2017. júliusi programjaink


2017. júliusi programjaink PDF Nyomtatás E-mail

2017. július hónapban is várjuk szeretettel a város kulturális tereiben megrendezett programjainkra: nyáresti koncertek, kiállítás-megnyitó, könyvbemutatók, íjászbemutató a kínálatban. Részletek:

 

2017. júliusi programok a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központban (Gárdony)


július 7. 

17 óra A Velencei-tó elfeledett festője, Rónay Kázmér – kiállítás-megnyitó a Velencei-tavi Galériában.

A kiállítást megnyitja Csordás Lajos újságíró. A vendégeket köszönti Dr. Málnási Csizmadia Béla, a kiállítás ötletgazdája, valamint Dr. Rónay László a festő leszármazottja.

Rónay Kázmér a Felvidéken, Aranyosmaróton született, jómódú család gyermekeként. A háború előtt sikeres festő volt, 1926-ban gyűjteményes kiállítása volt a Nemzeti Szalonban, 1933-ban pedig az Ernst Múzeumban. Kiállított Stockholmban, Oslóban, Nürnbergben, Münchenben, Madridban, Lipcsében és a St. Lous-i Világkiállításon. A háború után megvonták nyugdíját, nem jutott kiállításhoz, mindent megtettek, hogy elfelejtsék. Dékány András író barátjaként sokszor tartózkodott Agárdon, a háború utáni képeinek témája elsősorban a Velencei-tó. A pénteki kiállítást Csordás Lajos újságíró nyitja meg, a vendégeket Dr. Málnási-Csizmadia Béla, a kiállítás ötletgazdája köszönti.

18 óra Egy férfi és egy nő – sanzonest – francia sanzonok, régi magyar filmdalok a Velencei-tavi Galériában

Huzella Júlia és  Ficza István színművészek előadásában. Zongorán közreműködik: Termes Rita - Gilbert Bécaud, Henri Betti, Charles Aznavour, Francis Lemarque, Vaszary János, Fényes Szabolcs, Eisemann Mihály, Tamássy Zdenkó, Polgár Tibor, Francis Lai világhírű filmslágerei …

„Amellett, hogy szívesen hallgatjuk újra és újra ezeket az örökzöldeket, mégsem beszélhetünk egyszerűen egy koncertről. Talán inkább dramatizált dalestről.

A kiindulópotot a dalok jelentették, amiket mi is nagyon szeretünk, de azt gondoltuk, ennél többet szeretnénk. Így jött az ötlet, hogy a jól ismert dalokat egy történetté fűzzük, a daloknak új értelmet adva egy férfi és egy nő közös története által.

Reméljük, hogy az új nézőpontok, a dalok frissessége önöknek is olyan örömet szerez, mint nekünk, mikor énekeljük őket és játszunk velük.” – Huzella Júlia, Ficza István

július 14. 18.00 h  80 dal alatt a Föld körül – Angolszász országok dalai – Jónás Krisztina és művészbarátai koncertje a Velencei-tavi Galériában

Arne, Bridge, Britten, Chadwick, Foote, Forsyth, Foster, Purcell, Quilter, Sullivan, Walton, Williams dalai, együttesei.  Előadják:  Jónás Krisztina  Ducza Nóra – énekművészek, Hegedűs Gönczy Katalin – zongora.

„Manapság sajnos csak ritkán találkozhatunk dalestekkel, holott a világ dalirodalma szinte kimeríthetetlen forrás. Koncertjeinkkel a daléneklést szeretnénk népszerűsíteni, célunk, hogy hallgatóinkat megismertessünk szinte sosem hallható dallamokkal, és újra felfedeztessünk velük ismerős műveket.

Közönségünket egy nem mindennapi „utazásra” invitáljuk. Föld körüli útra indulunk. Egy-egy koncertsorozat négy dalestből áll, előadásonként húsz dallal. Minden előadásra egy-egy földrész, térség, ország, nyelv-, vagy népcsoport zeneszerzőitől válogattunk dalokat. Moderátorunk (aki egyben állandó zongoristánk) minden alkalommal izgalmas előadással fűzi egymáshoz a dalokat. Első három koncertünket a következő témakörökben tartottuk: 1. „Ausztria tájain” – az első- és második bécsi iskola zeneszerzői, valamint F.Schubert, E.W. Korngold, Alma- és Gustav Mahler művei. 2  „Mediterrán hangulatban” – a latin vér jeles képviselői (Cortez, Donizetti, Frescobaldi, Gastaldon, Granados, Guastavino, Landi, Marchesi, Monteverdi, Montsalvage, Obradors, Rodrigo, Rossi, Villa Lobos). 3. „A jeges északon” – válogatás skandináv zeneszerzők (Grieg, Larsson, Nielsen, Pärt, Ragnarsson, Rangström, Sibelius, Sinding, Tamm és Tormis) dalaiból.

július 15. 18.00 h Az emberiség jövője a tudomány és a Biblia tükrében – Lődi Ernő előadása a Nemzedékek Házában

Lődi Ernő Székesfehérváron született 1948-ban, édesapját korán, kisgyermek korában vesztette el, mely traumát nehéz volt feldolgoznia. 13 éves korában elhatározta, hogy megtanul németül. Arra gondolt, hogy a német irodalom olyan gazdag, hogy talán megtalálja a választ a kérdéseire. 1967-ben Jénában, az akkor Kelet-Németországban folytatta a tanulmányait. Nagy lelkesedéssel vetette bele magát a német filozófusok könyveibe, különösen azokba, amelyek az emberi lét értelmével foglalkoztak. 1970-ben visszatért Magyarországra, és megismerte későbbi feleségét, akivel 1976-ban Ausztráliába emigráltak rokonokhoz. Onnan 1989-ben tértek haza, azóta idejüket megosztják Magyarország és Ausztrália között.

július 21. 18.00 h  A Dobai –Potesz Duo- jazz koncertjen a Velencei-tavi Galériában

Potesz Balázs (ütőhangszerek), Dobai István (jazzgitár, looping). Saját kompozíciók és könnyűzenei feldolgozások improvizatív megközelítése. A virtuóz előadásmód és a nagy dinamikai tartományok közötti megszólalás különleges világba repíti el az improvizatív zene szerelmeseit.

július 22. A magyarok nyilaitól .. tematikus nap a Gárdonyi rönkvárnál

16.00h a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója

A Kassai Iskola felfogásában a lovasíjászat mint harci művészet jelenik meg. Ezért egyszerre fontos a test, a szellem és a lélek harmóniájának megteremtése; a tökéletes technika végrehajtására való törekvés; az emberi közösség létrehozása és fenntartása; és hagyományaink, kulturális értékeink ápolása. Az íjászat egy lehetséges út önmagunk, belső világunk felé. A lovaglás egy lehetséges út a külvilággal való kapcsolatunk fejlesztésére. A cél pedig ennek a két útnak a lovasíjászatban való ötvözése.

17.00 h   Urbánszki László: Ördögfattyú . A  magyarok nyilatól – sorozat kötetének bemutatója a Velencei-tavi Galériában. Az íróval Szélesi Sándor író beszélget.

Még tíz év sem telt el a honfoglalás óta, ám a magyar hadak folyamatos harci készültségben állnak. Kalandozásként elhíresült megelőző hadjáratokkal lepik meg a keleti frankokat és a bajorokat, hogy ezáltal védjék meg régi-új hazájukat, a Kárpát-medencét.

Agacs, a szabadként, de nehéz sorba születő, szilaj avar még gyermek, amikor elhagyja a szülői házat. Menekül a szegénység, a nyomor elől, mert „szívébe írva a gyönyörű üzenet”: a világon élni csak a nagyfejedelem dicső harcosaként érdemes. A seregbe vezető út azonban igen rögös – Agacsnak nem csak Patkánytól, a hírhedt rablóvezértől kell megszabadulnia, hanem a fegyveres kézitusát és a lovasíjászatot is el kell sajátítania. Kiképzőnek nem is talál kiválóbb tanítót, mint Böngért, a mester-harcost. Vajon sikerül-e a furfangos, betyárlelkületű kis csibésznek képzett harcossá válni, és a nagyfejedelem századának tagjaként nyeregbe szállni a germánok ellen?

Urbánszki László lebilincselően fordulatos, kalandozáskori regényciklusának első részében a 10. századi magyar történelem első évtizede elevenedik meg.

A Gárdonyi Géza Emlékházban rendhagyó tárlatvezetések 11.00 és 14.00 h-kor, a Gárdonyi Rönkvárban tarsolykészítés Lábadi várkapitánnyal  (10.00-13.00 h), az emlékház melletti ligetben barantázás (10.00-17.00 h). György László hadnagy úr és pej lova pedig a rönkvár mellett várja a lovaglást kipróbálni akaró vendégeket.

július 28. 18.00 h Musicolore énekegyüttes koncertje a Velencei-tavi Galériában

A MusiColore Énekegyüttes  2014. februárjában alakult a királyok városában, Székesfehérváron. Az elmúlt két évben különböző zenei stílusok, műfajok műveit énekelték, a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig.

 A zenekar tagjai: Radics Éva - szoprán, művészeti vezető, Wágnerné Ughy Tünde - mezzo, Bódi Réka Ágnes - alt, Földesi Zalán - tenor, Mihály György - bariton, Pintér Péter - basszus.

július 29. 16.00 h Mesél a múlt – Gárdony fotóalbum (1895-1960) könyvbemutató és  helytörténeti est a Velencei-tavi Galériában

A Gárdony Város Önkormányzata által megjelentetett fotóalbumot a kötet szerkesztője, a Helytörténeti Klub vezetője, Jung Ágnes mutatja be.

2017. július 28-29-30. Agárd, szabadpart Ütős Fesztivál

Második évbe lép a városunkban élő fiatalok nagy vállalása, az Ütős Fesztivál. „Bulit akarunk, fergeteget, ritmust, pár nap mosolyt. Ehhez olyan fellépőket, programelemeket kerestünk, akik ütős (és persze minden más) hangszereikkel ezt a világzenei forgatagot megteremtik nekünk.” Főszervező: Dévényi-Pethes Adrienn, zenei-művészeti vezető: Ölvedi Gábor.

Vendég lesz első külföldi formációként a máltai Tribali, a hazaiak közül az Ataru, a Meszecsinka, a friss DaWhy, és helyiként, házigazdaként a Kongattack. Fontosnak tartják, hogy a kultúrát akadálymentessé tegyék, kiemelt kísérőprogram a Láthatatlan kiállítás. Az AKKU audionarrációjával szeretnénk a fogyatékkal élőknek hozzáférhetővé tenni a rendezvény minden programelemét – díjtalanul.

Új helyszín, Gárdony város önkormányzata támogatásával az Agárdi Szabadstrand. Ezen a helyszínen zajlik a fesztivál és a kiegészítő programok, a sportprogramok, a családi mesedélután, az esti fényfestés, a közösségi dobolás az interaktív dobtérben,  a hangszerkészítés, és a rengeteg egyéb meglepetés. A Szabadstrandon a szervezőknek lehetőségük van arra, hogy a rendezvény ingyenes maradhasson!

Flamenco kurzus a Nemzedékek Házában – július 24-25-26.

Bajnay Beáta flamenco táncművész és Fodor Réka (cajon) tart háromnapos kurzust városunkban 2017. július 24-25-26. napokon. A programra várjuk a flamenco iránt érdeklődő jelentkezőket, akik délelőtt 10.00-12.00 és délután 18.00-20.00 h közötti időszakban elsajátíthatják az alapokat. Cajont biztosítunk. A kurzus díja: 10.000.- Ft/fő. Helyszín: Nemzedékek Háza Gárdony, Gárdonyi G. u. 1. Jelentkezni Ocsenás Katinál lehet a 06 30 847 6088 számon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. elérhetőségen. A kurzus 15-20 fő létszámmal indul. Bővebb info: Bajnay Beáta 06 30 284 0906

Városi tízpróba Gárdony 2017. – Ötödik próba: úszás

Időpont:          2017. július 15. (szombat)

Nevezés:         Agárdi Hajóállomás, 9.00-9.30, igazolványok leadása. Hajó indulása a rajthoz: 9.50 h

Rajt:                Cserepes sziget, táv: 500 m, szintidő nincs, a távot végig úszva kell megtenni.

Cél:                 Napsugár (Pop)strand, itt történik a próba igazolása.

Kiállítás:

A Velencei-tavi Galériában 2017. július 7-augusztus 3. között látogatható a Rónay Kázmér, a Velencei-tó elfeledett festője c. kiállítás hétfő kivételével naponta 10.00-18.00  h között.

letölthető:

 
 
 
 
 
 
2017. 07.22. 10.00-18.00 h A magyarok nyilaitól - tematikus nap a Gárdonyi rönkvárnál
 
 
 
 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo