Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központ

Szerző: Szabó Zsolt
Ábrázolt személyek: Palotai Tamás
Ábrázolt helyszinek: Dinnyési Hagyományőrző Központ
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

A Dinnyési Baráti Kör a 2000-es évek elején gondolt először arra, hogy a Dinnyés központjában, a katolikus templomtól keletre és délre eső terület alkalmas lehet egy kulturális központ létrehozására. Elképzelésével az Önkormányzat támogatását elnyerve 2006-ban a budapesti FOR-MA Kft. építészét, Palotai Tamást bízták meg a tervek elkészítésével. A megvalósítás európai uniós és városi forrásból történt, a kivitelezésre helyi vállalkozás kapta a megbízást. Az építés során a legnagyobb nehézséget a bejárati épület nagy faoszlopainak beszerzése jelentette, végül Erdélyből sikerült leszállítani. A megnyitására 2010. május 29-én került sor.
Az újonnan létrejött épületegyüttesben a dombtetőn álló templom, és a Vajky-kúria a múltem,lékei, a három új létesítmény (a főépület, a kapuépítmény és a szabadtéri színpad) a jelenkor értékei.
A kúriaépület megtartotta sokrétű funkcióját mint posta, orvosi rendelő, rendezvényterem, ifjúsági szálláshely és az Iglice Népdalkör klubhelyisége. Az új főépület előadások, kiállítások, bemutatók, tanácskozások megtartására, valamint a turisták tájékoztatásának helyszínéül szolgál. A kapuépítmény a fedett-nyitott terek kialakításával szabadtéri
foglalkozások megtartására ad lehetőséget. A fedett színpad a terület központi részén épült, a terepviszonyokat kihasználva a kapcsolódó területek nézőtérként funkcionálnak. A fedett színpadhoz öltözőblokk is tartozik. A Dinnyési Baráti Kör által megálmodott Hagyományőrző Központ a Velencei-tó térségének fontos kulturális, művelődési, szórakoztatási és nevelési intézményévé vált.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma