2018. januári programjaink


2018. januári programjaink PDF Nyomtatás E-mail

2018. januárjában ismeretterjesztő előadást hallhatunk A magyar ősgesztáról Grandpierre Attila csillagász, zenész, író előadásában. Január 12-én emléktüzet gyújtunk a Don kanyarnál hősi halált halt honfitársaink tiszteletére. Január 19-én farsangi táncházba hívjuk a vendégeket, majd a Magyar Kultúra Napján a zenénéé és az irodalomé lesz a főszerep: vendégünk a Boka Akusztik, és Dr. Bakonyi István irodalomtörténész január 26-án. Január 27-én a Nádas étteremben tartjuk Gárdony Város Jótékonysági Bálját, melyre ezúton is szeretettel hívunk mindenkit.

2018. január 5. 18.00 h  Nemzedékek Háza

Grandpierre Attila csillagász, zenész, író vetített képes előadása: Tárih-I Üngürüsz -A magyar ősgeszta új fényben.

 Belépőjegy: 350.- Ft – a Hazatalálás-sorozat estje.

A Tárih-i Üngürüsz, a magyar ősgeszta 1453-ban íródott a török szultán számára egy réges-régi ősforrás alapján. Sorsa azóta a lét és a nemlét bugyrait járja...

Bár 1860-ban Vámbéry Ármin átadta az MTA-nak, 120 éven át ismét nemlétezőnek tekintették. Csak akkor vált mégis ismertté, amikor ezt a tétlenkedést látva szorgos magyarok kikölcsönözték a török nyelvű kéziratot, és megszervezték magyarra fordítását.

Grandpierre K. Endre két nagyhatású ismertetőt tett közzé róla, és ezután a Tárih-i Üngürüszt nem lehetett tovább elhallgatni. Az eredeti, hamisítatlan kézirat őstörténeti része most, ebben a kötetben lát először napvilágot, Grandpierre K. Endre összes e témában megjelent írásával együtt. Grandpierre Attila tanulmánya vezeti be, amelyben megvilágítja a különböző álláspontokat, azok eltéréseinek okát, feltárja a Tárih-i Üngürüsz idősíkjait, hogy megvilágítsa a helytálló értelmezéséhez szükséges legfőbb szempontokat.

Ennek során fény derül az ősi magyar szájhagyomány jelentőségére, a magyar nemzeti sajátosságokra, a regöseink és a mágusok közötti kapcsolatra, Nimród történelmi szerepére, s részletes képet kapunk a Tárih-i Üngürüszről, amely őstörténetünket az eddigieknél mélyebb összefüggésbe helyezi.

Bebizonyosodik, hogy a Tárih-i Üngürüsz legfontosabb nemzeti krónikánk, amely képes arra, hogy hathatósan hozzájáruljon a magyarság szellemi megújhodásához.” (GRANDPIERRE ATTILA)

2018. január 12. 16.00 h Gárdony, rk. templom mögötti emlékmű

Emléktűz és városi ünnepség a doni hősök tiszteletére

Közreműködik: Nt. Karl Melinda lelkipásztor, Páli Balázs atya, valamint az Alborada vegyeskar

2018. január 19. 18.00 h Nemzedékek Háza

Kecsketáncoltatás, ósdi állatosdi – farsangi mulatság a Kákics zenekarral és Gula Miklóssal

Lesznek farsangi játékok, köztük kecske-táncoltatás moldvai módra, de lehetsé-ges, hogy medvét is ugráltatnak, ahogy a gyimesi csángók szokták. Nagy a valószínűsége, hogy az ósdi állatosdi sem marad el.

 A Borica táncra várhatóan megérkeznek a kukák is, hogy mókázzanak egyet, de rémes álarcaiktól nem kell megijednie senkinek. A büfében lesz zsíros kenyér, amely mellé ezúttal forró tea vagy forralt bor is dukál.

A felnőtt táncház idején a gyerekeknek játszóházat tartunk: hagyományos farsangi álarc készítése lesz a téma.  Belépőjegy: 500 Ft. (Aki jelmezben jön, nem fizet belépőt)


2018. január 26. 18.00 h

A Magyar Kultúra Napja a Nemzedékek Házában. Irodalom és zene. Vendégünk a Boka Akusztik Band  és Dr. Bakonyi István irodalomtörténész.

Az esten a magyar irodalom klasszikusai, versek, prózák hangzanak el, a zenészek igényesen hangszerelt és előadott feldolgozásokat, illetve saját dalokat, adnak elő akusztikus zenei köntösbe öltöztetve.

„Csendben zenélünk! Nincs hangoskodás! Van helyette őszinte, letisztult, nyugodt, és igényes muzsika!”

Bemutatkozó koncertjére készül január 26-án, 18:00-tól a Boka Akusztik Band (Bokányi Zsolt "Boka" - Ének, Csorba Péter - Dob/Ütőshangszerek, Farsang Gergely - Basszusgitár/Vokál, Mits Márton - Szaxofon, Tóth Péter - Gitár ) Gárdonyban a Nemzedékek Háza színpadán! A rendezvény a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó program, ahol zenekar vendége lesz, Dr. Bakonyi István, József Attila díjas irodalomtörténész is, aki elmondása szerint nagyon készül az estre! „Többek között Kosztolányi versekkel készülök majd, mint pl. a Hajnali Részegség vagy a Boldog szomorú dal c. művek. Izgalmas ötvözete lesz ez a rendezvény, az irodalom és a zene találkozásának.” A zenekar, igényesen hangszerelt feldolgozásokkal, illetve saját dalokkal várja a közönségét, amiket akusztikus zenei köntösbe öltöztetve nyújtanak át a nézőknek. A zenekarról elmondható, hogy, egyen-egyenként, és néha együtt is, megjárták már a hatalmas fesztiválszínpadokat, játszottak megszámlálhatatlan kis klubkoncerten, zenéltek már itthon és külföldön is egyaránt, de mindig és mindenhol a legtöbbet akarták adni magukból és tudásukból a közönségnek! Így lesz ez várhatóan a gárdonyi koncerten is, ahol majdnem két órás műsorra számíthatnak a látogatók. A csapat ősszel kezdte el a próbákat, készülve a januári és a 2018-as év koncertjeire, de már az első próbákon érezték, van abban valami csodálatosan és profin működő harmónia és egység amikor megszólalnak a hangok és a hangszerek. Ma, amikor a zene a gyorsan, ipari jelleggel gyártott hangokról szól, felüdülés és hiánypótló, amikor egy zenekar tagjai a zenéért és a zenélés öröméért is képesek összeállni egy produkcióvá. Ennek lehetnek szem- és fültanúi, akik ellátogatnak a rendezvényre. Szeretettel várnunk minden érdeklődőt!

2018. január 27. szombat 19.00 h Nádas étterem

Gárdony Város Jótékonysági Bálja

Jótékonysági cél: a rászoruló gárdonyi gyerekek osztálykirándulásának támo-gatása. Asztalfoglalás a Nádas Étteremben pénteken, szombaton és vasárnap, a 06 22 370 006 számon. E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . A bál főszervezője: Dr. Erdei Péterné alpolgármester (06 30 936 5331)

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo