2018. októberi programok


2018. októberi programok PDF Nyomtatás E-mail

Októberben várunk mindenkit szeretettel a Városi Könyvtárba, az Országos Könyvtári Napok gárdonyi rendezvényeire. Lesz egészségügyi nap is a Nemzedékek Házában, szívinfarktus- és vastagbélrákszűrésre lehet bejelentkezni. A Dinnyési Hagyományőrző Központból indul a dinnyési szüreti felvonulás, a hónap végén pedig a Dinnyési Tükrös Ponty napját tartjuk itt. Az aradi vértanúkra Horváth Béla történész előadásával emlékezünk, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei tiszteltére a Kákics zenekar "Feltettem magamban, hazámat szolgálom..." című műsorát láthatjuk, szintén a Nemzedékek Házában.  Az Agárdi Közösségi Házban Faragó László "Az én Gárdonyom" című kiállítását láthatjuk ebben a hónapban, a Velencei-tavi Galériában Büki Ferenc tárlatát.

 

 

GÁRDONYI GÉZA KÖNYVTÁR ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT

 

2018. októberi programok

 

2018. október 3. 15.00-18.00 h Városi Könyvtár - családi kézműves foglalkozás - ingyenes

 Az Országos Könyvtári Napok programja. Szeretettel várjuk a családokat, gyerekeket családi kézműves foglalkozására.

2018. október 4. 17.00 h Városi Könyvtár  író-olvasó találkozó. Vendég: Velencei Rita

 Az Országos Könyvtári Napok programja. „Édes, fűszeres, kesernyés történetek – nőknek”. Az író-olvasó találkozó vendége Velencei Rita író. A fiatal írónő a Velencei-tó partján él családjával,művei: Kávé és krémes, a Levendulaméz, a Gwendolyn és a Camelia népszerűek az olvasók körében.

2018. október 5. Vastagbélrák és szívinfarktus-szűrés a Nemzedékek Házában

I.C.C. KFT.– DR. POHL VASTAGBÉLRÁK SZŰRÉS! székletvér vizsgálattal és  SZÍVINFARKTUS SZŰRÉS! érszűkület vizsgálat, EKG teszt, vércukor. Az Ön lakóhelyén: GÁRDONYBAN 2018.10.05-én! Bejelentkezés: 06-30/3676694, 06-30/629-0342 Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Évente 8.000 ember hal meg bélrákban, 70.000 szívinfarktusban! NE TARTOZZON KÖZÉJÜK, JÖJJÖN SZŰRŐVIZSGÁLATRA! Mi szakfőorvosok vagyunk! Kiválóan képzett asszisztensekkel együtt, kiváló laboratóriumi háttérrel dolgozunk, ÁNTSZ engedéllyel! Nem kell matracot venni, nem kell előadást hallgatni, nem kell 100 000 Ftokat költeni máriatövis, ginseng…növényekre! ORVOSI KÉRDÉSEK: 06-30/288-1111 – DR. POHL TIBOR WWW.ICC.HU, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ÁNTSZ ENGEDÉLY SZÁMA: SO-05/NEO/00432-2-2018, SO-05/NEO/00418-3/2018. Tegye meg az első lépést azért, hogy 100 évig élhessen! Akcióban 20.000 FT helyett 10.000 Ft / fő áron!

2018. október 5. 18.00 h A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban - Horváth Béla előadása a Nemzedékek Házában

 Horváth Béla volt dunaújvárosi történelemtanár két részletben, 14 év alatt kutatta és írta meg A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848–49-es magyar szabadságharcban című művét. Ez a könyv a hazaszeretetről szól. A Württemberg-huszárok Lenkey-százada ezért szökött haza elsőként, vállalva a legsúlyosabb büntetést is. Az ezred becsülettel és vitézséggel teljesítette kötelességét a hazáért, a több mint egy év alatt majd 1800 huszár viselhette a „Vürt-ember” megtisztelő elnevezést, és mintegy 400-an áldozták ifjú életüket a szülőhazáért és a szabadságért. Az ellenfél tisztjei aggódva figyelték, hogy a másik oldalon vannak-e Württemberg-huszárok. A magyar legénységű század katonái utolsóként, 1849. október 3-án szálltak le hű lovaik hátáról, és sírva ölelték meg utoljára azokat, letették a fegyvert a túlnyomó erejű ellenség előtt. A végső summázat szerint ők voltak a szabadságharc legjobb huszárezrede, vérükkel szolgálták meg nemcsak kortársaik, hanem a mi elismerésünket is.

A vetített képes előadás után mécsesgyűjtással emlékezünk a 48-as kopjafánál az aradi vértanúkra.

2018. október 6. 15.00 h Buki Ferenc képzőművész kiállításának megnyitó ünnepsége a Velencei-tavi Galériában

 Látványos és gazdag kiállítás nyílik a Velencei-tavi Galériában október első szombatján. A városunkban élő amatőr festőművész tárlatát Dr. Arató Antal, a Vörösmarty Társaság alelnöke, a Vörösmarty Mihály megyei könyvtár címzetes igazgatója nyitja meg, közreműködik Faragó Péter (gitár).

Buki Ferenc 52 évesen kezdett el festeni. A középiskola elvégzése után közel három évtizedig Baján élt, majd Székesfehérvárra költözve a Szentes Ottokár által vezetett Derkovits Képzőművészeti Körben mélyedt el a festészetben. A Gárdonyban élő alkotó első jelentős kiállítása 2008-ban volt a fehérvári Helyőrségi Klubban, 2012-ben a Megyei Művelődési Központban – többek között. Minden  évben résztvevője a Derkovits Kör közös évzáró kiállításának is, de munkáit láthattuk már az Amator Artiumon is. Erős hangulatú képeivel többször nyert díjat.

2018. október 6. 12.30 h Dinnyési szüreti felvonulás és bál a Dinnyési Hagyományőrző Központban

A felvonulás a falu összes utcáját érinti: Balom család, Hársfa utca, Játszótér, Csonka család, Babirák család, Ady Endre utca, Presszó, Várkert cukrászda, Dózsa György tér. A felvonulók előre is köszönik a kedves fogadtatást. A bál 20 órakor kezdődik a Kastélyépületben. Élőzene, büfé, tombola. Belépő: 1000 Ft.

 2018. október 8. 17.00 h Városi könyvtár - Szabó Imre: Sógorok - könyvbemutató

2018. év februárjában, a Fehovára megjelent a Sógorok könyve, amely tartalmazza Esterházy László Vadászemlékek című írásait, valamint Széchenyi Zsigmond halálának 50., és születésének 120. évfordulójára megjelenő emlékkönyv írásait, a Füveskönyvét (gondolatait a vadászatról, természetről), egy irodalmi munkásságáról szóló tanulmányt, és egy beszélgetést feleségéve, Mangival. A kötetben számos, eleddig ismeretlen, korábban nem publikált Esterházy és Széchenyi vonatkozású fotó is helyet kapott.

2018. október 12. 18.00 h Az én Gárdonyom - Faragó László fotóművész kiállításának megnyitó ünnepsége az Agárdi Közösségi Házban

 A Gárdonyban élő, egykori cherneles diák kiállítását láthatjuk október hónapban. László üzleti fotózással foglalkozik, közgazdászként pontosan tudja mire van szüksége a cégeknek! Szakterülete a marketing, azon belül is a reklám. Iskolai végzettségei: 2011-2015: Budapesti Gazdasági Főiskola - kereskedelem-marketing alapszak. 2015-2017: Budapesti Corvinus Egyetem - vállalkozásfejlesztés mesterszak. 2016-2017: Focus Oktatóközpont - fotográfus és fotótermék-kereskedő. Őt kértük fel, hogy a reklám-szakember, és a városunkban élő fiatalember szemével mutassa meg nekünk településünket, hiszen sokan választottuk meglévő értékei miatt lakóhelyül ezt a várost. A kiállítást Tóth István polgármester nyitja meg.

2018. október 12. 18.30 h Boka Akusztik Boogie klubkoncert az Agárdi Közösségi Házban

 Az Én Gárdonyom c. fotókiállítás megnyitó ünnepsége után a Boka Akusztik Boogie Band ad klubkoncertet az Agárdi Közösségi Házban. A program először zajlik Agárdon, a gárdonyi Nemzedékek Házában idén január óta zajlanak ezek a tematikus zenei estek, szolgálva a jó hangulatot, a színvonalas zenei programokon keresztül történő közösségépítés jegyében. A zenekar tagjai: Bokányi Zsolt – ének, gitár; Csorba Péter – ütőhangszerek; Farsang Gergely – gitár; Mits Márton – szaxofon; Tóth Péter - gitár

2018. október 19. 18.00 Holdfényszonáta - Törsök Márta színművész önálló estje a Nemzedékek Házában

A népszerű görög író költő művét Törsök Márta előadásában láthatjuk. Elvarázsolt világba kerül a Jannisz Ritszosz Holdfényszonáta előadásának nézője. Látszólag egyszerű díszlet, egy régi ház nagy szobája. De a négy, holdfény megvilágította falak között szikrázó emlékek kettétört íve hűl még, s az emlékek között ott tipeg-topog, tétovázik, emlékezik, meditál egy idősebb, fekete ruhás asszony, s mesél. Az emlékek közt válogatva végigpereg az élete, miközben a jelenbe emelt egy-egy esemény önvizsgálatra is készteti. Vágy, boldogság, boldogtalanság, elbukás. Az élet. S miközben mesél, azt érezzük, hogy észrevétlenül, a mi átélt élményeink is ott vibrálnak a levegőben. Belépőjegy: 900 Ft, diák-nyugd.: 600 Ft.

 2018. október 20. 10.00-12.00 h Bevezetés a kártyaszövés, gyöngyszövés birodalmába.  Kézműves Alkotműhely –sorozat Tóth Icával a Dinnyési Hagyományőrző Központban

„A bevezető tanfolyamok az év során többször  indulnak. Tapasztalatot szerezhetsz magáról a gyöngy ,fonal és bőrtechnikáról, önmagadról, a saját ritmusodról, időbeosztásodról, és az alkotás öröméről,hatásáról. Az első félévben a hangsúly a kártyaszövés és a gyögyszövés alapokon van, ezekkel dolgozunk. Minden témakörhöz 2x2 műhely nap tartozik. októbertől- decemberig, és havonta 1-2 nap elfoglaltságot jelent. Az Alkotóműhely időpontjai: október 20.,  november 3.,  november 17., december 8. A program 10 órakor kezdődik és délig tart. Mindenki jöhet aki szeret alkotni.(5-99 éves korig). Belépőjegy: 1000 Ft. Jelentkezés Szalay Mártánál

2018. október 22. 16.00 h

Gárdony városért, Művelődésügyért kitüntető címek átadása a Polgármesteri Hivatalban. Közreműködik a Heaven Strikers – Németh Attila vezette dobkör.

2018. október 22. 17.00 h

Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére a Hősök Parkjában, Hermann Zsolt: Áldozat c. szobránál. Ünnepi beszédet mond Tóth István polgármester.

2018. október 22. 18.00 h Feltettem magamban, hazámat szolgálom - a Kákics együttes ünnepi műsora a Nemzedékek Házában

..ahogy Ők mindig is látták… A Kákics zenekar megemlékező népzenei műsora a Rákosi diktatúra áldozatairól, és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, korabeli visszaemlékezések alapján.

Az ember csupán a történelem játéka, eszköze lenne? Vagy az Istené?  A történelem szólhat-e az egyénről vagy csak az egyénnek szól,  mindig a mában élő egyénnek?  Végül is megtisztelő: nekem írják, nekem tanítják vagy nekem ferdítik…  Hát akkor?!  …de, ki jegyzi, tanítja az én, az apám vagy a nagyapám történetét vagy legalábbis azt, hogy, hogyan élték meg a történelmet. Mert a kérdés csupán ez lehet: A történelmet adott korban, adott pontról látni, egy adott szemüvegen keresztül. No, ez az egyén!

Az adott pontról látó nagyapák, dédapák, akikről képek, levelek és szülői visszaemlékezések köszönnek már csupán nekünk. Ez a mi valóságunk és nem a csapodár, csalfa történelem, akit elszédít az éppen aktuális politikai ideológia naftalinszagú öltönye.

56-ról ötvenhatféleképpen hallottunk az iskolában, a híradóban, a sajtóban.  Csak egy helyen mondták mindig ugyanazt: Otthon. Igaz olykor halkan és hozzátéve azt, hogy ” Ezt az iskolában ne mondd ám, mert bajod lehet belőle!” A féltő, gondoskodó szeretteink és barátaink elbeszélésein keresztül fogjuk bemutatni mi is a diktatúra, a forradalom és a megtorlás momentumait, ahogy Ők látták,  ahogy ŐK MINDIG IS LÁTTÁK. - Janek József, Csoóri Sándor, Lendvai Sándor, Kodály Zoltán,  Tárnok Gyula, Melocco Miklós. Füzéki István, Dr Andrásfalvy Bertalan .... Az ismert nevek közt ott vannak azok is, akikről csak szűkebb körben tudnak, - egyének, akik megélték a forradalmat, egyének, akik látták a történelmet.  Ez a közös bennük.

2018. október 26. 18.00 h Balla Ede Zsolt: Ébredj, Hunyadi! A Hazatalálás-sorozat előadása a Nemzedékek Házában

 A Kovács Hédi vezette Hazatalálás-sorozat az őszi időszakban is izgalmas előadásokkal vár mindenkit a hónap utolsó péntekjén – az első előadást Balla Ede tartja.

2018. október 27. 11.00-16.00 A Dinnyési Tükrös Ponty napja a Dinnyési Hagyományőrző Központban

A Dinnyési Halivadéknevelő és a Dinnyési Hagyományőrző Központ közös családi napja Dinnyésen együttműködésben a MOHOSZ-szal.  Halsimogató, halászlé-főzőverseny, fahalhorgászat… felnőtt és gyermek halas próbák. Halas finomságok.

A programokról itt tájékozódhat:

¾    www.gardkonykultura.hu

¾    www.gardony.hu

¾    hírlevél minden héten szerdán (feliratkozni a gardony.hu-n lehet)

¾    Vörösmarty rádió – minden héten  pénteken 13.00h-kor gárdonyi programajánló (30 perc)

¾    A gárdonyi TDM hírlevele minden héten

¾    Facebookon az Agárdi Közösségi Ház, Nemzedékek Háza, Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi Géza Emlékház, Városi Könyvtár, Gárdonyi rönkvár és Ocsenás Kati facebook-profilján és hirdetőtábláján

¾    városi hirdetőtáblákon

A  programokra jegyek elővételben a Városi Könyvtárban is vásárolhatóak.

Cím: 2483 Gárdony, Szabadság út 14. Telefon: 22/570-067

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitva: Hétfő 13-18 ; Kedd 8-12 és 13-18; Szerda 13-18; Csütörtök 8-12 és 13-18; Péntek 13-18; Szombat 8-12

 

Gárdony, 2018. október 1.

 

Ocsenás Katalin

igazgató

06 30 847 6088

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo