Gárdonyi Géza helyi emlékezete

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: Gárdonyi Géza
Ábrázolt helyszinek: Gárdonyi Géza Emlékház
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Gárdonyi Géza a Gárdonyhoz tartozó Agárd-pusztán született 1863. augusztus 3-án, Ziegler Géza néven. Nevét fiatalon, újságíróként változtatta Gárdonyira: „ha már egyszer Gárdonyban kereszteltek, úgy gondoltam, hogy Gárdonyira kereszteltetem a nevemet is”

Az épület, ahol meglátta a napvilágot, 1963. óta múzeum, majd legutóbbi felújítása, 2007. óta irodalmi emlékház. Az ország fontos Gárdonyi-emlékhelye. Tárlata bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. A látogatók megismerkedhetnek alkotói módszerével, írói munkásságával, megismerhetik titkos írással írt jegyzetei megfejtésének kalandos történetét. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatnak az érdeklődők. Az emlékház negyedik termében az Egri csillagok című regény világát az egri vár 1552. évi ostromának makettje idézi fel, ólomkatonákkal. A hadijáték Marczell Kolos statikusmérnök és a segítő gyerekek munkája. Az emlékház szomszédságában 2011 nyarán elkészült az egri vár kicsinyített rönkvármásolata is, amely alkalmas arra, hogy szabadtéri történelmi játék, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem dicsőséges eseményét. Az író születésének 150. évfordulóján, 2013-ban avatták fel az emlékháznál Kligl Sándor Gárdonyi-szobrát, majd 2014-ben az emlékház hátsó falán a Fejér megyei irodalmi emlékfalat, 22 kortárs képzőművész alkotását, amelyek a megyében élt és alkotott írók, költők portréit mutatják be. A szülőház körül kis kulturális centrum alakult ki, amelybe az emlékházon és a rönkváron kívül
beletartozik az egykori uradalmi magtárból kialakított Velencei-tavi Galéria is.

Az emlékház közelében található továbbá a Szent Anna kápolna, ahol az írót születése után megkeresztelték. Ezt emléktábla is jelöli a templom falán. Gárdonyi Géza emlékezetének helyi ápolása már az író halála utáni évben elkezdődött. Ekkor, 1923-ban avatták emléktábláját szülőháza falán. Első helyi szobrát, Karl Ferenc József alkotását az Agárdi Fürdőegyesület állíttatta 1939 augusztusában az agárdi Petőfi Sándor utca és a Balatoni út sarkán lévő parkban. Innen 2019-ben áthelyezték a Gárdonyi Géza utca mentén haladó sétány elejére, amely ekkor kapta a Gárdonyi tematikus sétány nevet. A szobortól a sétányon haladva az író szülőházáig juthatunk, miközben a pihenőpontokon kőtömbökbe vésett Gárdonyi-idézetek kísérnek. A gárdonyi általános iskola falán az író születésének 100. évfordulóján, 1963-ban helyezték el Petri Lajos domborműves Gárdonyi-emléktábláját. Az iskola 2018-ban vette fel Gárdonyi Géza nevét, s számtalan közösségi, ismertető programjuk zajlik az emlékház és a rönkvár tereiben, a Lábadi Zoltán igazgató és Csapó Botond igazgatóhelyettes urak által kidolgozott múzeumpedagógiai program segítségével.

Gárdonyi Géza nevét viseli a gárdonyi művelődési központ és könyvtár is. A város az író emlékére minden évben a születésnapján koszorúzást tart a szülőházánál.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma