos amarant, meggyes-mákos és nagyon kókusz golyó. Ha ízlik, vidd magaddal a receptet.

11.30 – tól   Kence-fice kennyére gondolva – Zöldalmásan. Avagy: mit egyen/vigyen a gyerek a megszokott szendvics helyett. Ismert alapanyagok, izgalmas párosítás-ban. Citromos zöldborsókrém, joghur-tos-túrós karfiolkrém, fokhagymás sárgarépakrém, hagymás naprafor-gókrém. Elvihető receptek.

12.00 – től  Dancs Andrea – Andante Családi Fészek - Nagy Családi Körtánc. A résztvevők apraja-nagyja együtt mozdul egyszerű, könnyű lépésekkel körben állva. 30 perc.

- A babamasszázs pozitív hatásai babára és a mamára - Előadás és kötetlen beszélgetés a témáról, leendő és gyakorló szülőknek 30 perc

- Játékos stresszkezelés gyerekeknek - javasolt korosztály 8-16 év - Egyszerű és hatékony, a mindennapokban is használható játékos gyakorlatok, csoportos, páros, és egyéni formában. Gyerekeknek szülőkkel. 30 perc.

A foglalkozásokat tartja:Dancs Andrea jóga,-babamasszás,-testtudat oktató

15.00- 16.00  Évkerék Társulat- Gulyás Anna - Zöld Péter meséje. Zenés,  interaktív mesejáték. Népmese sok-sok muzsikával, hol király s királylány Te magad is lehetsz, a te fejedre is kerülhet virágsziromkoszorú, hát ne legyél szomorú, inkább vidám, úgy ám!

10.00 – 15.00 Folyamatos programok a Felhő Csoporttal

- 7 állomásos családi bolyongás az érzékszervek birodalmában – látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás vagy akár a 7. érzék. Több állomáson teheted próbára érzékszerveidet és családtag-jaidat. Szórakoztató feladatok érdekes-ségek és meglepetések, új ismeretek 7 állomáson.

- Lufifej kiállítás – fújd, formázd meg a legjobb barátod, családtagod vagy akár önnmagad. Ez elkészült darabokat kiállítjuk, a délután folyamán résztvevői vélemények alapján kihirdetjük a „legjobb fej” minősítést. A fejek megte-kinthetőek a nap folyamán.

- Kerítésmese – mértani formákból, népmesét „írunk” a művelődési ház udvarának kerítésére. Szerkessz meg egy fejezetet, amid biztos lesz: sok színű kör, négyzet, háromszög, trapéz…és amit még kigondolsz.

- Versfaragó – Asszociációs fal ahol szárnyalhat a fantáziád. Szavakat, képeket adunk segítségül. Verses könyvjelzők, lenyomatok készülnek. Hozz magaddal mindent, ami a TAVASZRÓL eszedbe jut, öntsd versbe és vidd magaddal.  Mindezt vidd magaddal. 4-100 éves korig várjuk a Versfaragókat.

- Aszfaltrajz küldetés – ahol az utca vászonná lesz. Mindegy gyereknek és felnőttnek van egy „legszebb napja”. Ha megosztanád másokkal is, várunk az aszfatvásznon, Művelődési Ház előtt.  szfaltrajzok az első zivatarig láthatók.

- Szemlélet Egyesület – szülőknek és gyerekeknek/ „Hétköznapi rohanás” doboz” – melyben hátrahagyhatod felvetéseidet, témajavaslataidat, mely-ből az Egyesület szakemberei előadást tartanak a későbbiekben. Isnpiratív, megoldáskereső feladatok, beszélge-tések szülőknek és fiataloknak egya-ránt.

- Kukacozó/ tépőzárfal – gyereksarok a legkisebbeknek. Beltéri foglalkoztató a picikkel érkezőknek. 1 éves kortól.

- Ügyességi játékok az udvaron. Teret kap a „gumizás”, hullahopp, szalagok és egyéb ügyességi játékok.

- Újrahasznosított ötletek a hét-köznapokban. Ötlettár, javaslatok, mobil tok készítés személyre szabva. Hozd magaddal a saját ötleted.

Foglalkoztató asztal – pillangó hajtogatás, tavaszvirágok, szélforgó, tavaszmező készítése. „Gyerekszáj interjúk -  Gárdonyi Coworking live stream” Mitől különbözik a felnőtt a gyerektől? Mi a szerelem? 

A Gárdonyi Géza Emlékházban 2017. május 28-án, 13 órától múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek a Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusaival (Téma:Gárdonyi Géza Ugri és Bugri című meséjének feldolgozása interaktív meseszövés, Kézműves foglalkozás: síkbábok készítése (állatfigurák), a Velencei-tó körül, és a tóban élő állatok megismerése, elkészítése).

A Velencei-tavi Galériában (Agárd, Sigray u. 1.) május hónapban utoljára látogatható a Történelemi címereink – kiállítás Szabadiné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő munkáiból

Várunk mindenkit szeretettel programjainkra!

Ocsenás Katalin igazgató és a

Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ munkatársai       

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo