Akusztikus irodalmi emlékfal – zenés irodalmi estek sorozat kezdődik a Fejér megyei Irodalmi Emlékfal alakjainak megidézésével


Akusztikus irodalmi emlékfal – zenés irodalmi estek sorozat kezdődik a Fejér megyei Irodalmi Emlékfal alakjainak megidézésével PDF Nyomtatás E-mail

Zenés irodalmi estek programsorozattal idézi meg a megye íróit, költőit a Gárdonyi Géza Emlékház, a Boka Akusztik Band és Dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész, melynek első estje 2018. november 16-án, 18 órakor lesz a Nemzedékek Házában, Gárdonyban. Az estekkel a Fejér megyei iskolákba, könyvtárakba, művelődési házakba, kulturális központokba szeretnének eljutni, népszerűsítve ezzel a megyében, élt, alkotott irodalmi nagyságok munkásságát, s egyben műveik olvasására, felfedezésére is ösztönözzenek.

 

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány 2014-ben kért fel huszonkét kortárs magyar képzőművészt, hogy készítse el egy-egy Fejér megyéhez kötődő író, költő bronz domborműbe öntött portréját. Az alkotások Gárdonyi szülőházának falára kerültek, azzal a céllal, hogy az emlékfal a szépirodalmat szerető olvasók, kortárs írók, irodalmárok zarándokhelyévé váljon. Az eltelt négy évben az ország minden szegletéből érkeztek ide vendégek fiatalok és felnőttek egyaránt, a látogatószám megkétszereződött. A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ és a felkért alkotótársak terve szerint most a megye településeire a zene, a hangzó beszéd segítségével csinálnak kedvet a megyében valaha alkotott írók, költőkkel való találkozáshoz műveik felfedezéséhez.

Az emlékfal avatásával egy időben jelent meg az az L. Simon László szerkesztette, iskolásoknak és felnőtteknek szóló olvasókönyv, amely a 22 írót és szobrászt bemutatja, és minden alkotótól verseket, novellákat közöl. A könyv egyfajta kalauz is, az olvasók segítségével a kötetből megtudhatják, hogy kik alkottak, dolgoztak a megyében és kiknek tartozott identitásához Fejér megye. Zenés irodalmi estek segítségével pedig élményszerűvé, izgalmassá válik ez a világ, s új kalandokhoz, az írott művek olvasásához, újraolvasásához közelíti a befogadókat.

A zene és az irodalom közös varázslatával fogjuk későbbi estjeink során megidézni a reformkor nagyjait, a vadászírókat, a szerelmes székesfehérvári költőket, a prózaírókat – ezért szeretnénk eljutni könyvtárakba, a megye közművelődési intézményeibe. Szellemi érték birtokosai vagyunk, s ez akkor lesz közösség összetartó erejévé, ha képviseljük, ha hírét visszük, ha felkeltjük a kiváló munkásságok iránt az érdeklődést, ha kedvet csinálunk az olvasáshoz, az újraolvasáshoz. Külön köszönet Dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténésznek, írónak, kritikusnak, főiskolai tanárnak, a Magyar Írószövetség közép-dunántúli csoportjának elnökének,  és a Boka Akusztik Band-nek: Bokányi Zsoltnak, Csorba Péternek, Farsang Gergelynek, Mits Mártonnak és Tóth Péternek hogy társak ebben a vállalkozásban.” Ocsenás Katalin,  a Gárdonyi Géza Emlékház igazgatója. 

A sorozat nyitóestje pénteken, 2018. november 16-án, a Nemzedékek Házában „A semmi ellen, a valamiért”címmel veszi kezdetét, s az  1930-ban Zámolyon született és 2016-ban tőlünk távozott Csoóri Sándor író, költő , a huszonharmadik portré alakja munkásságával foglalkozik. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2017. februári avató beszédében elmondta, hogy Csoóri Sándor a semmi ellen, a valamiért szervezett közösséget, folytatott párbeszédet, alapított televíziót, írt verset és nagyon sokszor leginkább szenvedett a valamiért. Csoóri Sándor életművében benne van mindaz, amiben az elmúlt száz évben a Kárpát-medence magyarjai reménykedtek, amitől szenvedtek, amiért harcoltak, amit feladtak, amit megszereztek, s amit létrehoztak.

A könyvtári estek, zenés irodalmi emlékfal programsorozat további programja: Reformkori randevú (Eötvös Károly, Eötvös József, Vas Gereben, Vajda János, Vörösmarty Mihály), az Ideálom a felséges természet c.esten a vadászírók,  Bársony István és Széchenyi Zsigmond alakját idézzük meg. Az Angyali merénylet – szerelmes fehérvári poéták c. esten Bella István, Keszei István, Csanádi Imre, Takács Imre, Jankovich Ferenc szerelmes versei, a Boka Akusztik szerelmes dalai hangzanak el. Előkészületben a  Németh László-est, egy a gyermekversekkel és egy istenes foglalkozó est.

 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo