Művészeti együtteseink: a dinnyési Iglice népdalkör

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: Bokor Tünde, Lendvai Jusit
Ábrázolt helyszinek: Dinnyési Hagyományőrző Központ
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Az Iglice népdalkör 2005 őszén alakult kilenc fővel dinnyési asszonyokból, vezetőjük Bognár Istvánné. Jelenleg 13 fő a dalkör létszáma, most már nem csak dinnyési, hanem agárdi, gárdonyi dalos társaik is vannak.
A kezdeti időszakban Bokor Tünde székely dalénekes tanított zömében székely népdalokat. Következő tanáruk, Lendvai Judit nagy szakmai tudásával és felkészültségével olyan sikerre vitte a népdalkört, hogy 2010-ben a területi minősítőn Pázmándon arany, ősszel pedig Szeged-Szőregen a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) népzenei minősítőjén Arany minősítést kaptak és első Arany Páva díjukat nyerték. Azóta számos megmérettetésen vannak túl. Rendszeresen részt vesznek a Székesfehérváron évente megrendezésre kerülő nyugdíjas Ki-Mit-Tud?-on. Három alkalommal rendezett a népdalkör Országos Népzenei Minősítőt Dinnyésen, ahova az ország minden részéből érkeztek vendégek, általában 180-200 fő. 2015-ben a népdalkör vehette át Csesztregen a Zene Világnapja alkalmából az Országos népzenei stafétát, amelyet a legjobb népdalkörök őriznek egy éven át. Csonka Boglárka énektanárral nyerték meg az ötödik Aranypáva díjukat és a KÓTA Különdíjat 2018-ban.
Jó kapcsolatokat ápolnak az ország más részein élő népdalkörökkel, többek között a hévízi, alsópáhoki, csesztregi dalkörrel, akikkel több alkalommal is volt közös rendezvényük. Rendszeresen meghívást kapnak Gárdony város ünnepségeire, rendezvényeire, a dinnyési Hagyományőrző Központban megrendezésre kerülő programokra. Évente 20-25 alkalommal lépnek fel különböző helyeken és rendezvényeken.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma