2019. júliusi programok


2019. júliusi programok PDF Nyomtatás E-mail

Júliusban kezdődik a Péntek Esti Hangtárlat sorozatunk a Velencei-tavi Galériában, és folytatjuk a Beszélgetős estek a Magtárban sorozatunkat is. Két kiállítással is készülünk, a Velencei-tavi Galériában Sági Vanda fiatal képzőművész grafikáit, az Agárdi Közösségi Házban pedig Tárnok Gyula Parasztábrázolásokk c. tárlatát tekinthetik meg az érdeklődőt. Várunk mindenkit szeretettel programjainkra!

 

2019. júliusi programjaink

2019. július 4. 17.00 h Velencei-tavi Galéria

Létformák - lélektörténet a Tarot nyomán. Sági Vanda képzőművész kiállítása a Velencei-tavi Galériában
A mértani formák rendező ereje mindig magával ragadott. Az ilyen terek lényegre törőek. Új dimenziókat nyitnak, új nézőpontokat adnak. Ez volt a vezérfonala, hogy megalkossak egy geometrikus alakzatokból felépülő Tarot kártyacsomagot, elsőként annak 22 nagy arkánumát.
Célom, hogy figurális ábráit leképezve, átfordítsam egy elemi erővel bíró, tiszta „kristály” nyelvezetre, amely a tudatalatti mélyebb rétegeit szólíthatja meg.
A Tarot világa életünk meghatározó stációit és örök érvényű minőségeit tárja elénk. Egyike a legősibb, jelképekbe szőtt, beavatási bölcsességeknek. Úgy gondolom, hogy e tömény létesszencia lényegi megfogalmazására a geometria a legkifejezőbb eszköz.
A kiállítás főként ezen szimbólumok és hozzájuk tartozó behangoló leírások köré szerveződik. Ezek így együtt szó és hang, tartalom és forma. Az élet összhangzó egysége
Ipari termék- és formatervező mérnök Bsc szakon végzett az Óbudai Egyetemen, 2014-ben. „29 éve szenvedélyem a művészetben való, minél tisztább önkifejezés, különösképpen a rajzolás, a fényképezés és az írás által nyújtott önleképzés formajegyein keresztül. A világ vizuális formakultúrájának, statikus képi és hangulati elemeinek elevenné élesztésére érzek belső hívást. Alkotói kulcsfogalmak: zene, tánc, arányok, dinamika, játék, ívek és szögletek egyensúlyozása, átszellemítés, mozdulatban rejlő erő.” – Sági Vanda

2019. július 4. 20.00 h Gárdonyi rönkvár

Ütős Est. Mogyoró Kornél és Ölvedi Gábor koncertje a Gárdonyi rönkvárban – ingyenes (koncert után fényfestés)
 Az ütőhangszerek, a jazz és a pop-rock találkozása a népzenével. Két kiváló muzsikus, különböző hangszerek, más-más élethelyzet, más-más zenei világ, a színpadon pedig megszületik, ami addig sehol sem volt eddig hallható. MOGYORÓ Kornél öt éves korában, bátyja hatására kezdett ütőzni, majd autodidakta módon tanult zenélni. Tizenkét éves korában lépett fel először, húszéves korától vallja magát professzionális ütőhangszeresnek. Számos magyar pop-rock zenekarban közreműködött, mint session zenész, mintegy hetven lemezen hallható játéka. A pop zene mellett a jazz és a világzene tekintetében is az élvonalban tartják számon. Európa legnagyobb jazz- és világzenei fesztiváljain, klubjaiban játszott a magyar és nemzetközi zenei-, tánc-, színházi élet számtalan reprezentánsával 
Magyarországon az “év ütőhangszerese” 2014-ben 2015-ben és 2016-ban egyaránt. Jelenleg tagja a nemzetközi jazz-szupercsapat, a Per Mathisen’s Heavy Weather zenekarnak, az Eastwing Groupnak, a Kiskalásznak, a Veronaki zenekar vezetője és zeneszerzője. Tóth Evelinnel és Frenkie Látóval pedig trióban muzsikál.
ÖLVEDI Gábor világzenei ütőhangszeres előadóművész. A jazzdob magántanulmányok után Törökországban és Marokkóban tanulta a török, perzsa, örmény, szír, egyiptomi, balkáni és észak-afrikai arab ütőhangszeres zenei kultúrát. Tanárai között olyan nevek is vannak, mint Hossam Ramzy, Issam Houshan vagy Abdo Manssour. Az elmúlt 20 évben számos világzenei, népzenei és jazz formációban muzsikált, emellett leginkább a különböző népzenék ütőhangszeres világának transzritmusait tanulmányozta és alkalmazza közösségi dobolásokon, melyeknek szervezője és mozgatórugója Budapesten. Szívesen dolgozik együtt kortárs és orientális táncművészekkel, és résztvevője több táncszínházi és színházi darabnak. Művészeti vezetője a Velence-tavi Ütősfesztiválnak, amely 2016-ban útjára nagy sikerrel! Jelenleg 12 produkcióban muzsikál.

2019. július 5. 18.00 h Velencei-tavi Galéria

Kiss G Group koncert. Az idén újjáalakult jazzrock formáció lendületes és inspiráló zenéjében a kortárs jazz műfaji sokszínűsége érezhető és hallható. Koncert-műsorukban a 2010-ben megjelent " Honnanhová " című lemezük anyagát adják elő új értelmezésben és hangsze-relésben. A kvartett tagjai: Kiss G László-basszusgitár, ének, Cseh László-szaxofon , Dobai István-gitár, Szekeres Isván-dobok. Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. július 12. 18.00 h Velencei-tavi Galéria

Patak - Fodor Réka és Ölvedi Gábor koncertje
Fodor Réka és Ölvedi Gábor között a leglényegesebb kapcsolat a közös művészi anyanyelvük: a magyar-országi és erdélyi népzene, a népdalok és néptánc, valamint az ütőhangszerek, hiszen mindketten ebből a világból érkeztek. Ezt látták meg egymásban és határozták el, hogy új megvilágításba helyezik az általuk ismert és szeretett magyar népdalokat. Olyan zenei környezet megteremtését álmodták meg, amely visszavezet a magyarok ősibb világlátásába, amely elválaszthatatlan a doboktól és a transzélményektől és összekötik a népdalok végtelenül gazdag szimbólumrendszerét a befelé figyeléssel, önvalónk, lelki közösségünk feltárásával. Teszik ezt a legősibb és a legmodernebb eszközökkel, hiszen különböző ősi énektechnikák széles tárházát használják zenei projektjeikben, melyekből loop-rendszerek segítségével egész hang-városokat építenek fel.
A Patak letisztult, ősi szimbólumát és alapenergiáját választották meghatározó jelképnek közös útjukra, hiszen nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy zenéjükkel összekössék a Forrást a Tengerrel.
Fodor Réka és Ölvedi Gábor képzett énekesek és zenészek, akik különböző projektjeikkel bejárták már Európa országait, Észak-Afrikát, Mexikót és Indiát, nemzetközi szintű szakmai elismeréseket és közönségsikereket érve el a népzene és a világzene területén. Az általuk megszólaltatott hangszerek sora igen szerteágazó, a különféle ütőhangszerektől kezdve (keretdobok, perzsa def, tapan, darbuka, cajon, ütőgardon, udu) megjelenik többek között a kaval, tilinkó és a harmónium is. Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. július 19. 18.00 h Velencei-tavi Galéria

Női lélek. Jónás Krisztina és művészbarátai koncertje női szerzők műveiből. Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. július 20. 19.00 h Velencei-tavi Galéria

Los Andinos koncert
 Az idén 36 éves zenekar célja, hogy egy földrajzilag igen-igen messze eső, ám dallam-világában nagyon is közeli kultúrát megidézzen a közönség számára. A dél-amerikai Andok-hegységben élő népek változatos és gazdag népzenei anyagát gyűjti és adja elő közönségének.
Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. július 26. 18.00 h Velencei-tavi Galéria

Contempo - Pozsár Eszter szaxofon, Csurkulya József cimbalom és Eichinger Tibor akusztikus gitár koncertje
Három nagyszerű zenész legújabb formációjának lemezbemutató koncertje. A trió ars poeticája: "Számunkra a kortárs az élő és bennünk zajló jelen, minden, ami hat ránk és amivel mi hatunk a körülöttünk lévőkre. Zenekarról lévén szó, mi zenei eszközöket használunk. A világnak ezen a részén felnőve rengeteg hatás ért bennünket. Európai klasszikus zene, hiszen azt tanulva nőttünk fel, megismerve annak klasszikus irodalmát, népdalok -magyar és balkáni, jazz és azon belül renget irányzat. Tettünk kitérőt számos más zenei stílusba, és mindez a sok élmény alakított bennünket, formálta zenei stílusunkat, gazdagította eszköztárunkat. Sok kritika éri a kortárs klasszikus zenét, és általában a kortárs művészetet „már mindent kitaláltak, nincs tovább, „megfagyott”. Mi úgy gondoljuk, hogy sokféle út van, ami tovább visz, és mi találtunk egyet, ami számunkra inspiráló és hosszabb távon perspektívát nyit. Egyesítettük mindazt, amit jó szívvel befogadtunk, és nem gondolkodunk stílusokban, skatulyákban… „csak” zenélünk, alkotunk ma, a XXI. században kortárs közönségünknek." Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. július 27. 18.00 Velencei-tavi Galéria

Beszélgetős est a Magtárban. Az est háziasszonya Tarnai Ágnes. (egyezetés alatt). Belépőjegy: 500 Ft.

2019. július 8.- szeptember 6. Agárdi Közösségi Ház

Parasztábrázolások - Tárnok Gyula grafikáinak kiállítása az Agárdi Közösségi Házban
A festő és grafikus Tárnok Gyula korábban aktív fotósként dolgozott. Ezekben az években készített néprajzi ihletésű képei inspirálták grafikai megjelenítésre. Később az 1900-as évek elejéből fennmaradt korabeli fotók alapján további grafikákat készített. Különösképpen megragadta a fotókon szereplő nők és férfiak egyszeri, természetes mivolta. Az emberi arc, amin látható az egész élet vetülete, a korabeli társadalom lenyomata.
Tárnok Gyula 1940-2014 - festő, grafikus Tárnok Gyula 1940. május 10.-én született Székesfehérváron. A háborút átvészelve, először a Ciszterci rendnél majd a mai Szent Imre Általános Iskolában folytatta tanulmányait. 10 éves korától M. Tóth István Székely Bertalan díjas festőművész szárnyai alatt kezdett lelkesen hozzáfogni a rajzoláshoz az általa vezetett rajzszakkörben. 12 éves korától az általános iskolában tanítja a Mester. 1952 nyarán M. Tóth István vezetésével megrendezett badacsonytördemici művésztelepen olyanok társaságában, tanulhatott, mint Ballagó Imre, Bodor Aladár, SándorfalviSándor. Az előtanulmányok eredményeképp 1954-ben felvételt nyert a Budapesti Képző-és Iparművészeti Gimnáziumba, ahol Csebi Pogány István tanítja festésre, rajzolásra és Somogyi József Kossuth díjas szobrászművész keze alatt tanulja a mintázást. Itt a rajzolás és a festés mellett művészi szinten tanulta ki a fotózást. A diákéveket művészeti szempontból holt időszak követte. 1958-tól hol betanított munkásként, hol földmérőként dolgozik. Ezt követően a termékeny 70-es évek hozzák meg jelentősebb akvarell alkotásait és ugyancsak ezt a korszakot fémjelzi számos grafikája szénnel. Kisebb szünet után a 90-es években, majd főleg nyugdíjba vonulása után kezdett újból festeni, rajzolni. Igen sok ihletet merített külföldi útjaiból. Meghatározó élménye volt két ecuadori útja, melyben a szemlélődő ember jellegzetes Tárnok Gyulai perspektívái képviseltetnek festményein, grafikáin. A festő a későbbiekben is tartotta a kapcsolatot M. Tóth Istvánnal, egészen a Mester haláláig. Az évek során mit sem változott a festő kompozícióhoz való viszonya. A csendéletek, utcaképek, portrék ábrázolása alapos szakmaisággal, kimért rezonanciával történik. E festői magatartás egyszerre hív utazásra, más földrészre és egyaránt marasztal, mutatva rá gyökereinkre, hazai értékeinkre. Az utazó és a fehérvári szellem keveredik a színekben, a palettán, céljuk egy: az értékteremtés.
www.gardonykultura.hu. Ocsenás Katalin 06 30 847 6088

 

 
 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo