A Gázszer Fc története, avagy az „agárdi focicsoda”

Szerző: Csordás Lajos
Ábrázolt személyek: Németh László, Hartyáni Gábor, Tiber Krisztián
Ábrázolt helyszinek: Agárd, Gesztenye sor 17/a
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Volt egy Agárdról indult focicsapat, amely beírta magát minden magyar futballrajongó emlékezetébe. A Gázszer FC. A sárga-kék tizenegy soha nem látott bravúrt hajtott végre az ezredfordulót megelőző években.
Minden azzal kezdődött, hogy Németh László sikeres agárdi közműépítő vállalkozó, a Gázszer Bt. tulajdonosa 1994-ben átvette a megyei I. osztályban szereplő agárdi gárdát, a Velencetourst. A csapat neve Gázszer FC-re változott. Több új játékost igazoltak és új edző is érkezett: Hartyáni Gábor a Videotontól. A profi játékosokkal felturbózott társulat az 1994-95- ös szezonban toronymagasan megnyerte a megyei bajnokságot, 1995-96-ban az NB III Duna-csoportját, majd 1996-97-ben az NB II Keleti csoportját és feljutott az NB I-be. Mivel a magasabb osztályú mérkőzések megtartásához Agárdon nem állt rendelkezésre megfelelő pálya, így a csapat az 1995-96-os NB III-as szezon során a székesfehérvári MÁV Előre gyepére költözött, majd az első NB I-es szezonját a Videoton otthonában, a Sóstói Stadionban, a következő évet Akasztón, végül az utolsó bajnokságát ismét a Sóstón játszotta. Nevében azonban mindvégig agárdi maradt és bejegyzett központja is Agárdon volt, a Gesztenye sor 17/a-ban. A tulajdonos mindvégig a magánvagyonából finanszírozta a gárdát! Nagyszerű menetelése után a Gázszer az NB I-ben stabil középcsapatnak számított, előbb a 8., majd a 11. helyen végzett. Az 1997-98-as szezonban egyik legjobbja, Tiber Krisztián lett
az élvonal gólkirálya, 20 góllal. A győzelmek közül emlékezetes marad a Vasas ellen 1997- ben idegenben aratott 6:2-es, vagy az utolsó szezonban, 1999 őszén a Ferencváros elleni 3:2- es székesfehérvári diadal. Utolsó szezonja, az 1999-2000-es bajnokság kezdetén a Gázszer heteken át az NB I. élén állt! Sajnos azonban elfogytak az anyagi tartalékok a csapat mögül, ezért végül a bajnokság félidejében eladta NB I-es játékjogát az NB II-es Pécsi MFC-nek, és megszűnt. Az „agárdi focicsoda” a magyar labdarúgás legendáriumának része lett.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma