Fehérék cukrászdája

Leírás

Az 1930-as években az Agárdi fürdőtelep beépülésével egy időben Nagy Vendel fűszerüzletet épített a Balatoni út 95. szám alatt. Nagy néni vezette egészen 1956-ig, amikor idős kora miatt megvált az üzlettől. Az új tulajdonos a székesfehérvári cukrász, Fehér József lett. A finomságokat felesége, Fehér néni szolgálta fel. Az épület utcai üzletrésze új padlóburkolatot, cukrászdához illő berendezést kapott, és a kert felé, több ütemben cukrászüzemi szárny épült. Az 1957. május 5-i működési engedély szerint az üzletben „saját készítésű cukrásztészták, francia saláták, hidegtál, kávé, fagylalt, valamint hűsítő italok / málna, szódavíz” kerülhettek a pultokra.

1972-ben Fehér József fia, Károly vette át az üzletet, aki Budapesten tanulta ki a cukrászmesterséget, a Vendéglátóipari Főiskolán diplomát is szerzett.  Az ifjú cukrász tovább fejlesztette a cukrászüzemet és az üzletbe új pultot, márványlapos asztalokat helyezett el. A kínálatot saját elképzelésére alakította, saját specialitásokat készített. Az azóta eltelt időszakban a cukrászda termékei szinte változatlan formában készültek. A tradicionális kínálat és az épület változatlan szerénysége kialakított egyfajta ragaszkodást a környék nyaralóiban. Az üzlet a hatvanas évek cukrászdáinak  hangulatát idézi: a mozaiklapos padlóburkolat, a korabeliek faszékek, a márványlapos faasztalok, a süteményes, fagylaltos pultok. Mindez így értékes, egyedi.

A Fehérék cukrászdájában- és csak itt - kapható specialitások: a marcipános rumosmeggyes csokigolyó, a marcipános rumos szilva, a marcipánba burkolt datolya, a mandulás marcipán és a barna moszkauer. A cukrászda további különlegességei a kézzel gyártott gesztenye szív, a narancsív (kandírozott narancshéj), a fehér florentin, a málnás és csokis isler és a krémesek. A karácsony előtti időszakban kapható tálcás süti is szintén egyedi. Nyáron sokan járnak ide a szintén tradicionális fagylaltokért - mint a főzött vanília, a csokoládé, a puncs, a rumosdió és a vizes fagyik közül az eper, a málna, a citrom. No meg, a mindig kedves, vendégszerető kiszolgálásért!

Sajnos a „Fehér cukrászda” 2020 végén, több mint hatvan év működés után végleg bezárt, s egyelőre nincs, aki átvegye, hagyományait folytassa.

További helytörténeti fotók
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma