Művészeti együtteseink: Az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport

Szerző: Csordás Lajos
Ábrázolt személyek: Horváth Gábor
Ábrázolt helyszinek: 
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

A Bandiera zászlóforgató csoport 2000-ben alakult Agárdon. Első bemutatóik a Velencei-tó térségében, illetve Fejér megye különböző településein zajlottak. Kezdeti sikereiknek köszönhetően egyre többen megismerték őket, s egymást követték a meghívások, felkérések a különféle fesztiválokra, rendezvényekre. Népszerű koreográfiáikkal azóta is folyamatosan járják az országot, produkcióik gyakran színesítik a gárdonyi, székesfehérvári és az országos rendezvényeket.

Szinte az egész országot bejárták produkcióikkal: 600 fellépésük során eljutottak Magyarország százhúsz településére. Zászlós programjuk különleges színfoltja várjátékoknak, történelmi rendezvényeknek, fúvóstalálkozóknak, lovasnapoknak, falunapoknak, családi programoknak.

Az itáliai hagyományokkal ellentétben őket nem dobosok kísérik többnyire, hanem felvételről bejátszott zenére adják elő a koreográfiát. A csoport alapítója, vezetője Horváth Gábor, aki korábban a szegedi színház táncosa volt. 2000-ben költözött Agárdra, és toborzott zászlóforgató társaságot helyi fiatalokból. Zászlóik nehezebbek, mint a hagyományos olasz zászlók, s a Bandiera számára Horváth Gábor maga készíti őket. Az országban mindössze három csoport űzi ezt a látványos tevékenységet, s büszkék lehetünk rá, hogy az egyik éppen városunkban működik.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma