2023. októberi programjaink

2023. október 6. 18.00 h Nemzedékek Háza

Arad előtt, Arad után - 175 éves a magyar honvédség

Oláh László nyá. ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatója és Kovács Ágota Johanna történész, a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely munkatársa előadása a Nemzedékek Házában. Az előadás után diákok fáklyás kíséretében átvonulunk a Hősök Parkjába, ahol mécseseket helyezünk el a 48-as kopjafánál.

2023. október 7. 17.00 h Velencei-tavi Galéria

Sara Berti olasz képzőművész kiállításának megnyitó ünnepsége, Marco Bianchi olasz zongoraművész koncertje.

A Velencei-tó térségében élő olasz képzőművész tárlatát megnyitja Dr.Sinkovics EdE képzőművész, a tárlat kurátora. A megnyitó ünnepség utáni fogadást a Dolce e Salato, Gárdonyban működő olasz cukrászda támogatja. A kiállítás kommunikációját az Olasz Kultúrintézet támogatja. A tárlat megtekinthető október hónapban, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 h között.

 2023. október 13. 18.00 h Nemzedékek Háza

Mesés magyar történelem - Balla Ede Zsolt, székelyudvarhelyi író, szakrálisföldrajz-tudós előadása.

„Amikor mesés történelemről beszélünk, nem arról van szó, hogy elfelejtettünk valamit, és a hiányzó részeket találomra kipótoljuk valamivel. Nem. Nagyon is pontosan tudjuk, hogy mi történt, de az eseményeknek van egy hétköznapi valóságon túlmutató oldala is. Ezt nem lehet egzakt, tudományos módszerekkel leírni, ezért a szimbólumok nyelvéhez, a mondákhoz, énekekhez és mesékhez kell fordulnunk, hogy megfogalmazhassuk a lényeget.

Azok az emberek lettek a magyar történelem kiemelkedő alakjai, akik köré meséket teremtett az emlékezet. Se szeri, se száma azoknak a mondáknak, melyek Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Mátyás királyról vagy éppen a kurucokról szólnak. Hunor és Magyar, Lehel és Bulcsú, Toldi és Kinizsi, Boldog Özséb, Aquila János, Zrínyi Ilona vagy Balassi Bálint legendái hősökről, szerzetesekről, tanítókról, asszonyokról és költőkről regélnek, kiknek élete már nem puszta történelem, de maga az „üdvösség történelme”. És az üdvösség mesés történelme ésszel nem, csak szívvel fogható fel.

Tordánál minden bizonnyal nem Szent László királyunk könyörgésére vált ketté a hegy – mondják a történészek. – Nincsen élő ember, aki hasonlót tudna tenni, vagy képes lenne rajta átugratni! Lehet. De akkor miért meséljük mégis a gyermeknek? Azért, mert egy olyan királyi példát fogalmaz meg a történet, amelyet kortól függetlenül követni érdemes, és amely lelki tulajdonságokkal Szent László királyunk bizonyosan rendelkezett. Képes volt észlelni a fenyegető veszélyt, de nem veszítette el a reményt akkor sem, amikor már nem volt előle menekvés. A szakadék széléhez érkezett – de nem zuhant bele: úgy ugratott az ismeretlenbe, hogy közben életét Isten tenyerébe helyezte. – Mit tegyünk akkor, ha magunk is az élet szakadékának peremére sodródunk? – Hogyan viselkedjünk kilátástalan helyzetekben? – Mi segíthet át a nehézségeken?

Ezekre a kérdésekre adhat – nem megszokott – választ a mesés magyar történelem. Őseink és hőseink mindennel találkoztak már, amivel nekünk is szembe kell néznünk – miért ne tanulhatnánk a példájukból?

És nem csak azokból, amelyek bizonyíthatóan megtörténtek, hanem azokból is, melyek „csupán” a szívükben éltek.” – Balla Ede Zsolt. Belépőjegy: 800 Ft, diák-nyugd.:500 Ft

2023. október 20. 14.30 h Polgármesteri Hivatal, díszterem

Gárdony városért, Gárdony város díszpolgára, Közművelődésért kitüntető címek átadása a Városházán. Közreműködik: Szabó Bill Béla (gitár, ének) és Ignácz Attila (gitár, ének). A méltatásokat felolvassa: Süle Gabriella. A kitüntető címeket átadja: Tóth István polgármester

2023. október 20. 17.00 h Hősök Parkja

Koszorúzással egybekötött megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.

Ünnepi beszédet mond: Tóth István polgármester. Közreműködik a Kákics együttes, és a Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai. A koszorúzást követően fáklyás menetben vonulunk át a Nemzedékek Házába, a Kákics zenekar ünnepi műsorára.

2023. október 20. 18.00 h Nemzedékek Háza

"Feltettem magamban, hazámat szolgálom!"  a Kákics együttes ünnepi műsora.

A Rákosi-diktatúra áldozatainak és az 1956-os forradalom hőseinek állít emléket a Kákics együttes műsora.

A három részből álló műsor megidézi a sztálinista rendszerű totális Rákosi-diktatúrát és a forradalom kitöréséhez vezető utat, az 1956-os szabadságharc eseményeit, majd a menekülést és a megtorlást.

„56-ról ötvenhatféleképpen hallottunk az iskolában, a híradóban, a sajtóban. Csak egy helyen mondták mindig ugyanazt: otthon. A féltő, gondoskodó szeretteink és barátaink elbeszélésein keresztül mutatjuk be a diktatúra, a forradalom és a megtorlás idejét úgy, ahogy Õk mindig is látták.” – ajánlotta az emlékező műsort a Kákics együttes.

A magyar lelkeket melengető dalok segítettek visszahelyezni 1956 eszméjét arra a polcra, ahonnan az évtizedek leszakították.

Az esten megjelenik Janek József, Csoóri Sándor, Lendvai Sándor, Kodály Zoltán, Tárnok Gyula, Melocco Miklós, Füzéki István, Dr. Andrásfalvy Bertalan és Keszei István alakja is. Népzenei elemekkel megelevenedtek tetteik, amiért börtönnel vagy éppen halállal lakoltak, és azokról is megemlékeznek, akik az ország elhagyására kényszerültek.

2023. október 27. 18.00 h Nemzedékek Háza

Prédikáló állatvilág - a Tercina régizenei együttes és Pápai Erika színművész műsora

Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680) szerzeményei, a “Physiologus”(1587) elmélkedései (Mohay András fordítása alapján), középkori állatábrázolások. Belépőjegy: 1200 Ft, diák-nyugd.:800 Ft

A Tercina együttes egy három tagú régizenei, egyben összművészeti formáció. 2009 óta működnek változatlan felállásban, előtte más együttesek tagjaként régóta játszottak már együtt, pédául a városunkban ugyancsak népszerű Savaria Barokk Zenekar tagjaiként. Műsoraik kb. 1 órásak, szünet és taps nélkül. Az előadás kb. 2/3 része zene, 1/3 része pedig irodalom. Minden műsorunkhoz képzőművészeti társításokat vetítenek. Az együttes tagjai: Kállay Katalin – reneszánsz és barokk furulyák, Vitárius Piroska – reneszánsz és barokk hegedű, Győri István – reneszánsz lant, vihuela, arciliuto, barokk gitár, romantikus gitár. Állandó színművész partnereik: Györgyi Anna, Pápai Erika, Kálid Artúr

2023. október 28. 14.00-20.00 Dinnyési Hagyományőrző Központ

Dinnyési Tükrös Ponty Napja

2023. október 28. 18.30 Dinnyési Hagyományőrző Központ

Ismerős Arcok koncert

Az Ismerős Arcok Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel, valamint 2023-ban az Év Zenekara kategóriában Petőfi Zenei Díjjal kitüntetett magyar zenekar, mely a jelenkor divatzenei irányzatának alternatívájaként kínálja azt a jellegzetes, izgalmas és magával ragadó hangzást és egyedi gondolatokat, amely kiemeli az együttest a kortárs magyar rockzene táborából. Valamennyi szerzeményük a hat művész lelkének zenei lenyomatát tükrözi.

Egy erdélyi út következményeként alakult a mostanivá a szövegviláguk és témaválasztásuk, mely nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum igazságtalanságaival foglalkozik. Dalaik további témái között a legjellemzőbb gondolatok: a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása valamint a közösségben való létezés fontossága. A zenekarra nagy hatással van a magyar népzene mellett az irodalom is. A zenekar legismertebb számát a Nélküled című dalt, 2019. november 15-én két kisgyermek elénekelte a Puskás Aréna megnyitóünnepségén. Az elmúlt két évtized egyik legtöbbet koncertező zenekaraként rendszeres meghívottai rangos hazai kluboknak, fesztiváloknak. Évente 100–120 élő koncertet adnak, ezek között 3–4 jótékonysági céllal kerül megrendezésre. Gyakran zenélnek határon túli magyaroknak is Erdélyben, Felvidéken, vagy Délvidéken egyaránt. 2010-ben a tengerentúlon – Torontóban és New Yorkban szerepeltek az ottani magyar közösségek meghívására, majd 2011-ben Svédországban adtak nagysikerű koncertet.

Kiállítások októberben:

Nemzedékek Háza, Klubterem: Pappné Piti Erika mezőtúri szőnyegszövő kiállítása

Nemzedékek Háza színházterem: Mandala-kiállítás Nagy Árpádné munkáiból

Velencei-tavi Galéria:: Sara Berti olasz képzőművész kiállítása

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma