2019. októberi programok


2019. októberi programok PDF Nyomtatás E-mail

A Budaörsi Művészeti Egyesület kiállításának megnyitó ünnepsége, Teríts-meríts fesztivál, Dinnyési Tükrös Ponty napja, térzenei koncertek az Óbudai Danubia zenekarral, hadtörténész előadása IV. Béla király csatáiról, városi ünnepség, ünnepi zongorakoncert az októberi programkínálatban.

2019. OKTÓBERI PROGRAMJAINK

GÁRDONYI GÉZA KÖNYVTÁR ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT

2019. október 2. 13.00 Klausz Gábor Könyvtár

Ismerkedjünk a könyvtárral. Könyvtárhasználati óra általános iskolásoknak (a gárdonyi általános iskola 5. osztálya számára meghirdetett program)

2019. október 2. 15.00 órától 18.00 Klausz Gábor Könyvtár

Családi kézműves foglalkozás az újrahasznosítás jegyében (minden korosztálynak)

2019. október 3. csütörtök 13.00 órától 16.00 óráig Klausz Gábor Könyvtár

Ellátásra való jogosultságok betegségek esetén és egyéb kérdések. Kissné Kruppai Ibolya fogadóórája a Klausz Gábor Könyvtárban. Ibolya, a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Közhasznú Egyesület tagjaként hasznos tanácsokkal segít eligazodni az adókedvezmények és jogosultságok útvesztőjében. Keressék őt bátran kérdéseikkel.

2019. október 4. 9.00 órától 12.00 óráig Klausz Gábor Könyvtár

Virág Kriszti MumGoesGreen előadása és mini-workshopja, amely során elkalauzoljuk és a fizikai tettek mezejére tereljük a gyermekeket és általuk a felnőtteket. Greeniday a könyvtárban.

2019. október 4. 18.00 h Velencei-tavi Galéria

JelenLét - a Budaörsi Művészeti Egyesület kiállításának megnyitó ünnepsége. A tárlatot megnyitja Dr. Erdei Péterné alpolgármester

2019. október 5. 9.00-20.00 h Városháza előtti tér, Gárdony

Októberi Teríts-meríts Fesztivál

Egy igazi őszi, gárdonyi helyi termékes vigasságra várunk szeretettel mindenkit a Gárdonyi Polgármesteri Hivatal előtti térre! Az egész napos színpadi programok mellet lehetőség lesz többféle bográcsban főtt étel megkóstolására, így a hagyományos magyar ízek mellett megkóstolhatjuk a lengyel testvérvárosunk küldöttsége által főzött híres levest a zsureket is. Számos helyi termelő kap lehetőséget termékei bemutatására, megismertetésére, megtekinthető lesz például a gárdonyi Keszler László által termesztett 374,5 kg-os Tóbiás névre keresztelt rekorder óriástök is!

Az nemes italokról helyi borászatok (Csóbor Családi Pincészet, Dancsó Pince) valamint az Agárdi Pálinkafőzde gondoskodnak. Az eseményt a szomszédos Katlan Sport- és Szabadidő Parkban tervezett aktív kihívások teszik teljessé.

A színpadi program:

11.00 Hagyományőrzők a színpadon: a Pákozdi Népdalkör, és citerás barátaik valamint az agárdi Gilice gyermeknéptánccsoport műsora

13.00 Térzene Hámori János kvartettjével

14.00 Az Agárdi dobkör műsora

14.15 Galambos Sándorné Mudrony Alojzia nótacsokrot énekel

14.30 A természetes mozgás - Dinnyés Ágnes és tanítványai

15.00 Köszönet a boldog évekért! A Fedák Sári Társulat műsora: operett, táncdal, örökzöld dallamok

16.30 Mr G. Blues Band koncert

18.00 Óriások és törpék zenekar koncert

műsorvezető: Éger L. László

A rendezvény célja, hogy a Velencei-tó környezetében élő termelők számára lehetőséget teremtsen termékeik népszerűsítésére, a programon részt vevők pedig ízelítőt kapjanak a környékben termesztett kiváló minőségű élelmiszerekről, italokról.

A rendezvényre a belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várunk!

2019. október 6. 15.00 h Városháza előtti tér

Emlékezés az aradi vértanúkra. Az Óbudai Danubia Zenekar térzenei Ünnepi szívvel című koncertje Gárdonyban, városháza előtt. Köszöntőt mond: Tóth István, Gárdony Város polgármestere, L. Simon László, országgyűlési képviselő. Ünnepi beszédet mond Fekete Péter kulturáért felelős államtitkár

2019. október 12. 16.30 h Dinnyés

Gólyapár szoboravató ünnepség Dinnyésen (Gárdonyi G. u. - Kossuth u. sarok)

2019. október 12. 17.00 h Szent György templom, Dinnyés

Bach, az isteni zene. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje a Dinnyési Templomban

2019. október 18. 18.00 h Nemzedékek Háza

Történelem-klub sorozat a Nemzedékek Házában. IV. Béla király és csatái (Muhi és Morvamező) Dr. Négyesi Lajos hadtörténész vetített képes előadása

2019. október 22. 18.00 h Nemzedékek Háza

Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Marco Bianchi ünnepi zongorakoncertje a Nemzedékek Házában, Liszt Ferenc műveiből

2019. október 25. 18.00 h Nemzedékek Háza

Hazatalálás-sorozat a Nemzedékek Házában. Irány Firtos tündérvára - Balla Ede Zsolt előadása

2019. október 26. 10.00-17.00 h Dinnyési Hagyományőrző Központ

A Dinnyési Tükrös Ponty napja

Hívunk mindenkit, hagyományos, október végi szabadtéri programunkra, a Dinnyési Tükrös Ponty napjára, melyet hagyományaink szerint a Dinnyési Halivadéknevelővel, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségével, a Dinnyési Baráti Körrel, a Tulipiros Játékműhellyel, az Iglice népdalkörrel, Kemencés Tekivel s idén a Dinnyési Ipari Park cégeivel közösen tartunk a Dinnyési Hagyományőrző Központban,10.00-17.00 h-ig.

"A Dinnyési Tógazdaság Magyarország első halkeltetője, 1963-ban itt szaporították először nagyüzemileg a helyi tájfajtát, a dinnyési tükrös pontyot. A dinnyési tükrös ponty az akkori kornak megfelelően magas hátú, jó húshozamú, pikkely nélküli halként lett kitenyésztve, ami a mai napig is megőrizte a hagyományokhoz hű hírnevét. Mára kicsit átalakítottuk a fajtát a jellegét a jó hozamtermelő képességét meghagytuk, de előnyben részesítjük a sportosabb, kevésbé magas hátú tükrös jelleget. A fajta nemcsak a tenyésztői munkának, hanem a helyi környezeti adottságoknak is köszönheti jó hírét. Jóízű, az extenzív tartás miatt kevéssé zsíros, ellenálló fajta. Jelenleg az országban kb. 30 tájfajta létezik. Ezek vegyesen tükrös, pikkelyes, vad formájú fajták, különböző értékmérő tulajdonságokkal. Ezek közül az egyik legrégebbi és jól bevált a mi Dinnyési Tükrös pontyunk. Európában egyedülálló Magyarország, hogy a pontyból fajtákat tart nyilván." - Szabó Krisztián, a Dinnyési Halivadéknevelő vezetője

Szeretnénk ha a Velencei-tó kulturális értékei között gasztronómiai kincseket is bemutathatnánk, ezért ez a jellegzetes halfajtát többféle változatban is megkóstolhatjuk a Dinnyési Tükrös Ponty napján.

A családi halas napon halászlevet kóstolhatunk a MOHOSZ, a Dinnyési Halivadéknevelő és a Dinnyési Baráti Kör jóvoltából. Kemencés Teki kenyérlángossal készül, melyek között lesz halas is. A gyerekekkel sós halsütit készítenek, melyet a kerti kemencében sütnek majd ki. A nagymamák sütemény és lekvárversenye nevezett tételekből is kóstolhatunk az Iglice népdalkör asztalánál. Halsimogató, halas ügyességi játékok, halfelismerő verseny is lesz a Halivadéknevelő és a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének szakemberei jóvoltából. A Tulipiros Játékműhelyt a főépület múzeumi szobájában találjuk majd meg. Nosztalgia fotósarok, halásztanya életkép vár minket. A kézműves foglalkozáson halas apróságot készíthetünk velük. A halas játékliget a kerti kemence mellett lesz megtalálható. Napközben magyar nóta, cigányzene a rendezvénysátorban, délután boogie táncdélután lesz. A rendezvény ingyenes. Az Iglice tombolájának bevételét a dinnyési falukarácsony megrendezésére fordítjuk.

kiállítások:

2019. október 4-október 30. JelenLét a Budaörsi Művészeti Egyesület kiállítása a Velencei-tavi Galériában

2019. szeptember 12. - október 12. Kiállítás Iszak Ilona festményeiből az Agárdi Közösségi Házban

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo