Művészeti együtteseink: az Alborada kórus

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: Nagy István, Oláh-Nagy Éva
Ábrázolt helyszinek: 
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

1986-ban ült össze egy tizenhárom tagú társaság, és október 1-jén Nagy István, a gárdonyi általános iskola igazgatójának vezetésével megalakult az Alborada Kórus. Az Alborada szó jelentése hajnali ének. A tizenhárom alapító tag az együtt éneklés örömét tűzte ki célként maga elé. Hónapok és évek során újabb énekelni szeretőkkel és volt tanítványokkal gyarapodott a kórus. A színvonal emelkedett, így jogos igényként merült fel az országos
megmérettetés: 1989-ben ezüst fokozattal díjazták az együttest az Éneklő Magyarország minősítő hangversenyen, majd 2006-ban „arany fokozat dicsérettel” minősítést kapott. A művek kiválasztásánál a tagok hangterjedelméhez és zenei műveltségéhez igazodtak. A komoly és elszánt munkának köszönhetően az évek során közel kétszáz művet tanultak meg.
A kórus a gárdonyi általános iskolában próbál heti egy, fellépések előtt két alkalommal. Évente közel tíz fellépésük van, ami egy amatőr kórus életében nagyon nagy teljesítménynek számít. A létszám a karnaggyal együtt 36 fő (26 nő és 10 férfi). A tagok életkora 21 és 80 év között szóródik, de a többség 30 és 60 év közötti. A kórus továbbra is elsősorban a zenei fejlődést, a kórusirodalom általuk előadható részének megismerését, a közösségformálást, illetve a település rendezvényein való fellépést tartja fontosnak. A testvérvárosi kapcsolatok révén többször eljutottak külföldre is, ahol mindannyiszor nagy elismeréssel méltatták munkájukat.
Karnagyok: Nagy István 1986-2006 között, majd 2006-tól Oláh-Nagy Éva.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma