A XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, Agárd 2024. 05.03-05. programja

2024. május 3. péntek

Nagyszínpad

16.00 Imaginar Band

A zenekar 2022 októberében alakult főleg tó környéki amatőr zenész tagokból. Korábban mindenki játszott már többféle csapatban, de úgy tűnik, hogy a jelenlegi felállással találták meg azt a zenei irányzatot, amit mindannyian szeretnek és mindig is szeretettek volna játszani. Tisztelegnek a 70-es, 80-as és esetenként a 90-es évek NAGY előadói előtt. Az a céljuk, hogy ezeket a zenéket, amiket ők magunkénak éreznek, a közönség is megszeresse és örömmel hallgassa. Folyamatosan bővülő repertoárjukat eszerint alakítják a jövőben is. Jelenlegi műsoruk gerincét Pink Floyd, Dire Straits, Eric Clapton, Jimi Hendrix és más híres előadók dalai alkotják.

17.00 The Jex koncert

The Jex egy 1 éve fennálló székesfehérvári zenekar. Mind a négy tag kiskorú. A 2000-es évek végén született gyerkőcök nagyon is a régi kor zenéit idézik elő. Megjelenésükkel és hangzásvilágukkal árasztják magukból a rock and roll életérzést, modern stílusokkal keverve.

18.00   RockPort Band koncert

Rock a 70-es, 80-as évekből, Gary Moore, Deep Purple, ZZTop. Hangulatfokozás mesterfokon! A zenekar tagjai: Vas Máté - dobok, Kiss Márton - basszusgitár, Kiss Józsi Béla Dódi - billentyűs hangszerek, Szabó Kálmán - gitár, Szabó Bill Béla gitár, ének

20.00   Gájer Bálint nagyzenekari koncertje

Gájer Bálint, a TV2 The Voice tehetségkutatójának „ezüstérmese” különleges sármos énekhangjával a legjobb mai magyar swing’n’pop énekes, a swing hercege. Az elhangzó dalok egytől egyig ismertek a nagyközönség előtt, így a kellemes hangulat garantált, a táncolni vágyókat pedig a swing, a latin és a rock’n’rol pezsdítő ritmusai varázsolják el.

22.00   Best of the Beatles. The Bits Beatles Emlékzenekar koncert

Ki ne ismerné a Beatlest? A The Bits 2013-as megalakulása óta világ szinten jegyzett zenekar lett, amely klasszikus, 4 tagú felállásban állítja színpadra a Beatles legjobb dalait és olyan dalritkaságokat is, amiket a Beatles soha nem játszott élőben.

2022-ben a világ legjobb Beatles emlékzenekarival együtt, közös videóban köszöntötték Paul McCartney-t 80. születésnapja alkalmából, így bekerülhettek a világ 8 legjobb Beatles emlékzenekara közé. Országos adásban, a Petőfi Akusztik színpadán játszhatták el Beatles Unplugged műsorukat.

Immár háromszor jártak Liverpoolban a világ legnagyobb Beatles fesztiválján az International Beatle Week-en, ahol legutóbb az angol szervezők „kategóriája legjobb előadója” címmel tüntettek ki a zenekart. A német Höfner gitárgyár (Paul McCartney legendás, hegedűalakú basszusgitárjának gyártója) megtisztelő Höfner Artist kitüntetését és szakmai támogatását egyedüliként élvezhetik a Közép-Európai régióban.

Kisszínpad (Agárden)

20.00  h RockOn koncert

Tóparton

Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján

Velencei-tavi Galéria

17.00 Ősalakra. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállításának megnyitó ünnepsége. Közreműködik Orbán Dénes (szaxofon). A vendégeket köszönti: Tóth István, Gárdony város polgármestere

1977-ben születtem Gyergyószentmiklóson, a csíkszeredai Nagy István Zene- és
Képzőművészeti Líceumban érettségiztem, majd a MKE festő szakán végeztem Gaál József tanítványaként.
Néhány éve egy festmény sorozattal foglalkozom amelynek a Csűrmemória címet adtam.
Az erdélyi falvak régi gazdasági épületei (a falusi földműves ember csűrje) tájrendező
elemek uralják a teret. Nincs két egyforma csűrépület, nüanszaiban a gazda leleményességéhez , igényeihez, belső világához igazodik. A hajdani élettér, a funkciójukat vesztő terek pusztulása azt az érzést hagyja maga után, hogy ezek a szemünk láttára úsznak át az emlékezés dimenziójába.
Képeim nagyobbrészt két erdélyi tájegységhez kötődnek: Gyergyóalfalu (gyergyói
medence) és a kalotaszegi Zsobok – szűkebb pátriám és a jelenlegi életterem.

2024. május 4. szombat

Nagyszínpad

10:00 Ágacska. Aranyszamár Bábszínház előadása

A mutatványos bábos színészpár gurulós kocsijával járja a világot – így érkeznek az előadás helyszínére is. Dalolnak, játszanak a szokott rendben, majd egyszer csak leesik egy ág a föléjük magasodó fáról. Elkezdődik Ágacska csodás története, amely során a kancsali Dani kacsa, az állandóan röhögő Berci béka és a bátor Pösze egérke elindulnak, hogy megkeressék az embert, aki tudomásuk szerint, ki tudja őket gyógyítani bajukból. Útjuk során igaz barátságot kötnek, s a történet végére nemcsak a kis állatok, de a nézők, s a játszók is igazi boldogságra lelnek. Csukás István meséjét bábszínpadra alkalmazza: Szántó Viktória. Zeneszerző: Bakos Árpád. Tervező: Bodnár Enikő. Rendező: Érsek-Csanádi Gyöngyi. Szereplők: Baranyai Anita, Tóth Mátyás

11:00   MissCsipop dance junior – Csípő Petra és tanítványai

11.20   MissCsipop dance senior – Csípő Petra és tanítványai

12.40 Gold Dance Company (vez. Forró Barbara) disco és showtánc. A mini csoport (3-6 év) és a gyerek csoport (7-12 év) bemutatója 

12.00   Iglice népdalkör, Dinnyés

12.15   Bodorka néptánccsoport, Agárd

12:30   Tulipános táncműhely, Velencei-tó

Az Így tedd rá! – Tulipános Táncműhely ebben a formájában 2022
szeptemberétől működik jelenleg Velencén, Gárdonyban, Sukorón, Vereben és Budapesten összesen 7 csoportban.  2.5 évestől 4. osztályos korig járnak gyerekek a foglalkozásokra. Foglalkozásainkon a gyermekek nem koreográfiákat tanulnak, hanem játékosan ismerkednek a népi játékok, néphagyományok és néptánc világával. Foglalkozásaink az Így tedd rá módszertanra épülnek melynek megálmodója Dr. Balatoni Katalin. Az “Így tedd rá!” egyet jelent a hagyományos értékekkel és a legkorszerűbb pedagógiai elvekkel. A játékban, táncban, dalban gazdag mindennapokért! Oktatók: Nánási Zsófia és Balasa Marcell

13.00   Húzzad Csak Kivilágos Virradatig – Buch Tibor (ének), Horváth Emi (hegedű) és Horváth Péter(zongora) operettműsora

Buch Tibor színész, énekes a Színház-és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán, Szinetár Miklós osztályában 1997-ben végzett. Játszott többek között az Operettszínházban, a József Attila Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, de televíziós sorozatokból (Magánnyomozók, Jóban Rosszban) is ismerhetjük őt. A fehérvári évek alatt a közönség kedvence lett, több nagy sikerű darabban játszott a színházban. Az agárdi fesztivál visszatérő vendége, hiszen a közönség mindig kéri, várja a fellépését társaival Horváth Elemér Emivel és Horváth Péterrel.

14.30   70 éves a rock and roll! A Boka Boogie Band koncertje

Fergeteges hangulat, hamisítatlan élőzenés rock and roll show műsor, a zene és a tánc csodálatos találkozása! Az idén 70 éves rock and roll tiszteletére megidézik a nagyokat, a kezdeteket egészen napjainkig.

16.00   Most élsz – legendás slágerek Kuna Vali és testvérei előadásában

A 9 fős élő koncerten a rádiók legkedveltebb slágerei lesznek hallhatóak! A koncert egyik énekesnője: Emma (Kuna Kata) a MintaApákból. A Kuna testvérek a koncerten visszarepítik a hallgatóságot az elmúlt évtizedek meghatározó világslágerein keresztül a popzene legendás korszakába, olyan előadókon keresztül, mint például Máté Péter, Tina Turner, Piramis, Kovács Kati, Gloria Estefan… A zenészek (a 4 alapítótag – Kuna testvérek) 30 éve játszanak együtt. Az elmúlt 10 évben közel 1000 koncertjük volt országszerte és Európában. Fonogram jelölés 2005 – Év felfedezettje. Prima-díj 2005.DAL 2018 döntős – küzdelem az Eurovíziós Dalfesztiválra való kijutásért

18:00 Soul & Funky. Horváth Márk group feat Singh Viki

Soul & Funky. Horváth Márk group feat Singh Viki koncert szombaton 6-kor a Nagyszínpadon!
Singh Viki - ének, -Horváth Márk - gitár, -Tamás Péter - basszusgitár, -Bálint Gergő - szaxofon, -Oláh Anton - Dob. 10 év zenei együttműködés és barátság áll mögöttük: Európa számos nagyszínpadán zenélnek együtt. A session group olyan élvonalbeli zenészekből áll, akik Magyarország híres előadói mögött kísérnek hangszeresként. Péter Tamás: Halott Pénz, Oláh Anton: Irie maffia. Viki jeles képviselője a magyar pop szakmának. A funky, soul és pop koronázatlan királynője. Az egy órás műsorukban az ős amerikai, bulizós, tàncolós, sodró lendület, a magyar pop és még sajàt számok is megtalálhatóak lesznek.

20.00   Zenevonat Szuperkoncert az LGT sztárjaival

A Zenevonat Szuperkoncert sok éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel. Az Abrakazabra zenekar által létrehozott produkcióban az LGT 3 legendája,Somló Tamás,Karácsony János és Solti János játszott főszerepet. A koncert a zenekar klasszikussá vált dalait – Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk, Miénk ez a cirkusz, Mindenki – immár két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével dolgozza fel. A koncerteken a legendás LGT tagjai mellett két másik, a hazai élvonalhoz tartozó zenész kap helyet: Szirota Jennifer és Heincz Gábor Biga. Szirota Jennifer az LGT tagjai által női előadóknak írt dalokat tolmácsolja, többek között a Játssz még, a Hello vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek című számokat. Heincz Gábor Bigának gyerekkora óta kedvence az ikonikus zenekar, egy televíziós műsor kedvéért pedig egyszer áthangszerelt néhány LGT-dalt. Az LGT zenészeinek annyira megtetszett az ő verziója, hogy azóta is ebben a hangszerelésben szólalnak meg a dalok a Zenevonat Szuperkoncerteken. A zenekari kíséretet az Abrakazabra Zenekar látja el, akik Magyarország legnagyobb pop- és rocksztárjaival és számos ma népszerű előadóval dolgoznak együtt folyamatosan.

22:30 Utcabál éjfélig a Discover Band-del

A DISCOVER Band 2016 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy a hetvenes évek diszkó slágereivel megidézzék ezt a zeneileg rendkívül sokszínű időszakot. Törekednek erre kinézetben és hangzásban egyaránt. Műsorukban szerepelnek a legismertebb ABBA, Boney M, Eruption, Ottawan, Gloria Gaynor és Donna Summer dalok.

Kisszínpad (Agárden)

20.00 Időutazók rock band koncert

Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Családi játékliget a Berebe Játéktérrel és az Aranyszamár bábszínház Szamárlétra projektjével:

Berebe Játéktér: ZokniFagyizó, horgászós raklaptutaj, pelenkázós babáknak szóló játszósátor, Retextiles- táblásjátékok várnak a ligetben minden kicsi és nagy fesztiválozót fotóponttal, babzsákpihenővel, babás pelenkázóval.

Szamárlétra Projekt– szabadtéri vásári kunszt –  mozgalmas szabadtéri játék, mutatványossal, hinta szamarakkal sok-sok nevetéssel. Ezen a placcon még sok minden megtörténhet, nézzünk arra többször!

A családi játékligetben ott lesz a Gárdonyi hordozó klub is beszélgetős alkalmakkal, hordozás tanácsadással, próba lehetőséggel baba-mama barát környezetben.

16.00 h Irodalmi időutazás a régi világba – Békési Erikával, A mama köténye c. gyermekkönyv szerzőjével, 10.00-18.00 h-ig könyvvásár és dedikálás Czéczei Jánossal és Békési Erikával.

10.00-18.00 Népművészeti forgatag az M-ART-tal!

Ezeken a napokon a népművészet különféle ágaiba nyerhetnek bepillantást a látogatók, s a különféle programokon keresztül többféle módon irányítjuk a figyelmet erre a területre.

Mesterségkóstoló

Több népművészeti egyesület részvételével a workshopok során az érdeklődők magunk is kipróbálhatják ügyességüket, alkothatnak szakavatott mesterek, segítők irányításával. 

Tárgysimogató – régi korok edényeinek, eszközeinek kézbe vehető tárlata (M-ART)

Ezen a különleges tárlaton kézbe lehetett venni pl. szőtteseket, kannákat, tálakat, különféle konyhai eszközöket, melyeket ma már csak múzeumokban, tájházakban láthatunk. Szeretnénk interaktív módon megismertetni a fiatalabb generációt ezekkel a tárgyi emlékekkel.

Hangszersimogó és bemutató (Varró János)

Az előadó minden hangszert az ismertetése után meg is szólaltat.. A bemutató során kézbe lehet venni, kipróbálni a különféle népi hangszereket. Itt is fő cél volt, hogy aktív részvétellel ismerjék meg a különféle hangszereket, s a látogatók kedvet kapjanak a zenetanuláshoz.

MintaKINCStár játéksziget (Sevella Zsuzsanna és a M-ART)

Ezen a programon különféle fejlesztő játékokon keresztülismerhetik meg magyar motívumkincset a résztvevők. Találkozhatnak többek közt hímzés, fafaragás, mézeskalács ütőfa mintákkal. Játszhatnak különféle nehézségű memória játékokkal, beillesztős – elrejtős feladatokkal, megoldhattak különféle rajtvényeket, kirakózhattak.

„Ruhapróba” – (Szilvási-Grund Helga, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület)

A „Ruhapróba” során a résztvevő családok belebújhatnak különféle viseletekbe, s így visszacsöppenhettek a múltba. Cél bemutatni a különféle tájegységek különböző ruhadarabjait, a rájuk jellemző díszítési módokkal együtt.

Örömzene – Barátok Zenekar és Varró János

10.00 Autóbusz Nagy-Kul-Túra a Velencei-tó körül

Helyszínek: Gárdonyi Géza Emlékház, Vörösmarty Emlékház, Halász kastély, Katonai Emlékpark Pákozd, Nemzeti Emlékhely, Dinnyési Várpark és skanzen, Fesztiválközpont

A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára: 1500 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

10.00-12.00 Helytörténeti séta a fesztiválközpontból a Gárdonyi Géza sétányon az Agárdi Pálinkafőzdéig az GÉM-mel

Indul: Szarvas szobortól, fesztiválközpontból. Téma: Agárd nyaralói, az Agárdi Fürdőegylet tevékenysége , a Nádasdy obeliszk – Agárd és a Nádasdyak , Agárd zöldfelületi értékei: platánok, hársak, fasorok egykor és ma. Dékány András-fotókiállítás a Kaptár aulájában. Frissítő az Agárdi Pálinkafőzdében

Kaptár Szolgáltatóház (Agárd, Gárdonyi G. u. 34-36)

Dékány András fotókiállítás megnyitó ünnepsége. A tárlatot megnyitja Tóth István polgármester, a képeket bemutatja: Dr. Csiák Gyula író, Dékány-kutató.

Agárdi Pálinkafőzde (Agárd, Sreiner tanya) (tervezet)

8.00-13.00      Agárdi Almárium Bisztró termelői piac és kulturpark

10.00-13.00    A jazz-teraszon Horváth Márk (gitár), Jász Andris (szaxofon) Koós-Hutás Áron (trombita)

10.00-11.00    Kacagó Bábszínház bemutatja: Piroska és a motoros farkas c. előadását.

Bevezetés a pálinkafőzés rejtelmeibe – főzdelátogatás 11 órakor és 14órakor. Exkluzív gasztrokínálat (vadétel, pálinka és párlatmustra).

Velencei-tavi Galéria

10.00-18.00 Ősalakra. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállítása.

Tóparton

Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján

2024. május 5. vasárnap

Nagyszínpad

10:00 Az Iszkiri zenekar gyermekkoncertje

Az ISZKIRI egy modern, vagány gyerekzenét játszó zenekar. Tagjai gyakorló apukák, akik főállásban is gyermekekkel foglalkoznak. Ugyanakkor évtizedek óta profi zenészként is működnek, a legkülönfélébb zenei stílusokban. 2011 tavaszán döntöttek úgy, hogy civil foglalkozásukat és legfontosabb hobbijukat összekötik.

Így alakult meg az ISZKIRI gyerekzenekar, amelynek repertoárját könnyedén válogatták össze, hiszen külön-külön számtalanszor játszottak már gyermekközönség előtt. A zenekar saját dalok tekintetében igen termékeny. Eddig négy lemezük jelent meg, jelenleg ötödik lemezük anyagát készítik. Emellett rengeteget koncerteznek is, Magyarországon és a határokon túl egyaránt.

11:00 Krav maga – önvédelmi sport mindenkinek – bemutató

11.20   A Laguna Táncklub bemutatója

A standard és latin-amerikai táncok oktatásával foglalkozó Laguna Kulturális és TáncSport Egyesület 29 éve működik Székesfehérváron. Tanfolyamaikon a táncolni vágyók megismerhetik többek között a keringő, a tangó, a samba, a cha-cha-cha és a rock and roll alaplépéseit. A társastánc oktatása mellett edzési és versenyzési lehetőséget biztosítanak a versenytánc iránt érdeklődő fiataloknak. Versenyző párosaik sikeresen szerepelnek területi és országos bajnokságokon. Az egyesület minden évben rendez egy kiemelt szintű ranglista táncversenyt. Szeptemberben várják az új jelentkezőket gyermek és ifjúsági versenytánc előkészítő csoportjukba. Rendszeresen szerveznek tánciskolát felnőttek részére is. Az egyesület vezetői: Szilnerné Györe Judit és Szilner Tibor „Prima-díj”-as táncpedagógus. Honlap: www.lagunatanc.hu

12:00  „Guitar Singers” Ignácz Attila & Szabó Bill Béla

„Több, mint 30 éve énekelünk már együtt. Musical-ek az Effect Színházzal, klasszikus kórusművek az Alborada-val, könnyűzene az Óriások és Törpékkel és híres jazz standardek a Moon Rivers Acoustic-kal. Most azonban megtaláltuk saját hangunkat. 2 gitár, 2 hang, lehetőleg a legnagyobb harmóniában… Magyar Dalok sajátos verzióban. Ugyanis 50 éves kor felett már játszhatunk azt, amit akarunk és úgy, ahogy akarjuk….nem igaz?” – Béla és Attila

13:00 Benson Madame zenekar

A zenekar felállása leginkább az úgynevezett bluegrass zenei irányzatot képviseli, de stílusa a blues és country zenén túl mutat

14:30 Mr G Blues Band

A Mr. G frontembere,basszusgitárosa,énekese Kiss G László aki egyben a zenekar saját dalainak zeneszerzője is.A zenekar gitárosa Dobai István.Dobai és Kiss G a Kodolányi Főiskola jazz-előadóművész szakán diplomáztak és 2005 óta számos rangos magyar és nemzetközi jazz fesztivál fellépői saját produkciók és ismert előadók ( Muck Ferenc,Gájer Bálint,Mohai Győző,Mohai Tamás Band..) formációiban.A Mr.G zongoristája,billentyűse Szentesi Csaba,ő a siófoki Popdealers zenekar repülőjéből ugrott ki saját készítésű ejtőernyőjével és landolt a Mr.G zenei talaján.A csapat soraiban dobos-változás történt 2021-ben, az új dobos.,Szekeres István a Kelemen Angelika Zenekarból érkezett, valamint állandó énekesként csatlakozott a formációhoz Behán Eszter, így vált a csapat öttagúvá. A Mr.G BluesBand 2021 óta így ebben a felállásban létezik. ( gL )

16:00  Húristen – gitárpárbaj

Négy felsőpolcos gitáros, no meg a  dobmegabasszus. Mohai Tamás (Boom-Boom), Nagy Ádám (Roy és Ádám), Pulius Tibor (Supernem), Lukács Péter – Peta (Bikini), Kiss G. László bass, Csányi Zoltán dob. És a rock hullámai cunamivá nőnek.

17.00   Band of Streets

A zenekar 2011 óta létezik, és az a célja, hogy bemutassa és megszerettesse az emberekkel az amerikai stílusú rezes utcazenélést. Tagok: Nagy Bagi Péter, Szőnyi Gábor – trombita, Solymosi Péter – trombita, Fűzy Máté – mellophone, Barkóczi László – harsona, Dömösi Tamás – alt szaxofon, Tari Gergely – tenor szaxofon, Matics Zoltán – tuba, Rózsafi Gergely – pergődob, Dömény Balázs – dob

18:00-19.30    Charlie nagykoncert

Horváth Charlie énekes, könnyűzenész, trombitás. A rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetes hangú előadóművésze. Nagyzenekari koncertjével zárjuk az idei Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált.

Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Családi játékliget a Berebe Játéktérrel és az Aranyszamár bábszínház Pom Pom Tematikus Játékterével:

Berebe Játéktér: ZokniFagyizó, horgászós raklaptutaj, pelenkázós babáknak szóló játszósátor, Retextiles- táblásjátékok várnak a ligetben minden kicsi és nagy fesztiválozót fotóponttal, babzsákpihenővel, babás pelenkázóval.

Pom-Pom Játéktér A játéktérben Pom Pom meséiből ismert bábfigurák kelnek életre,  s a játékokon keresztül mesélik el történeteiket Játékmester vezetésével ( a programban ügyességi, kreatív, koncentrációs játékok találhatók). 3 éves kortól. Ezen a placcon még sok minden megtörténhet, nézzünk arra többször!

A családi játékligetben ott lesz a Gárdonyi hordozó klub is beszélgetős alkalmakkal, hordozás tanácsadással, próba lehetőséggel baba-mama barát környezetben.

16.00 h Irodalmi időutazás a régi világba – Békési Erikával, A mama köténye c. gyermekkönyv szerzőjével, 10.00-18.00 h-ig könyvvásár és dedikálás

14.00-18.00 Freestyle Zelei Endrével (Pannafoci világbajnok, Európa-bajnoki 3. helyezett, 13x-os magyar bajnok, showman) a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület és a KultFészek Produkció jóvoltából –  a Páraszökőkút mögött

A showban látható: Labdazsonglőrködés, Groundmoves (cselkombináció) show és panna foci (kötény) show. Szervezők: Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület / KultFészek Produkció

Velencei-tavi Galéria

10.00-18.00 Ősalakra. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállítása.

„1977-ben születtem Gyergyószentmiklóson, a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceumban érettségiztem, majd a MKE festő szakán végeztem Gaál József tanítványaként. Néhány éve egy festmény sorozattal foglalkozom amelynek a Csűrmemória címet adtam. Az erdélyi falvak régi gazdasági épületei (a falusi földműves ember csűrje) tájrendező elemek uralják a teret. Nincs két egyforma csűrépület, nüanszaiban a gazda leleményességéhez , igényeihez, belső világához igazodik. A hajdani élettér, a funkciójukat vesztő terek pusztulása azt az érzést hagyja maga után, hogy ezek a szemünk láttára úsznak át az emlékezés dimenziójába. Képeim nagyobbrészt két erdélyi tájegységhez kötődnek: Gyergyóalfalu (gyergyói medence) és a kalotaszegi Zsobok – szűkebb pátriám és a jelenlegi életterem.”

Tóparton

Vidámpark – az élmények birodalma a Velencei-tó partján

8.00-12.00          Gyermekhorgász-verseny a Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége és Tóth
István polgármester, a fesztivál fővédnöke szervezésében. Regisztráció: titkarsag@gardony.hu

MOHOSZ Gyermek Horgászverseny a Velencei-tavon

Szeretettel várjuk azokat a gyermekeket, akik a horgászat iránt érdeklődnek, kipróbálnák, vagy már a horgászat szerelmeseivé is válva szeretnének részt venni egy közös kis barátságos versengésen. A horgászverseny a 16. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál keretében kerül sor az agárdi tóparton, a Popstrand mellett kialakított kis szigeten, a part felé néző oldalon (a vasúti átjáróval és a volt-Nádas étteremmel egy vonalban). Akinek már van horgászfelszerelése, azzal tud horgászni, de akinek még nem lenne, az se csüggedjen, mert tudunk kölcsönadni. A horgászathoz szükséges etetőanyagot és csalit ugyancsak biztosítunk az előzetesen jelentkezőknek. A versenyre a 15 évnél fiatalabb gyermekhorgászok jelentkezését tudjuk fogadni e-mailben a mohoszkirendeltseg@gmail.com címre küldve. Előzetes jelentkezési határidő: 2024. április 30. Helyszíni nevezésre a szabad helyek függvényében lesz lehetőség. A részvétel ingyenes. A levélben a részvételi szándék mellett a nevező nevét, születési idejét, és ha van, akkor a horgászregisztrációs azonosító számát kell elküldeni, valamint megadni azt, hogy van-e érvényes állami horgászjegye, illetve a Velencei-tóra érvényes területi jegye. Azt is meg kell írni, hogy saját vagy kölcsön felszereléssel szeretne horgászni. A versenyen egy darab úszós horgászfelszereléssel szabad horgászni. A verseny programja: 8.00-tól Regisztráció, 8.40 – 9.00 Felkészülés a versenyre. Horgász készségek szerelése, ereszték beállításánál, illetve a verseny indításáig csali nem lehet még a horgon! 9.00 Horgászverseny indítása. 11.00 Horgászverseny vége, mérlegelés. Horgászat befejezése, készséget ki kell venni a vízből! Mérlegelés: A fogott zsákmányt csak a mérlegelők odaérkezésekor kell a vízből kivenni. 11.30 Eredményhirdetés

Dékány András emléktúra és irodalmi odúkereső játék Dr. Csiák Gyula íróval, Dékány-kutatóval

9.30 perctől gyülekező (Agárd, Balatoni u. Admiral étterem parkoló)

10.00 Indulás az agárdi Admiral Étterem parkolójából (kerékpárral vagy gyalogosan). Útvonal: Dékány sétány – Agárdi Parkerdő – Madárdal tanösvény – Chernel István Madárvárta – Dinnyés, Dinnyési Fertő bejárat, Rózsa u. gólyafészek. A táv körülbelül négy kilométer, nagyobb gyermekek számára is könnyen teljesíthető. A vezetett túrán megismerkedünk Dékány Andrással, tevékenységével, ifjúsági regényei helyszíneivel, főszereplőivel, madarakkal, fákkal, a természeti környezettel. Az író már a harmincas években második otthonául választotta Agárdot, nyaralót épített. Tevékeny részt vállalt a tó életében, a Madárvárta felépítésében, a vitorlás élet felvirágoztatásában. Gps-koordináták alapján megkeressük azokat a madárodúkat, melyeken szerzők neveit és a művek címeit láthatjuk, a menetlevélen ezeket rögzítjük. Útitársunk lesz Fenyvesi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, környezeti nevelő, akivel, ha az odúkban találunk kismadarakat, gyűrűzni is fogunk. A túra végén, a Rózsa utcában a sikeresen megtalált odúkat számba vesszük, mindenki oklevelet kap és 12 fő könyvjutalomban részesül.

Kiemelt gasztro-kiállítók:

Agárdi Pálinkafőzde, Csóbor Pincészet, Nagy Gábor Családi Pincészet, Dancsó pincészet, Köllő pincészet , Csalló Pálinka, Csordás Nagy Pince, Deák Bárdos Pince, Bálint Borárium, Kürtős-Legenda, Főzdebusz, Grillkirály Kft.

A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezésében valósul meg.
Főszervező: Ocsenás Katalin. Kitelepülés: Jezsoviczkiné Balom Szilvia
www.velenceitofeszt.hu

A rendezvény háigazdái:
Ignácz Attila, Szabó Bill Béla, Kiss G. László

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma