A Madárdal tanösvény a Dinnyési-fertőn

Szerző: Gecséné dr. Tar Imola
Ábrázolt személyek: 
Ábrázolt helyszinek: Dinnyés, Madárdal tanösvény
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Gárdony város önkormányzata 2010-ben hozta létre a Dinnyési-fertő egyedülálló természeti értékeinek, valamint a környék látnivalóinak a bemutatására a Madárdal tanösvényt. A három szakaszból álló, összesen 15 km hosszú túraútvonalat végigjárva megismerkedhetünk a Dinnyési-fertő természetes állapotú vizes élőhelyeivel, a szikes vízparti területekkel, valamint az itt előforduló gazdag élővilággal (nádi énekesmadarak, gázlómadarak, récefélék). A fertőt övező területeken betekintést nyerhetünk a természetkímélő gazdálkodási módokba, és találkozhatunk az itt élő őshonos háziállatokkal (rackajuh, magyar szürkemarha). Az egyedi tervezésű ismertető táblák segítségével bepillantást kaphatnak az ide látogatók az egykori helyi halászati hagyományokba, a geológiai és kultúrtörténeti érdekességekbe is. A néhol fapallókon, hidakon átvezető túraútvonal mentén álló kilátók jó lehetőséget adnak a táj és a
hihetetlenül gazdag madárvilág megfigyelésére.

A tanösvény nemcsak gyalogosan járható be, egyes szakaszait kerékpárral vagy lóháton is felfedezhetjük. A tanösvény fenntartója, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében a Dinnyésen élő környezetvédelmi nevelő, Fenyvesi László kalauzolásában részt vehetünk vezetett túrákon, madárgyűrűzéseken, hajnali vagy esti madármegfigyeléseken, sőt az őshonos állatok tavaszi kihajtásán vagy őszi behajtásán is. A Müller István túra (3 km) Dinnyésről, a Vörösmarty utcából indulva a fertő mocsaras területein tesz egy kisebb körsétát. A túraútvonal Müller Istvánról, a Dinnyési-fertőn közel 50 évig szolgálatot teljesítő természetvédelmi őrről kapta nevét. A Szikes túra (4 km) a fertő mentén vezet végig, Dinnyéstől a seregélyesi Elza-majorban található Pelikán-ház Erdei Iskoláig.

A Tóparti túra (8 km) Dinnyésről a Hagyományőrző Központtól indulva végighalad a Velencei-tó partján, érintve Dinnyés és Agárd látnivalóit, majd az agárdi Gárdonyi Géza Emlékháznál ér véget.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma