Gárdonyi Géza Emlékház


Gárdonyi Géza Emlékház PDF Nyomtatás E-mail

 „Soha semmiféle parádénak előficánkolója nem voltam. Ha vannak értékek a munkáimban, nem az én értékeim, hanem nemzeteméi. Amit Isten nekem erőnek adott, hogy alkossak, nem nekem adta, hanem nemzetemnek...” - Gárdonyi Géza, Titkosnapló

A Gárdonyi Géza Emlékház nem építészeti értékei miatt vált műemlékké és ezáltal értékké, hanem azért, mert a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja született itt 1863. augusztus 3-án, Ziegler –Géza néven. Nevét „ha már egyszer Gárdonyban kereszteltek, úgy gondoltam, hogy Gárdonyira kereszteltetem a nevemet is” – fiatalkorában, újságíróként változtatta Gárdonyira. Az épület, ahol meglátta a napvilágt, a korabeli településszerkezetben több cselédház, iskola, intézői ház, kút és a szomszédos Szent Anna kápolna társaságában állt, 1963. óta múzeum,  majd a városvezetés felújítatta, és 2007. óta irodalmi emlékház. 

 

Az irodalmi emlékház tárlata, mely az ország fontos Gárdonyi emlékhelye, bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárolókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. Az emlékház 2007-ben felújításra került.

A látogatók megismerkedhetnek alkotói módszerével, írói munkásságával, bepillantást nyerhetnek különleges titkosírásába, megismerhetik a megfejtés kalandos történetét. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatnak az érdeklődők. Az emlékház szomszédságában 2011 nyarán elkészült az egri vár kicsinyített (rönkvár) másolata, amely alkalmas arra, hogy történelmi játék keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét, az Egri csillagok c. regény fő helyszínét. 2013-ban, az író születésének 150. évfordulóján a Kligl Sándor alkotta Gárdonyi szobrot avattuk, majd 2014-ben a Fejér megyei irodalmi emlékfalat, mely a megyében valaha élt és alkotott írók, költők portréit mutatja be, 22 kortárs képzőművész alkotását.

Szintén az emlékház szomszédságában található a Velencei-tavi Galéria, mely havonta változó kiállításokat rendez, a nyári időszakban pedig a Péntek Esti Hangtárlat koncertsorozatot élvezhetjük itt minden pénteken este 6 órakor, népzenei, világzenei komolyzenei programokkal.

Az Agárdon, a Sigray u. 1-ben található épületegyüttes az osztálykirándulások fontos helyszíne, a szünidőben pedig a Gárdonyi rönkvár várvédő csatái, tematikus foglalkozásai csábítják a nyaraló vendégeket, családokat, gyerekeket, fiatal felnőtteket.

Az emlékház öt teremből áll. Az első az életét mutatja be: eredeti dokumentumokat láthatunk a tárlókban, a vitrinben a saját személyes tárgyait, a falakon életével kapcsolatos reprint dokumentumokat. A másodikban egy konyhát látunk: korabeli korabeli használati eszközöket és a csikó tűzhelyet tekinthetik meg a látogatók. Találkozhatunk csöcsös-kancsóval, tarkedli sütővel, fazekas használati tárgyakkal. A harmadik teremben a munkásságával kapcsolatos dokumentumok találhatóak, itt található a mesterfüzet is.  A rajzait is láthatjuk itt, az  Egri csillagok c. regény első oldalát saját kézírásával, ill. az Isten rabjai c. regényéhez Gárdonyi helyszínrajzát, rajzait, mivel kitűnően rajzolt is. A fali diavetítő is itt van, a diákon a Gárdonyi Gézával kapcsolatos emlékek láthatók: helyek, ahol járt, szobrok, melyeket emlékére állítottak, az egri lakóháza belülről.

A negyedik teremben az Egri vár makettjét láthatjuk. Eger vár 1552. évi ostromának hadijátéka ólomkatonákkal. A terepasztalon az 1552. évi egri várostromot lehet lejátszani, melyen keresztül ki-ki belekóstolhat, megismerkedhet és megtanulhatja az akkori korra jellemző harcmodort. Továbbá képet kap a vár kialakításáról, a benne lévő civil és katonai erők ruházatáról, szokásairól. A teremben az egri csatáról szoktunk ismertetőt tartani, ezzel is kedvet csinálni az Egri csillagok c. regényhez, és természetesen a magyar történelemmel kapcsolatos ismeretek mélyítéséhez.

Az utolsó teremben foglalkozó-szobát működtetünk, az előre bejelentkezett csoportok az általuk kiválasztott foglalkozáson részt vehetnek pártakészítésen, talizmán-készítésben, fegyverkészítésen, korosztályonként más-más programot  választva. Ebben a teremben könyvbemutatók, író-olvasó találkozók is zajlanak többek között.

Foglalkozások a  Gárdonyi Géza Emlékházban:

Foglalkozás óvodásoknak (45 perces)

Nagyapó meséi – játékos tárlatvezetés a Gárdonyi Géza Emlékházban, és kézműves foglalkozás

Foglalkozás alsó tagozatosoknak (60 perc)

Gárdonyi Géza a tanító – tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

Foglalkozás felső tagozatosoknak (60 perc)

Választható tárlatvezetések (önállóan és kézműves foglalkozással):

Gárdonyi hazaszeretete

Gárdonyi humora

A szerelmes Gárdonyi

A polihisztor Gárdonyi

Az egri csata (terepasztalnál) és az Egri csillagok

Foglalkozás gimnazistáknak (60 perc)

Választható tárlatvezetések (önállóan és kézműves foglalkozással):

Gárdonyi hazaszeretete

Gárdonyi humora (Göre Gábor könyvek)

A szerelmes Gárdonyi

A polihisztor Gárdonyi.

Az egri csata (terepasztalnál) és az Egri csillagok

További információk:

Telefonszám: +36 30 905 4870, e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Nyitva tartás:

április 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. A téli nyitva  időszakban, november 1-től március 31-ig, csak csoportok részére, előzetes bejelentkezéssel látogatható. Információ és bejelentkezés:+36 30 905 4870, +36 30 402 6811. e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Belépődíjak:
Felnőtt: 500 Ft, Diák, nyugdíjas: 350 Ft, Csoportos (10 fő felett): 300 Ft. A kedvezményekről a Belépődíj, kedvezmények menüpontban tájékozódhat!
 
alt
 
A Gárdonyi 150 Emlékévben, 2013. augusztus 3-án, az író születésnapi ünnepségén a NKA támogatásának eredményeképpen felavattuk Kligl Sándor szobrászművész alkotását, mely Gárdonyi Gézát ábrázolja a Gárdonyi Emlékháznál. A képen L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a NKA alelnöke, Habis László Eger város polgármestere és Tóth István Gárdony város polgármestere.
 
alt
 
Gárdonyi Géza szobra és Kligl Sándor szobrász
 
alt
 
NKA pályázati forrás segítségével megújult a Szent Anna kápolna Agárdpusztán, Gárdonyi Géza keresztelkedésének színhelye.
 
alt
 
A Szent Anna kápolnát 2013. augusztus 3-án Spányi Antal megyéspüspök szentelte fel.
alt
 
A Magyar Nemzeti Bank a Gárdonyi Emlékév tiszteletére emlékérmet jelentetett meg, melyet 2013. augusztus 3-án bocsátott ki Agárdon. Az Emlékérem a Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.) kávézójában kapható.
 
 
 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo