2019 augusztusi programok


2019 augusztusi programok PDF Nyomtatás E-mail

Szeretettel ajánljuk augusztusi rendezvényeinket, a Péntek Esti Hangtárlat koncertjeit, kiállításainkat és szabadtéri rendezvényeinket. Részletes program:

 

2019. AUGUSZTUSI programjaink

Ggárdonyi géza könyvtár és kulturális központ

2019. augusztus 2. 16.00 h Agárd, Gárdonyi G. u.-Balatoni u. sarok Gárdonyi Géza irodalmi sétányavató ünnepség

Az irodalmi sétány avató ünnepségen közreműködik Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Jósika-díjas költő, valamint Szoboszlai Fanni, a Gárdonyi Géza Általános Iskola diákja. A sétányt felavatja Tóth István polgármester. Az installációkat a Gárdonyi Géza Emlékházig tartó közös sétával fedezzük fel, Tóth István polgármester úr kalauzolásával.

2019. augusztus 2. 16.30 h Gárdonyi Géza Emlékház Megemlékezés Gárdonyi Géza születésének 156. évfordulójára

A koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékező beszédet mond Dr. Erdei Péterné alpolgármester. Közreműködnek a Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai.

2019. augusztus 2. 17.00 h Velencei-tavi Galéria A nap örök –  Gross Arnold Kossuth és Munkácsy-díjas képzőművész kiállításának megnyitó ünnepsége

Gross Arnold (1929-2015.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus „A nap örök” c. kiállítását megnyitja Lóska Lajos művészettörténész, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Új művészet c. folyóirat főszerkesztője. Közreműködik a Parlan-Duo (Fersch Renáta és Pásztor Katalin fuvolaművészek). A kiállítás Vidra Katalin gyűjteményéből és támogatásával valósult meg. Látogatható 2019. szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 h- ig.

Gross Arnold Erdélyben, Tordán született, 1929. november 25-én. Édesapja festő és rajztanár volt, ő volt első tanára. 1946-ban jött Budapestre tanulni, előbb iparművészetet tanult, de azt abbahagyta, átment a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1953-ban szerzett diplomát. Kiváló mesterei voltak: Hincz Gyula, Kádár György az Iparművészeti Főiskolán, Konecsni György, Koffán Károly a Képzőművészeti Főiskolán. Ő mégis leginkább Rembrandt és Albrecht Dürer rézkarcait tanulmányozta a Szépművészeti Múzeumban, és sorban alkotta egyedi stílusú, szellemes, ötletes, derűs, humoros, színes rézkarcait.

Az 1950-es évek végétől számos egyéni és csoportos kiállítása volt Budapesten és vidéken, 1962-től külföldön is. 2015. január 22-én hunyt el Budapesten.Római katolikus vallású volt.

Részletgazdag rézkarcaival vált népszerűvé. Jellegzetes színezési technikájának köszönhetően minden egyes nyomata különbözik a többitől. Képeit jellemzi a csodálatos, gyermeki mesevilág, ahol mindig süt a nap, virágüzletekkel és játékokkal teli. Az ember része a természetnek műalkotásaiban. Képeivel szépet, örömet nyújt, egy mesevilágot, amiben nincs semmi hátborzongató vagy borús.

Ars poeticája: „Annyi baj, gond, bánat és szörnyűség vesz körül minket a világban, hogy azt nem szabad még a művészetbe is beengedni.”

2019. augusztus 2. 18.00 h Velencei-tavi Galéria - Szerelmes Fejér megyei poéták, szerelmes nyáresti dallamok - a Péntek Esti Hangtárlat koncertje

A hangtárlat koncertjén a Fejér megyei irodalmi emlékfalon elhelyezett portrékat "szólaltatják meg" szavak és dallamok segítségével a közreműködő művészek.

A megyében valaha élt és alkotott írók, költők szerelmes verseiből, prózáiból szőtt zenés irodalmi estet Dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész, s a Boka Akusztik három tagja (Bokányi Zsolt, Csorba Péter, Kerékgyártó Gyula) pedig szerelmes nyáresti dallamokkal egészíti ki a vallomásokat. Hallhatunk Csoóri Sándor, Bella István verseket, Gárdonyi Géza prózarészletet és természetesen a többiektől: Vörösmarty Mihály, Vajda János, Csanádi Imre, Takács Imre, Keszei István műveiből is elhangzanak szép részletek. A Boka Akusztik nem megzenésített verseket hoz, hanem szép, érzelmes dalokat, melyek teljessé teszik a befogadást, s kivételesen szép hangulatot varázsolnak a Velencei-tavi Galériába ezen az esten is. Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. augusztus 9. 18.00 h Velencei-tavi Galéria Tom Lumen gitárművész  koncertje

Tom Lumen nemzetközi hírű gitárművész a vendég a Péntek Esti Hangtárlat utolsó előtti koncertjén. Különleges élmény, amikor együtt szólal meg a dallam, a basszus, a ritmus – és a szív. Lukásczik Tamás – a zenekedvelő körben Tom Lumenként ismert – Miskolcról származó gitáros koncertje ritka zenei élménnyel kecsegtet, szeretettel várunk mindenkit!

„Az általam képviselt stílusnak a jazz is része, de nem ezt nevezném a fő iránynak. A stílust, amit képviselek, fingerstyle gitározásnak nevezik, aminek az a lényege, hogy azok a szólamok, dallamok, amiket normál esetben egy zenekar szólaltat meg, a gitáron hangzanak el, egy időben a harmóniamenettel, a ritmusokkal, a basszussal. Ez mind-mind egy időben a gitáron szólal meg” Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. augusztus 16. 18.00 h Velencei-tavi Galéria Nyári rapszódia. Marco Bianchi zongoraművész koncertje

A városunkban élő olasz zongoraművész koncertje.

Műsor:

Frédéric Chopin: Noktürn op. 62 n. 2.

Joachim Raff: La Fileuse

Schubert-Liszt: Auf dem wasser zu singen

Frédéric Chopin: Ballada op. 52 n. 4.

Johannes Brahms: I. Magyar tánc

Liszt Ferenc: XIV. Magyar rapszódia.

Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugdíjas: 800 Ft.

2019. augusztus 20. Agárd Államalapító Szent István király ünnepe

városi ünnepség programja:

10.30 h   Ünnepélyes zászlófelvonás az Országzászlónál

11.00 h   Szent István napi mise az agárdi római katolikus templomban

12.00 h   Városi ünnepség az agárdi Szent István rk. templom előtti téren.

Ünnepi beszédet mond Tóth István, Gárdony város polgármestere. A kenyeret megáldja Nt. Karl Melinda ref. lelkipásztor, az új kenyeret megszenteli Pái Balázs plébános atya. A „Gárdony város bora” kitüntető címet átadja Tóth István polgármester. Közreműködi a szőgyéni  (Felvidék) Szőlővirág népdalkör és a dinnyési Iglice népdalkör.

2019. augusztus 20. 15.00  Kemencés Kenyérünnep Dinnyési Hagyományőrző Központ

Programok  a színpadon:

15.00 h   Az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport bemutatója

15.30 h   A dinnyési Aranypáva Nagydíjas Iglice  népdalkör éelőadása

15.45 h   Cséplés-bemutató

16.30 h   Együtt az ország - a Csillag Musical Társulat műsora

17.00 h   Ludas Matyi - óriásbábos utcaszínház, vásári komédia a Babtársulattal

18.00 h   Elisabeth "Sissi" - a Baracskai Dráma Klub színházi előadása (dalok, részletek)

A kerti kemencénél kenyérsütés, perechajtogatás a Kemencebarátokkal. Az udvaron: az Évszázados Gépudvar Dutra- és Veterán Gép találkozójának kiállítása és cséplés-bemutatója

A főépület mellett: Piros lábasos népi játszótér a Vándorjátszóházzal.

A kemence mellett: kenyérlángos, kávé, szörp és limonádé Kemencés Tekitől, hideg üdítők, csapolt sör, fröccsök, borok a dinnyési presszó kínálatából.

2019. augusztus 24. 9.00-12.00 (esőnap augusztus 31.)

Jótékonysági vásár. A Gárdonyi-Agárdi Polgári Körök jótékonysági vásárt tartanak Gárdonyba, a Penny és a Spar közötti területen. Jótékonysági cél: a rászoruló családok iskolakezdésének támogatása. Kérjük, hozza el feleslegessé vált, de még használható műszaki, lakberendezési tárgyait, amit az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatnak. Az összegyűjtött pénzből iskolaszereket, táskákat, iskolakezdéshez szükséges egyéb termékeket vásárolnak a rászorulók segítésére.

2019. augusztus 31. Agárdi Parkerdő

XXV. Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevál. Egész napos program az Agárdi Parkerdőben, benne : kirakodóvásár, portékás vásár, mini vidámpark, honvédségi és rendőrségi bemutatók, helikopteres utasrepültetés , autó, motorkerékpár kiállítás, szimulátorok.

műsorvezető: Éger L. László

10.00     Fagyibohócok – 60 perces zenés, interaktív bohócműsor

11.00     Zumba Borsod Twins – zumbaóra a borsodi zumbás ikerfiúkkal

12.00     Born Jovi Tribute zenekar

13.30     Leslie Davidson Acoustic koncert

15.00     Jack a kábel koncert

16.00     Boka Boogie Band

17.00     Bandiera zászlóforgató csoport

18.00     Mr. G. Blues Band koncert

20.00     Coco loco zenekar koncert

 

22.00     diszkó és fényfestés éfjélig

2019. július 8.- szeptember 6. Agárdi Közösségi Ház

Parasztábrázolások - Tárnok Gyula grafikáinak kiállítása az Agárdi Közösségi Házban

A festő és grafikus Tárnok Gyula korábban aktív fotósként dolgozott. Ezekben az években készített néprajzi ihletésű képei inspirálták grafikai megjelenítésre. Később az 1900-as évek elejéből fennmaradt korabeli fotók alapján további grafikákat készített. Különösképpen megragadta a fotókon szereplő nők és férfiak egyszeri, természetes mivolta. Az emberi arc, amin látható az egész élet vetülete, a korabeli társadalom lenyomata.

www.gardonykultura.hu. Ocsenás Katalin 06 30 847 6088

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo