A velencei-tavi vízi turizmus

Szerző: Szabó Zsolt
Ábrázolt személyek: 
Ábrázolt helyszinek: 
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Az 1960-as évek óta létezik sétahajózás a Velencei-tavon. Jelenleg három motoros hajóval, az Agárd nevű 50 fős, a Gárdony nevű 40 fős és a Nadap nevű 100 fős hajóval történik a személyszállítás. Az utóbbi években már nemcsak átkelő komphajózásra van lehetőség Agárd és a pákozdi Szúnyog-sziget között, hanem a keleti és a nyugati medencébe 1-1 órás sétahajó járatok is indulnak menetrend szerint. A naplementéhez igazodó időpontokban esténként, szintén indítanak sétahajó járatokat a tavon. A hajózási vállalat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös összefogásával a Velencei Madárrezervátumba is vannak szakvezetett hajókirándulások.

A Velencei-tó kitűnő vízitúrázási adottságai ellenére csak az utóbbi tíz évben vált ebben a tekintetben is egyre népszerűbbé. Nyilván szerepet játszik ebben a vízi eszközök egyre szélesedő választéka is. Az agárdi hajóállomásról induló szervezett kenutúrákkal be lehet járni a tó nádasait. Innen tematikus vízi tanösvényeken, szakvezetett kenutúrákkal juthatunk el a tó jellegzetes élőhelyeire. Kb. 1,5-2 órás túraútvonalon a vízi élőlények nyomába eredhetünk, hol jó eséllyel a Velencei-tó rejtőzködő madárvilágával is találkozhatunk. Három órás kenutúrával eljuthatunk a titokzatos úszólápokig. Akik pedig több időt tudnak szánni, és átfogóbb ismereteket szeretnének szerezni a tóról, ők egy 6 órás kenutúrával végigevezhetik a tó nyugati medencéjét. A 7-8 fős túrakenukkal való barangolás nem igényel vízi jártasságot, a legkisebbektől a legidősebbekig bátran igénybe lehet venni ezt a lehetőséget.

Az utóbbi évek egyre népszerűbb csapatépítő vízi eszköze a sárkányhajó. Kiválóan alkalmas versenyzésre, tömegsport események lebonyolítására is. Az agárdi hajóállomáson 2015 óta üzemelő H2O Akváriumház tökéletes kiegészítője a vízi programoknak. A Velencei-tóban élő halfajok és vízi rovarok megfigyelésére nyújt lehetőséget. Amit a vízitúrák során nem láthatunk, azt itt az akváriumházban a „víz alatt” megnézhetjük.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma