Gárdonyikumokról, hagyományokról, újranyitásról - sajtótájékoztató a Gárdonyi Géza Emlékháznál

április 23, 2021

A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ a Fejér megyei Irodalmi Emlékfalnál 2021. április 23-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Gárdony Városa közművelődési feladatellátási szerződést kötött a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális társaságával, mely kapcsán a Dinnyési Hagyományőrző Központ a Hagyományok Háza vidéki helyszíne lesz. Bemutatták a “Gárdonyikumok Gárdony Város Települési Értéktára” című kiadványt és szó esett az újranyitás utáni tervekről, kulturális projektekről is.

A Gárdonyi Géza Emlékháznál az épülettel egyidős cseresznyefa alatt megtartott sajtótájékoztatón a Kákics Kulturális Egyesület képviseletében Tárnok Ákos (koboz), Kossa Benedek (hegedű) zeneszóval várta a megjelenteket. Ocsenás Katalin igazgató köszöntötte a vendégeket: Tóth István polgármestert, Kiss Dorottya, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér megyei igazgatóját, Varga Mátét, a Hagyományok Háza osztályvezetőjét, és az M-ART elnökségét: Sevella Zsuzsannát, Gonda Emmát, Komendó Gabriellát és a sajtó képviselőit. Tóth István polgármester bejelentette, hogy a város közművelődési feladatellátásába sikerült egy olyan szakmai partnert bevonni az M-ART személyében, mely hagyományok, értékeink megőrzése területen a Dinnyési Hagyományőrző Központ feladatellátási hellyel nemcsak a város, a térség értékeihez fog hozzájárulni, hanem a Hagyományok Háza vidéki helyszíneként a térség kulturális turizmusát is szép értékekkel gazdagítja majd. A kulturális célú fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte a Dinnyési Hagyományőrző Központ területén lévő dinnyési Vajky kúria felújítását, mely települési érték és a közműveldődés helyszíne is.

Ezt követően Gonda Emma alelnök mutatta be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságát mely  2007-től működik, évente több tábort, szakmai napot, kiállítást, előadást, családi napot, gyermekprogramokat szerveznek. Tevékenységüket 2012 óta folytatják Fejér megyében. 2017. óta a Hagyományok Háza régiós partnereként három megyében lát el szakmai és szervező feladatokat. A várossal közös tervekkel kapcsolatban kiemelte, hogy szakmai találkozók, szaktáborok, workshopok, foglalkozások mellett a tárgyalkotók népi iparművészek munkáiból kiállításokat fognak tartani Dinnyésen és a Velencei-tavi Galériában is. Gyűjteményes tárlatokat szerveznek: Csupor István magángyűjteményébőll állandó játékkiállítást installálnak, emellett tematikus válogatás is lesz, pl. Mackóvilág, Békanóta és Nemzedékek játékai címmel, az Emlékház foglalkoztató termében.

Varga Máté osztályvezető a Hagyományok Háza vidéki hálózatát mutatta be, majd Kiss Dorottya igazgató asszony a Nemzeti Művelődési Intézet  Fejér megyei feladatellátásáról beszélt, üdvözölve a most létrejött közművelődési megállapodást is, mellyel a megye közművelődési feladatellátása gazdagodott.

Ocsenás Katalin igazgató beszámolt a kulturális központ friss projektjeiről, együttműködésekről: újabb közösségi tér formálódik a Velencei-tó környékén, május elsején nyílik az Agárdi Almárium, ahol a termelői piac mellett kulturális rendezvények is helyet kapnak. Az Agárdi Pálinkafőzde a város önkormányzatával együttműködve szervezi majd az eseményeket. A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ Mesterségkóstoló-sorozattal a helyi, környékbeli kézművesek bemutatkozási lehetőségével, teraszkoncertekkel, gyermekfoglalkoztatóval, workshopokkal, ismeretterjesztő előadásokkal színesíti a programkínálatot.

Hazáért Körút címmel indít rendhagyó pedagógia programot a Velencei-tó térségének négy különleges helyszíne: a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház, a gárdonyi Gárdonyi Emlékház, a pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely és a kápolnásnyéki Halász-kastély tematikus élménytúrára hívja az 5-8. osztályos korosztályt. A Hazáért Körút célja, hogy a biciklizéssel egybekötött tematikus élménytúra keretein belül a diákok megismerhessék Vörösmarty Mihály a Szózat költőjének, és Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írójának szülőhelyét, felidézzék a pákozd-pátka-sukorói csata eseményeit Pákozdon, és megismerjék, hogyan kötődött Schweidel József aradi vértanú a kápolnásnyéki Halász-kastély történetéhez.

A város kulturális és turisztikai fesztiválja, a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor és Pálinkafesztivál idén a járványhelyzet okán új időpontban és a korábbiaktól eltérő programszerkezettel kerül megrendezésre a kulturális központ szervezésében: május első hétvégéje helyett június 25-26-27-ei dátummal, és a fesztiválközponton kívül négy helyszínen tartanak bor- és pálinkabemutatóval egybekötött zeneteraszokat, aktivitásokat. Például az agárdi  Szarvas szobornál egy mestersége ünnepe kiállítás és vásár lesz az M-ART-tal együttműködésben,  a Gárdonyi Géza Emlékháznál Csoóri-pikniket tartanak beszélgetésekkel,  iró-költő főzőversennyel, irodalmi borkóstolóval, divatbemutatóval, táncházzal, filmvetítéssel.

A tájékoztató végén a kulturális központ igazgatója a Gárdonyikumok c. kötetet mutatta be a hallgatóságnak, melyben sikeres pályázati forrásból volt lehetőség az első ötven gárdonyi értéket kiadvány formájában közzétenni, s új honlapot fejleszteni.  “A kötet Gárdony valamennyi lakójának szól, az értékmentés mellett ezzel is szeretnénk erősíteni az itt élő emberek identitástudatát, és motivációt nyújtani Gárdony város szeretetére, természeti, kulturális értékeinek és más emberek munkájának megbecsülésére” - mondta.

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma