Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevál

Szerző: Ocsenás Katalin
Ábrázolt személyek: Pálosfalvi Brúnó, Wágner Péter
Ábrázolt helyszinek: Agárdi Parkerdő
Kapcsolódó dokumentumok:
Leírás

Az agárdi Velencei-tavi Hőlégballon Karnevál alapítója és főszervezője Pálosfalvi Brúnó volt, a magyar hőlégballonozás meghonosítója, a legismertebb magyar hőlégballonos, korábban ejtőernyős pilóta. 1992-ben a hőlégballon-találkozót és karnevált azzal a céllal indította, hogy a nyári szezonon kívül is kaphassanak érdekes, tartalmas programot a tóhoz
érkezők, és természetesen célja volt a sportág népszerűsítése is. Az első karneválra 200 meghívót küldtek ki, de akkor még csak a lengyel csapat érkezett. A következő években már angol, német, lengyel és olasz ballonosok is jöttek, a hazai színekben pedig itt voltak a nemzeti bajnokok.
A szeptember második hétvégéjére időzített eseményen az időjárás függvényében szerdától vasárnapig vannak felszállások: a ballonok elsősorban Agárdról indulnak, de bizonyos napokon Fehérvárról is. A karnevál egyszerre verseny és fiesta-repülés. Elmaradhatatlan része az a családi nap, amelyet mindig az esemény szombati napján rendeznek meg az agárdi Parkerdőben. Ilyenkor nemcsak a ballonokban lehet közvetlen közelből gyönyörködni, de színes színpadi műsor, légi- és ejtőernyős bemutató, helikopteres utasrepültetés és számtalan egyéb látványosság ejti ámulatba a közönséget, este pedig utcabál várja az érdeklődőket. A leglátványosabb esemény a 21 órakor kezdődő fáklyázás: a kivilágított ballonok bemutatója és az ezt követő tűzijáték.
Mára a versenysorozatnak már egész Európában híre van, a kontinens majdnem minden országából érkeztek már csapatok, sőt Japánból, Koreából, Amerikából és a Fülöp-szigetekről is. Pálosfalvi Brúnó 81 esztendős korában, 2018-ban elhunyt. Azóta a Sky Team Hőlégballon Repülő Egylet viszi tovább a zászlót, az alapító jóbarátai, Antalné Bagoly Julianna, Sági István és Wagner Péter vezetésével. 2018-tól a Velencei tavi Hőlégballon Karnevál egyben Pálosfalvi Brunó emlékverseny is.
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma