2019. februári programok


2019. februári programok PDF Nyomtatás E-mail

Ecuador, a vulkánok földje, Az orvoslás lényege, Jamsession klub, A közszereplők viselkedéskultúrája, Batyus farsangi táncház, Iglice farsang, I. Gárdonyi Karnevál, Peregovits ultibajnokság - néhány a februári programjaink közül. Részletek:

2019. februári programjaink

Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ

2019. 02. 01. 18.00 h Nemzedékek Háza

Ecuador a vulkánok földje – zenés útibeszámoló a Los Andinos zenekar két tagjával

A Los Andinos együttes tevékenységének része a népzenei gyűjtőmunka, a népdalok keletkezésének helyszínén. Tanulmányútjainkra Ecuadorba, Peruba, Bolíviába, mindig fényképezőgéppel érkeztünk, így jelenleg – a népzenei gyűjtés, tanulmányozás „melléktermékeként” – több mint 1000 diakép van a zenekar birtokában. Ez a mennyiség lehetővé tenné a téma szerinti válogatást (viseletek, ünnepek, hangszerek, történelmi emlékhelyek, növények, állatok, hegyek, stb.) azonban a 60-70 képpel illusztrált élménybeszámolóinkon a lehető legkülönbözőbb témák érintésére törekedtünk.

A vetítés tematikája az ország földrajzi elhelyezkedésének megfelelően északról délre halad és elsősorban a hegyvidéki területeket érinti, de azért bemutatásra kerülnek egyes esőerdei és tengerpart vidékek is.

Természetesen a képekhez zenés élménybeszámoló is párosul, mely hasznos információkat tartalmaz, elősegítve ezzel egy kerekebb kép kialakulását Ecuador őslakosairól és természeti környezetéről. - Tárnok Ákos

2019. 02. 01. 19.00 h nemzedékek háza

Jamsession klub Horváth Márk szervezésében

A Nemzedékek Házában Gárdonyban első alkalommal tartjuk Jamsession klubunkat azzal a céllal hogy a környékbeli és távolabbról érkező zenészek és közönségük egy közös beszélgetéssel, ismerkedéssel és örömteli muzsikálással szerezzenek egymásnak egy kellemes, maradandó élményt ! A színpadon szabadon műfajtól függetlenül tetszőleges felállásokban lehet örömzenélni ami a klub nevében is belefoglaltatott ! Rendelkezésre fog állni egy sörös üdítős büfé is . Kedves zenészek a hangszereiteket ne hagyjátok otthon, hangszereléssel és a rendezvénnyel kapcsolatban keressétek bizalommal Horváth Márkot !

2019. 02. 04. 17.00 h DINNYÉSI HAGYOMÁNYŐRZŐ KÖZPONT

Az orvoslás lényege – Dr. Rónai László főorvos, idegsebész, ideg- és elmegyógyász szakorvos, ny. osztályvezető főorvos előadása

Köszöntőt mond Dr. Ferencz Péter, ügyvezető igazgató, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője. A program a Gárdonyi Egészségklub rendezvénye. Mindenkit szeretettel várunk!

2019. 02. 08. 18.00 h nemzedékek háza

A közszereplők viselkedéskultúrája – Nagy Ildikó protokoll szakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem mestertanára előadása

Várunk mindenkit szeretettel, aki szeretne elmélyedni a viselkedéskultúra szabályaiban, a protokoll szempontrendszerében, aki szívesen megismerné, vagy elmélyítené ismereteit a közszereplőkre vonatkozó viselkedéskultúra szabályokkal kapcsolatban. A ma egyik legismertebb szaktekintélynek számító előadótól hallgathatunk erről előadást február második péntekjén.

2019. február 9. 11.00 h Nemzedékek Háza

Jegesmaci és barátai – zenés bábjáték - az Ametist Bábszínház előadása a Nemzedékek Házában

Bábszínpadra írta: Lázár Magda. Rendezte: Niklesz Ildikó. Zenéjét szerezte: Pivarnyik László

Két kíváncsi kis pingvin a hosszú vándorúton új barátokra és ismeretekre tesz szert, míg megtalálják a jegesmedvét, akivel barátságot kötnek. A látványos, nagyméretű bábokkal előadott vidám műsor a gyerekek  egyik kedvence. Szereplők: Pingvin óvónéni, kispingvinek: Pon, és Gvin, Rozmár,Bálna bátyó, Teve Tivadar, Oroszlán, Zsiráf,  Jegesmaci, Medvemama.

2019. február 9. 13.00 h Agárdi Közösségi Ház

A 35. ultibajnokság a Peregovits vándordíjért

A szervező, Csóbor Jenő várja a város tradicionális ultiversenyére a jelentkezőket. A bajnokság, az egyikori iskolaigazgató, Peregovits Károly emlékére szerveződik, immár 35. éve

2019. február 15. 17.00-20.00 h Agárdi Közösségi Ház

Az Agárdi Néptánc Baráti Kör maskarás farsangi táncháza

Táncba, mulatságba hívják az érdeklődőket a szervezők., szeretettel várnak mindenkit a jó hangulatú, batyus bálba. Akinek kedve tartja, húzzon maskarát, lehet az népviselet, vagy másféle öltözet. A talpalávalót húzzák a Vígzenészek. A táncházat tartja: Györei Katalin és Ruzsics László.

2019. február 16. 18.00 h Dinnyési Hagyományőrző Központ

Batyus farsang az Iglice népdalkörrel

Megjelenés farsangi jelmezben, a batyuban étellel, itallal. Szívesen fogadják a baráti körök jókedvű, maskarás bemutatkozó anyagát. A legötletesebb jelmez, a legszórakoztatóbb előadás díjat kap. A tombola-felajánlásokat várják és köszönik. Idén is lesz fánkszépségverseny! Élőzene Szabó Robival.

2019. február 22. 18.00 h Nemzedékek Háza

"Ellátogatsz a legbelső szobába" - Jobbágyi Zsolt egyiptomi útibeszámolója - a Hazatalálás-sorozat előadása

Ez nem egyszerűen csak úti beszámoló, hanem az előadó utazáshoz kapcsolódó kutatásainak összegzése. A Ménrót-Ozirisz kapcsolat, a Vízözön és a nagy piramisok építésének kérdése, a núbiai és etióp kusiták, a  felső-mezopotámiai szabeusok (szabírok) magyar őstörténetet is érintő összefüggései- amiről szó lesz.

Kik és mikor építhették a gízai nagy piramisokat? Hol lehetett Ménrót király látó helye? Melyik volt Atilla városa? Honnan indulhattak Betlehembe a csillag vezérelte napkeleti bölcsek?

2019. február 23. 18.00 h AGÁRDI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Első Gárdonyi Karnevál a Cantando Italiano szervezésében

A Cantando Italiano tagjait az olasz nyelv, kultúra és zene szeretete köti össze. Egy gasztronómiai est alkalmával született meg az elhatározás: karneváli hangulatot teremtenek Gárdonyban a farsangi időszakban. Híres olasz slágerekkel, tombolával, karaokeval készülnek, minden érdeklődőt szeretettel várnak! A jelmez természetesen kötelező!

2019. március 1. 18.00 h Nemzedékek Háza

Aki híressé tette a Velencei-tavat - Chernel István. Szabó Imre címzetes levéltárigazgató előadása

2019. március 2. 19.00 h nemzedékek háza

II. jamsession klubest

Beszélgetős, együttzenélős este. Várnak mindenkit szeretettel a városunkban élő fiatal zenészek a színpadra és a nézőtérre is. Főszervező: Horváth Márk

2019. március 3. 16.00 h nemzedékek háza

A baracskai dráma klub előadása: őrizd a lángot! – tóth ilona 1956

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett programon a Baracskai Dráma Klub előadását láthatjuk.

„A Baracskai Dráma Klub 2013-ban abból a célból jött létre, hogy a helyi fiatalok számára lehetőséget adjon szabad idejük hasznos, kulturált eltöltésére, továbbá, hogy a településen élők számára még több kulturális programot biztosítson. A közösségen belüli aktivitás hozzájárul az önbecsülés emelkedéséhez, valóban minőségibb életet hoz. Nemcsak saját önbecsülésünk javul, hanem a közösségnek is igénye lesz az aktív kultúrában részt venni. Nehéz lenne ennél tömörebben összefoglalni a kezdeményezés lényegét és azt a sok örömöt, sikert, amelyet eddig elértünk a fiatalokkal.” – vallja a klub létrehozója, Kupi Gábor, fiatal művelődésszervező.

A Baracskai Dráma Klub tagjai a faluházban készülnek föl öt éve előadásaikra. Vezetőjük Kupi Gábor művelődésszervező, aki nagy lelkesedéssel állt a csoport élére. Mint kiderült: a ráckeresztúri fiatalember valójában színésznek készült, ám végül művelődésszervező diplomát szerzett. A színház világától azonban nem szakadt el, elvégzett egy szinkronszínészképzést is. Az ott szerzett tudással, a korábbi táborok tapasztalataival, a színészetre felkészítő tanulmányokkal a háta mögött úgy érezte: képes egy színjátszó csoport vezetésére. Maga a drámaklub egy helyi táborból fejlődött ki. Gábor az abban részt vevő nagyobb gyerekekkel kezdett bele drámajátékokba, s mivel nagyon lelkesnek tűntek, megalakult a színjátszó kör.

– Teljesen az alapoktól kezdtük a felkészülést, az első darabunk egy mesejáték volt, A világ leglustább királyfija címmel. Amikor előadtuk, azt láttam, hogy nagy igény van helyben hasonló programokra. Így folytattuk a munkát. Feldolgoztuk a Karácsonyi ének, a Légy jó mindhalálig című műveket. Utóbbival volt az első nagyobb sikerünk, ezért ezt idén, fennállásunk ötödik évfordulóján felújítottuk. Azóta számos tapasztalattal gazdagodtunk, a társaság egy része is lecserélődött, így érdekes volt a második, egyébként zenés változat megvalósítása. Véleményem szerint ez már sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint az első – mesélte Kupi Gábor.

A társulat jelenleg 25 fős, a legtöbben baracskaiak, csupán két ifjú jár be Kajászóról. Van néhány 12–13 éves tag, de a legtöbben 16–19 évesek.

Az igény a fejlődésre a csoporton belül folyamatos. Mindig kell valami új cél, ami a fiatalokat is ösztönzi, s Gábor ennek szellemében szervez foglalkozásokat, válogat darabokat. Utóbbiaknál fontos, hogy ne legyen túl nehéz az adott mű, és lehetőleg álljon közel a gyerekek világához. Jó választásnak bizonyult az Abigél Szabó Magda művéből, de játszottak már vámpíros paródiát is. Az István, a király című rockopera feldolgozását pedig azért tartotta fontosnak, mert a mai tizenévesek közül sokan már egyáltalán nem tudják, miről van szó. Így azonban megismerhették a legendás előadás hátterét. Gábor az ismeretterjesztésre is hangsúlyt helyez: történelemórákat tartanak például.

A színjátszó kör tavaly, 2018. október 23-án előadott darabbal lépett a közönség elé, mely a fiatalon, 24 évesen elhunyt mártír, Tóth Ilona sorsát mutatja be, 1956 évfordulójához közeledve. A főszereplő alakjáról Gábor így beszélt:

– Tóth Ilonáról 2016-ban láttam előadást Budapesten, Koltai Gábor rendezésében. Felkeltette az érdeklődésemet a történet, hiszen ismét olyan emberről van szó, akiről a rendszerváltásig nem igazán derült ki sok minden. Fölvettük a kapcsolatot a darab alkotóival, és megvásároltuk az előadás jogát. Azóta sokat beszélgettem Tóth Ilonáról történészekkel, s állításuk szerint Mansfeld Péterhez hasonlóan drámai, kevéssé ismert sorsról van szó. Felmértem a helyzetet a csoportban, és úgy gondoltuk, meg tudjuk csinálni az előadást. Tartottunk már történelemórát 1956-ról, beszéltünk a diktatúráról, meglátogatuk a Terror Házát, illetve a Tóth Ilona Emlékházat. „

2019. február hónapban látogatható kiállításaink:

Nemzedékek Háza         – Az Én Gárdonyom – Faragó László fotókiállítása

Agárdi Közösségi Ház     – Az Én Gárdonyom – Ódor Balázs fotókiállítása

 
Márciusi programelőzetes:

 

2019. március 8. 18.00 h Nemzedékek Háza

Obrusánszky Borbála : Hunor és Magor nyomában ( Attila, Európa ura, vagy a Selyeműt lovas népei) c. előadás, a Hazatalálás-sorozat programja.

2019. március 14. 18.00 h Nemzedékek Háza

A szó ‘szabadság’ vala … ” Verses, zenés összeállítás 1848. március 15. emlékére  – Kátai Zoltán lantművész, énekmondó, népzenész ünnepi műsora a Nemzedékek Házában (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.)

 

2019. február 1.

 

Ocsenás Katalin

igazgató

06 30 847 6088

www.gardonykultura.hu

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo