Az Agárdi Popstrand, az ország legrégebbi szabadtéri rockszínpada

Szerző: Csorás Lajos
Ábrázolt személyek: Turbók János
Ábrázolt helyszinek: Agárdi Popstrand
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

„Agárdon 1977-ben, szemétszállító pótkocsikon indítottam el az általam Agárdi Pop Strandnak elnevezett, és 90%-ban saját erőből felépített rendezvényközpont sikertörténetét” - írja a hely honlapján Turbók János, az alapító. A Kertészeti Egyetem Klubját (KEK) irányító fiatal zenei rendezőt abban az évben kereste meg Magyar István a Velencei-tavi Közös
Költségvetési Üzem ifjúsági klubjának vezetője, hogy szervezzen a KEK-hez hasonló nyári, szabadtéri programot a fiataloknak Agárdon, mert a tópart fejlesztését előirányzó 1971-es kormányhatározatból teljesen kimaradtak a kulturális beruházások. Ő pedig már azon a nyáron megrendezte a Pop Strand első szezonját a tóparton.

Az első fellépő a Generál együttes volt, majd következett a Piramis, az Omega, az LGT, akik a következő nyáron is
eljöttek. Már a kezdeti években játszott a Korál, az Edda, a Fonográf, a Dinamit. Aztán a harmadik szezon közepén, 1979 júliusában az Omega és a Piramis hétvégi koncertje előtt bezáratták a Pop Strandot. Évekre. A hatalom rendzavarástól félt. Csak 1984 nyarán indulhatott újra, ekkor engedélyezték az R-Go, a Hungária és a P. Box együttes koncertjét. Utóbbin az akkor nagyon népszerű István, a király című rockopera dalai kerültek színpadra Varga Miklóssal és Vikidál Gyulával. Ettől kezdve minden nyáron (kivéve 2020-at, a koronavírus járvány évét) kinyitott a Pop Strand és minden nyári hétvégén neves hazai zenekarok játszottak színpadán. A legtöbben visszatérő fellépők. Állandó része a
programnak az EDDA koncertje július elején. Ők a Pop Strand legrégebben jelen lévő, és legnagyobb közönséget vonzó zenekara. Szintén nagyon népszerű és állandó eleme a Pop Strand nyári kínálatának az R-Go, Demjén Ferenc, Charlie fellépése. Benkó Sándor haláláig szinte minden nyáron eljött a Benkó Dixieland Band is. Rendszeres fellépők között szerepel a Bikini, a Tankcsapda, az Irigy Hónaljmirigy, a Hooligans, a Neoton, a Mobilmánia, az Ismerős Arcok. A színpad a kezdetek óta nyolcszor épült újra, egyre korszerűbb technikával, 2008 óta már tetővel is.
Ha az időjárás engedi, a Pop Strand télen is kinyit. Megfelelő jég esetén zenét, melegedőt, büfét és karbantartott, biztonságos jeget szolgáltat a korcsolyázóknak. Az ország legrégebbi szabadtéri rockszínpada városunk egyik legismertebb kulturális értéke.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma