Strand- és fürdőélet Agárdon és Gárdonyban

Leírás

Gárdony és Agárd legfőbb idegenforgalmi vonzereje a szabadvízi strandolás. Ennek immár évszázados hagyománya van a településen, hiszen az 1920-as években kezdődött az első gárdonyi strandok kiépítése. 1926-ban helyi birtokosokból alakult meg a Fürdő Betéti Társaság, amely a parton felépítette az első kabinokat és egy vendéglőt. Később e mellett épült a Bóné család vállalkozásában a Sirály strand.
Agárdon, a harmincas évek elejétől, a parcellázások megkezdésétől létezett strand, ahol minden agárdi nyaralótulajdonos kabint állíthatott (ez a mai Napsugár strand területe). Mind Gárdonyban, mind Agárdon megalakultak a fürdőegyesületek, a helyi nyaralótulajdonosok érdekvédelmi szervezetei, amelyek sokat dolgoztak a vízpart és a nyaralóterületek fejlesztéséért.A korabeli strandolás örömei közé tartozott a finom fövenyű part és a lassan mélyülő, sekély víz, amely nyáron hamar felmelegedett. A víz kémiai tulajdonságait és főleg a tó iszapját gyógyhatásúnak tartották.

A háború után a rendezett strandélet az ötvenes években indult újra, de immár a dolgozó tömegek igényeinek kielégítésére. Új kabinsorok, zuhanyzók épültek, gyermekmedence létesült, feltűnt egy-egy szobor is. A hatvanas évek végétől meginduló intenzív tófejlesztés újabb strandok építését irányozta elő a partfalépítéssel és partfeltöltéssel nyert területeken. Ekkor jött létre a kempinget is magában foglaló agárdi Park Strand, a kispénzű fiatalok igényeit kiszolgáló agárdi Tini strand (itt indult a Pop Strand színpada is), végeredményben több kilométeresre bővült a fürdésre alkalmas partok hossza. De a vizet már betonszegély vette körül, a víz mélyebb lett és eltűnt az iszap.

Amikor 1978-ban Agárdon, a Bika-völgyben termálvizet találtak, azonnal felmerült a fürdőépítés gondolata, ami 1986-ra meg is valósult, ezzel négy évszakossá vált az agárdi-gárdonyi fürdőélet.

A rendszerváltás után a tömegturizmus útjai megnyíltak a tengerpartok felé, így a helyi strandok forgalma visszaesett, főleg a fizetős létesítményeké. Több strandot magánvállalkozások vettek bérbe, és sajátos kínálattal, fejlesztésekkel igyekeztek vonzóvá tenni. Olykor sikeresen. A sport és kulturális rendezvények gazdag programját kínáló gárdonyi Sport Beach-et például (amely ma régi-új nevét viselve ismét „Sirály”) 2011-ben a világ legjobb 66 strandja közé választotta egy osztrák turisztikai szervezet. Jelenleg Agárdnak és Gárdonynak négy fizetős strandja és több fürdésre alkalmas szabad partszakasza van. Megtartásuk a város kiemelt érdeke.

További helytörténeti fotók
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma