Gárdonyi Géza Emlékház

Információk

Telefonszám: 06-30-905-4870
Email: gardonyvar @ gmail.com
Cím: 2484 Gárdony-Agárd, Sigray u. 3.
Facebook oldalunk

Nyitvatartás

Nyitva: április 1-től október 30-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Megközelíthetőség

2484 Gárdony-Agárd , Sigray I. u 3. GPS: 47.185177251515 | 18.622952699661

További információk

A Gárdonyi Géza Emlékház  

Belépődíjak terembemutatással:
Felnőtt: 900 Ft. Diák, nyugdíjas: 600 Ft. Csoportos (10 fő felett): 600 Ft Tárlatvezetés: 1500 Ft
Ingyenes: 6 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek,  fogyatékossággal élők és egy kísérőjüknek, a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó pedagógusoknak, amennyiben csoportot kísérnek (egy csoporthoz két fő pedagógus)

Tárlatvezetések a Gárdonyi Géza Emlékházban

Kapcsolódó rendezvények

„Soha semmiféle parádénak előficánkolója nem voltam. Ha vannak értékek a munkáimban, nem az én értékeim, hanem nemzeteméi. Amit Isten nekem erőnek adott, hogy alkossak, nem nekem adta, hanem nemzetemnek...” - Gárdonyi Géza, Titkosnapló

A Gárdonyi Géza Emlékház nem építészeti értékei miatt vált műemlékké és ezáltal értékké, hanem azért, mert a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja született itt 1863. augusztus 3-án, Ziegler –Géza néven. Nevét „ha már egyszer Gárdonyban kereszteltek, úgy gondoltam, hogy Gárdonyira kereszteltetem a nevemet is” – fiatalkorában, újságíróként változtatta Gárdonyira. Az épület, ahol meglátta a napvilágot, a korabeli településszerkezetben több cselédház, iskola, intézői ház, kút és a szomszédos Szent Anna kápolna társaságában állt, 1963. óta múzeum,  majd a városvezetés felújíttatta, és 2007. óta irodalmi emlékház. 

Az irodalmi emlékház tárlata, mely az ország fontos Gárdonyi emlékhelye, bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárolókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. Az emlékház 2007-ben felújításra került.

A látogatók megismerkedhetnek alkotói módszerével, írói munkásságával, bepillantást nyerhetnek különleges titkosírásába, megismerhetik a megfejtés kalandos történetét. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatnak az érdeklődők. Az emlékház szomszédságában 2011 nyarán elkészült az egri vár kicsinyített (rönkvár) másolata, amely alkalmas arra, hogy történelmi játék keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét, az Egri csillagok c. regény fő helyszínét. 2013-ban, az író születésének 150. évfordulóján a Kligl Sándor alkotta Gárdonyi szobrot avattuk, majd 2014-ben a Fejér megyei irodalmi emlékfalat, mely a megyében valaha élt és alkotott írók, költők portréit mutatja be, 22 kortárs képzőművész alkotását.

Szintén az emlékház szomszédságában található a Velencei-tavi Galéria, mely havonta változó kiállításokat rendez, a nyári időszakban pedig a Péntek Esti Hangtárlat koncertsorozatot élvezhetjük itt minden pénteken este 6 órakor, népzenei, világzenei komolyzenei programokkal.

Az Agárdon, a Sigray u. 1-ben található épületegyüttes az osztálykirándulások fontos helyszíne, a szünidőben pedig a Gárdonyi rönkvár várvédő csatái, tematikus foglalkozásai csábítják a nyaraló vendégeket, családokat, gyerekeket, fiatal felnőtteket.

Képgalériák
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma