Az Agárdi Parkerdő

Szerző: Gecséné dr. Tar Imola
Ábrázolt személyek: 
Ábrázolt helyszinek: Agárdi Parkerdő
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Környezetünk természeti értékei mellett Gárdony belterülete is gazdag zöldfelületekben. Érdemes megemlíteni a város iskola- és óvodakertjeit, templomkertjeit, temetőit, strandjait, kisebb-nagyobb parkjait, köztereit és a családi házak, nyaralók kertjeit. A település legnagyobb egybefüggő zöldfelülete az agárdi Parkerdő. Telepítésének gondolata 1973-ban fogalmazódott meg a település Részletes Rendezési Tervében, majd bekerült a Velencei-tavi Fejlesztési Programba is. Az új zöldfelület az 1970-es években létesített lakó- és üdülőterületek elválasztását szolgálta. A Parkerdő határainak kimérését és a szántóföldek helyén a fák telepítését 1974-ben kezdték meg. Az erdőt változatos fajösszetételű növényállomány (juharok, tölgyek, hársak, kőrisek, platán, vadgesztenye, csörgőfa, nyír,
fenyők, fagyal, kecskerágó, som, bodza, aranyvessző stb.) alkotja, amelyben számos madárfaj fészkel. A 29 hektáros pihenőerdő kiváló lehetőséget nyújt a helyi lakosoknak a nyugodt kikapcsolódásra, sportolásra. A testedzést szolgálja egy 1200 méteres erdei futópálya, egy kültéri fitneszpark, több teniszpálya, valamint élőfüves és műfüves futballpályák.

Az elmúlt években a kényelmesebb sportolás céljából lelátó, öltözőépület, közösségi pajta épült a Parkerdőben, amelyek ugyan hozzájárulnak a pályák jobb kihasználtságához és áttételesen a helyiek jobb egészségi állapotához, de a Parkerdő jövője szempontjából fontos, hogy további épített elemek ne csökkentsék a zöldfelületet. A Parkerdő főbejáratához közel a gyermekek számára játszótér épült, valamint büfé és mosdó szolgálja a látogatók kényelmét. Az erdő közepén kiterjedt gyepes tisztás helyezkedik el, amely számos szabadtéri rendezvényre ad lehetőséget, ezek egyike a minden év szeptemberében megtartott nemzetközi hőlégballon fesztivál vagy a városi tízpróba futópróbái.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma