A lényeget látni, a fát szeretni kell!

május 23, 2021

2021. május 28-án este hatkor a Nemzedékek Házában tart bemutatót és előadást Köpf Jenő, faesztergályos, faipari mérnök, a Magyar Faesztergályosok Egyesülete alapítója, a székesfehérvári Asztalosipari Kereskedelmi Szolgáltató  Zrt elnök-igazgatója. Magával hozza néhány munkáját, és egy esztergagépet is. Szeretettel várunk mindenkit!

Köpf Jenő az újpesti Faipari Technikumban igazi „békebeli” asztalosmesterek szerettették meg vele a szakmát. A fa illata, tapintása, az anyag formálhatósága egy életre meghatározó élmény volt számára.

Köpf Jenő: Rovaranya gyermekeivel c. alkotása

Majd megismerkedett a székesfehérvári Szigli Laci bácsival, aki a faesztergályozás igazi mestere volt, és aki örömmel vette kitartó érdeklődését. Sok olyan fortéllyal ismertette meg, amit a szakirodalomban sosem talált volna. Nagy becsben tartja a tőle kapott régi szerszámokat.

Munkája során találkozott egy budapesti mesterrel, Fuchs Jánossal, aki nagyra értékelte, hogy ilyen elszántan érdeklődik a faesztergályozás iránt. Olyan fogásokat tanított, amit még ő is az édesapjától tanult. Sajnos a szakmai tradíció az ilyen speciális kézműves szakmákban könnyen megszakad, és ez ma már szinte visszafordíthatatlan folyamatnak tűnik.

A Magyar Faesztergályosok Egyesületét azzal a céllal hozták létre az ő közreműködésével is, hogy hivatalos formában is megjelenhessen a társaság, és szakmai képzéssel segítsék az érdeklődőket. (Az egyesület honlapja a www.mafae.hu címen érhető el.) Évente szerveznek szakmai találkozót, ahol gyakorlatban is segítik egymást.

Köpf Jenő: Halevő madár

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma