A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: 
Ábrázolt helyszinek: Agárd
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Gárdony városa 2007 óta rendezi meg minden évben a május 1-hez kötődő hosszú hétvégén Agárd városrész központjában kulturális és gasztronómiai fesztiválját, amely a Velencei-t turisztikai szezonnyitó fesztiválja is egyben.
A főbb kiállítók a pálinkafőzdék, a borászatok, a helyi éttermek és a MOHOSZ. A pálinkák kínálatában főleg a régió pálinkaházai vannak jelen, házigazda az Agárdi Pálinkafőzde. A fesztiválközpontban felállított standjaikon a Velencei-tó körüli pincészetek is képviseltetik magukat legjobb nedűikkel. A helyi borászatok ilyenkor a pincéikben is várják az érdeklődőket: kedveltek a Csóbor pincébe és a Simon pincébe szervezett látogatások, ahogy az Agárdi Pálinkafőzdébe szervezett látogatóprogram is. A vadételekről a fesztiválközpontban található éttermek gondoskodnak, továbbá vadételfőző versenyt rendeznek a tóparton is. A halprogramokat pedig a MOHOSZ szervezi: évadnyitó horgászversenye és halászléfőzőversenye szintén a fesztivál keretein belül zajlik. Illetve ekkor lehet részt venni a Dinnyési Halivadéknevelő szakvezetésein.

A fesztiválközpontban, a Nádas étterem előtti téren felállított nagyszínpadon egymást váltják a koncertek, tánc- és más színpadi produkciók. Szombaton este mindig egy országosan ismert
zenekar koncertjét élvezhetjük, amely után tűzijáték következik. A színpadi programokon kívül sok interaktív programelem is szerepel a kínálatban: a már említett horgászverseny, vad-és halfőzőverseny mellett lovasszekértúrák, sétahajózás, autóbuszos tó körüli túra, kenutúrák, sárkányhajózás, futóverseny, vadmadárröptetés, madárgyűrűzés és számos hagyományőrző program, például a májusfaállítás, amelyre a tókörnyéki települések is elküldik szalagjaikat.

Az agárdi rönkvárban kipróbálható az íjászkodás, a szabadvívás, továbbá több népi ügyességi játék. A Gárdonyi Géza Emlékházban rendhagyó tárlatvezetések indulnak kétóránként. A Madárvárta nyílt napot tart. Templomainkban este kórusmuzsikát hallhatunk az Alborada vegyeskar és vendégkórusaik részvételével. Rendszerint ilyenkor látjuk vendégül osztrák, német, lengyel, francia, finn és erdélyi testvérvárosaink küldöttségeit is, akik tovább színesítik
a többnapos rendezvény programjait.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma