Országos hírű borászataink: Csóbor pincészet, L. Simon Borászat

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: Dobos Ferenc, Csóbor Jenő
Ábrázolt helyszinek: 
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

A Velencei-tó térsége az Etyek-Budai borvidék része, a borkészítés pedig több száz évre folyik a területen. Napjainkban leginkább olaszrizlinget, zöld veltelinit, és chardonnay-t termelnek a vidéken, de vannak vörösbort adó fajták, így kékfrankos és cabernet sauvignon is. Városunk két legnevesebb borászata a Csóbor Pincészet és az L. Simon Borászat.
A Csóbor Pincészet 1990 óta működik Agárdon. Szőlői a Velencei-tó körül találhatók. Az északi oldalon karakteres, finom savakat adó szőlők, míg a déli oldalon jellegzetes gyümölcsös, illatokban és aromákban gazdag fajták teremnek, melyekből kiváló minőségű borokat készítenek. A bor minőségét az alapanyag határozza meg, ezért kis tőketerheléssel, gondos fürtválogatással termesztik szőlőiket. Pincészetük 1000 hektoliteres tárolókapacitással rendelkezik, korszerű zúzó-bogyózóval, pneumatikus préssel, hűtési lehetőséggel felszerelve. Vörösboraikat hagyományos fahordókban, a magasabb minőségű szőlőből készült boraikat barrique hordókban érlelik. Fehérboraikat reduktív technológiával készítik, hogy meg tudják őrizni a szőlőre jellemző illatokat, zamatokat. Az általuk termelt borok minőségét jelzi a sok elismerés, amit különböző borversenyeken kaptak. Az évente elnyerhető Gárdony Város Bora címet rendszerint a Csóbor Pincészet kiválóságai nyerik. A Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor mezőnyébe pincészetükből eddig az Agárdi Cabernet Sauvignont, a Démont, és a 2017-es Agárdi Cabernet Franc-t választotta be a zsűri. Borász: Csóbor-Kisari Linda

Az L. Simon Borászat két nemzedék óta gazdálkodik szőlővel, borral Agárdon. Tizennyolc hektárnyi szőlőtermő területük részben a tó déli partján, a Bikavölgyben, részben a Velencei-hegység pákozdi, sukorói, nadapi déli fekvésű hegyoldalain található. Boraikra jellemző a szőlőikből származó zamatgazdagság és frissesség. A fajtajelleg mellett érezhető bennük a Velencei-tó közelségének köszönhető speciális mikroklíma hatása is. Fehér- és rozéboraik reduktív eljárással készülnek. A vörösboroknál két irányzat figyelhető meg: egyaránt készítenek hagyományos fahordós érlelésű, testes, valamint primőr gyümölcsös, könnyed stílusú borokat. Kellemesen szénsavas gyöngyöző boraik, fehér és rozé frizzantéik számos borversenyen értek el kiváló eredményeket. Palackos boraik címkéit a Velencei-tavon fészkelő madarak művészi kidolgozású képei díszítik (bölömbika, zöldike, sárgarigó, billegető, cankó, vörös gém stb.), míg az elsősorban nyári fogyasztásra szánt frizzantéik fantázianeveiket a tó vizén rendszeresen feltűnő vitorlás hajókról kapták (kalóz, laser, finn). Borász: Dobos Ferenc




© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva!