Dékány András író helyi vonatkozású művei és helyi emlékezete

Szerző: Csordás Lajos
Ábrázolt személyek: Dékány András
Ábrázolt helyszinek: 
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

A tengerészíró, Dékány András (1903-1967) kötődése a Velencei-tóhoz és Agárdhoz közismert. Dékány az egykori fiumei tengerészeti akadémián tanult, de az első világháború elvesztése miatt azt már befejezni nem tudta. Ismert újságíró, író volt már, amikor az 1930-as évek közepén telket vásárolt Agárdon a Nádasdy-féle parcellázásból, a mai Árpád fejedelem utcában. Az agárdi telekvásárlásról és nyaralóépítésről, valamint az agárdi nyaralótelep korai szakaszának életéről szól 1941-ben megjelent Kétszáz négyszögöl című könyve.

Házát Fáy Dezső festőművész tervezte, aki gyakori vendége volt a harmincas-negyvenes években a Dékány-nyaralónak. Ahogy sokan mások is. Mindenki, aki nála járt, felírta a nevét az e célra kialakított vendégfalra. Például Jávor Pál, aki 1944-ben, amikor a nyilasok üldözték, néhány hétig a Dékány-nyaralóban rejtőzött feleségével, Landesman Olgával. Rövid ideig a ház menedéket adott Wass Albertnek is. A háború után gyakran vendégeskedett a nyaralóban Bessenyei Ferenc a családjával. Majd az ötvenes években a kitelepítésből Budapestre visszatérni nem engedett Csizmadia családnak volt évekig ideiglenes otthona. Dékány András körül kialakult egy agárdi-gárdonyi nyaraló értelmiségiekből álló baráti kör.
Vezetője volt a helyi vitorlásklubnak is, amire tengerészmúltja predesztinálta. Így került jó barátságba például a fiatal Springer Ferenccel, a tó fejlesztésének későbbi irányítójával. Amadárvártát alapító Radetzky Dezsőhöz és fiához pedig természetszeretete vitte közel. Szenvedélyes tójáró, horgász, természetbúvár volt, és velencei-tavi megfigyelései nyomán két könyvet is írt: Náderdőben vadmadár (1955), Afrikából jöttek (1958) címmel. Az ötvenes évek második felétől jelentek meg az ifjúság számára írt, népszerű tengerészregényei, amelyek egy része ifjúkori tengerészélményeiből táplálkozott. Agárdi nyaralóját a hatvanas években, halála előtt eladta. Kapcsolata azonban agárdi barátaival nem szűnt meg. Málnási Csizmadia Béla egyetemi tanárnak köszönhetően elkezdődött helyi emlékezetének gondozása is. Ennek első eredménye a nyaralója közelében 2012-ben felavatott Dékány András sétány és emlékpad.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma