"Ébred a pásztor mennyei szóra..." Betlehemezés a Kákics zenekarral Gárdonyi Géza szülőházánál

január 29, 2021

Agárdpusztán, Gárdonyi Géza szülőházában és az Anna kápolnánál a betlehemezés hagyományát elevenítettük fel a Kákics zenekarral. A betlehemezés a zenekar saját összeállítása, vitnyédi, moldvai, Székesfehérvár felsővárosi, peregi és nagymákfai énekekből. Szeretettel emlékezünk a nagymákfai Kiss Lajos bácsira, a Székesfehérvár felsővárosi Csányi Misi bácsira, akik gyerekkori történeteikkel és énekeikkel bíztatták betlehemezésünket. Dsupin Pali barátunkra, akinek beszélgetései után feltöltődve zenélhettük újabb dalainkat. Ők már az angyalokkal énekelnek, és fentről szemlélik karácsonyi köszöntéseinket.

Agárdpusztán, az egykori gróf Nádasdy Lipót birtok tanítói házában született Ziegler Géza, aki később, hírlapíró korában változtatta meg nevét Gárdonyi Gézára. Az egri csillagok c. regény íróját a szülőháza melletti Anna kápolnában keresztelték meg. Az Anna kápolna volt Agárd - és egyben a Velencei-tó déli partjának – első temploma, 1814-ben az akkori földbirtokos Ürményi Miksa építtette Szent Anna tiszteletére, a tó partjától 1,5 km-re. 1849 után Agárd a Nádasdy család birtokába kerül, kik kastélyt, iskolát és a régi helyébe új kápolnát építenek a régi titulus megtartásával. Az új templom 1856-ra készült el, pontosan a régi kápolna helyére. Nevezetessége, hogy itt keresztelték meg Gárdonyi Gézát 1863. augusztus 4-én.

"ÉBRED A PÁSZTOR MENNYEI SZÓRA..." - Gárdonyi Géza

Betlehemezés Agárdpusztán a Kákics zenekarral

Kákics zenekar Varga Evelin - ének Horváth Árpád – hegedű, ének Lendvai Tibor – bőrduda, furulya, tülök, ének Kossa Benedek – nagybőgő, tülök, ének Tárnok Ákos – kontra, koboz, kolomp, ének

Közreműködtek Varró János – citera, tekerőlant, kolomp, ének Gula Miklós – tánc, kolomp, karikás ostor, ének Juhász Imre – tülök, karikás ostor, ének Györei Kata - gazdasszony Ruzsics László – gazda, tánc gyerekek: Ruzsics Miron, Ruzsics Ármin, Ruzsics Timur

Ignácz Attila – zenei hangmérnők Elekes Gergő – operatőr, vágó Ocsenás Katalin - szervezés

Készült Agárdpusztán a Szent Anna kápolnánál és a Gárdonyi Géza Emlékházban. Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ. 2020.

További videók
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma