Békakoncert - játékkiállítás megnyitó a Gárdonyi Géza Emlékház foglalkoztató termében

május 20, 2021

Szeretettel várunk mindenkit 2021. május 22-én, szombaton 3 órára a Békakoncert c. játékkiállítás megnyitó ünnepségére a Gárdonyi Géza Emlékház foglalkoztató termébe! A megnyitó a ligetben lesz, közreműködik a Szironta csengettyűzenekar, és Csupor István lánya, Csupor Anna is. Csupor István játékgyűjteményéből még több tematikus játékkiállítást fogunk installálni elfeledett játékokból.

Csupor István neve összeforrt a fazekassággal. Munkássága elején Kresz Mária munkatársa lehetett, mint raktárkezelő.  Vallotta, hogy sokat tanult tőle, így azt a szemléletet is átvette: „miszerint egy archívumban elhelyezett anyagnak kisebb a hatása, mintha a gyűjtött anyagot felhasználnánk a mindennapok kultúrájának építésében”.  Ez a gondolkodásmód élete végéig dominánsan elkíséri.

1989 szeptemberétől három éven át a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatócsoportjának ösztöndíjasa lett, majd visszatért a Néprajzi Múzeumba. Az 1990-es évek közepén vette át a Kerámia Gyűjtemény vezetését, melyet nyugdíjazásig látott el. Muzeológusi munkájáért előbb 1988-ban miniszteri dicséretben részesült, majd a Kerámia Gyűjteményben kiemelkedően végzett revízióért 2008-ban múzeumi nívódíjat kapott az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, és 2014-ben, nyugdíjba vonulásakor megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét kiemelkedő szakmai tevékenységért.

Érdeklődési területe a néprajzon belül elsősorban a népi kerámia, a fazekasság, és ennek mindenkori technológiai háttere. Továbbá a népi vallásosság, valamint a természeti környezet és a teremtett környezet kapcsolódása, az ökológia, illetve a vizuális antropológia. Kerámia kutatási területe a Felső-Tisza-vidék, közelebbről Szatmár és Máramaros.

Csupor Istvánt most egy újabb oldaláról ismerhetjük meg. Szenvedélyes játékgyűjtő volt. A Gárdonyi Géza Emlékházban a most kialakításra kerülő „Csupor Játékgyűjteményben” tematikus tárlatokon ismerkedhetnek meg majd a látogatók e kivételes gyűjteménnyel.

A különleges, régmúltat idéző, kézzel készült játékokat felsorakoztató állandó kiállító sarok mellett izgalmas játékvilágba invitáljuk a látogatókat. Ízelítő a tematikákból: „Nemzedékek játékai”, „Mackóvilág”, „Fiúk játékai”

Legelső tematikus rendezés a „ Békakoncert” címet kapta. Lesznek békák kicsik, nagyok, pléhből, gumiból, agyagból, fából, s tán vaskarikából is…

Nagy Norbert fotóművész képein keresztül ismerkedjünk meg a szombati kiállítás főszereplőivel:

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma