2024. májusi programjaink

2024. május 3. 17.00 Velencei-tavi Galéria

Ősalakra. Horváth Levente erdélyi festőművész kiállításának megnyitó ünnepsége

A XVI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál kiemelt kulturális programjaként a kortárs erdélyi festőművész Horváth Levente kiállítását nyitjuk meg. Köszöntőt mond Tóth István polgármester. A tárlatot megnyitja Fazakas Réka művészeti író. Közreműködik: Orbán Dénes szaxofonművész. A tárlatot installálta Perényi László.

Horváth Levente: „1977-ben születtem Gyergyószentmiklóson, a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceumban érettségiztem, majd a MKE festő szakán végeztem Gaál József tanítványaként. Néhány éve egy festmény sorozattal foglalkozom amelynek a Csűrmemória címet adtam. Az erdélyi falvak régi gazdasági épületei (a falusi földműves ember csűrje) tájrendező elemek uralják a teret. Nincs két egyforma csűrépület, nüanszaiban a gazda leleményességéhez , igényeihez, belső világához igazodik. A hajdani élettér, a funkciójukat vesztő terek pusztulása azt az érzést hagyja maga után, hogy ezek a szemünk láttára úsznak át az emlékezés dimenziójába. Képeim nagyobbrészt két erdélyi tájegységhez kötődnek: Gyergyóalfalu (gyergyói medence) és a kalotaszegi Zsobok - szűkebb pátriám és a jelenlegi életterem.”

2024. május 4. 10.00 Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál – kulturális programja

Helytörténeti séta a fesztiválközpontból a Gárdonyi Géza sétányon az Agárdi Pálinkafőzdéig az GÉM-mel

Indul: Szarvas szobortól, fesztiválközpontból. Téma: Agárd nyaralói, az Agárdi Fürdőegylet tevékenysége , a Nádasdy obeliszk – Agárd és a Nádasdyak , Agárd zöldfelületi értékei: platánok, hársak, fasorok egykor és ma. Dékány András-fotókiállítás a Kaptár aulájában. Frissítő az Agárdi Pálinkafőzdében

Dékány András fotókiállítás megnyitó ünnepsége a Kaptár Szolgáltatóházban (Agárd, Gárdonyi G. u. 34-36)

Köszöntőt mond Tóth István polgármester, a tárlatot megnyitja, a képeket bemutatja: Dr. Csiák Gyula író, Dékány-kutató.

2024. május 5. 10.00 Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál – kulturális programja

Dékány András emléktúra és irodalmi odúkereső játék Dr. Csiák Gyula íróval, Dékány-kutatóval

10.00 Indulás az agárdi Admiral Étterem parkolójából (kerékpárral vagy gyalogosan). Útvonal: Dékány sétány – Agárdi Parkerdő – Madárdal tanösvény – Chernel István Madárvárta – Dinnyés, Dinnyési Fertő bejárat, Rózsa u. gólyafészek. A táv körülbelül négy kilométer, nagyobb gyermekek számára is könnyen teljesíthető.

A vezetett túrán megismerkedünk Dékány Andrással, tevékenységével, ifjúsági regényei helyszíneivel, főszereplőivel, madarakkal, fákkal, a természeti környezettel. Az író már a harmincas években második otthonául választotta Agárdot, nyaralót épített. Tevékeny részt vállalt a tó életében, a Madárvárta felépítésében, a vitorlás élet felvirágoztatásában. Gps-koordináták alapján megkeressük azokat a madárodúkat, melyeken szerzők neveit és a művek címeit láthatjuk, a menetlevélen ezeket rögzítjük. Útitársunk lesz Fenyvesi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, környezeti nevelő, akivel, ha az odúkban találunk kismadarakat, gyűrűzni is fogunk. A túra végén, a Rózsa utcában a sikeresen megtalált odúkat számba vesszük, mindenki oklevelet kap és 12 fő könyvjutalomban részesül.

2024. május 6. 18.00 h Nemzedékek Háza

Had / Művészet - Fegyverbe szólított múzsák - Történelem Klub a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatójával és történészével

Oláh László nyá. honvéd alezredes és Kovács Ágota Johanna történész vetített képes előadásán szó lesz Balassi Bálintról, Zrínyi Miklósról, Homéroszról, Than Mórról, Fricsay Richárdról, Gyóni Gézáról és még sok más érdekességről.

2024. május 24. 18.00 h Nemzedékek Háza

"Mindennek rendelt ideje vagyon" - bevezető az esztendő körének változásrendjébe-Balla Ede Zsolt vetített képes előadása

A mindennapi élet tevékenységei elválaszthatatlanul igazodtak a Kozmosz rendjéhez. A Fény és Árnyék (tágabban értelmezve: a jóság és a gonoszság, a szeretet és a gyűlölködés, a kegyelem és a bosszúvágy stb.) egymáshoz viszonyulása és aktuális arányai szabták meg a mindenkori cselekvési lehetőségeket. "Mindennek rendelt ideje van az Ég alatt" - olvashatjuk a Szentírásban. Az esztendő körének változásrendje tehát a szakrális, égi idő minőségeit segíti elő a földön, és ez tükröződik vissza a népszokásokban is. Az élettel összhangban levő ember tudja, hogy a feltámadás és a kikelet Kos idejére, a gyökerek megerősítése Bika idejére, a vetélkedés és "legénykedés" pedig Ikrek idejére esik és így tovább. A Napút (Zodiákus) és a népi műveltség kapcsolataira vonatkozó legáltalánosabb tudnivalókat "asztrálmítoszi kereteknek" nevezzük. A Napútnak mind a térbeli (csillagképek tizenkettese), mind az időbeli (jegy-érvénytartamok, azaz hónapok tizenkettese) jelentése kulcsszerepet játszik az élet minden területén: ehhez igazodnak az egyházi ünnepeink, a gazdasági tevékenységeink, de ezt a csillagbölcsességet tükrözik a különböző művészi megnyilvánulásaink (népmese, népművészet, kazettás mennyezetek stb) is. A vetített képes előadás során megismerkedünk az esztendő tizenkettes felosztásával, és a népművészetből, valamint egyházi művészetből merített példák segítségével tesszük teljessé ismereteinket.

2024. május 25. 10.00-18.00 Gárdonyi rönkvár, Gárdonyi Géza Emlékház kültér

Játékos tudomány-furfangos csudavilág interaktív kiállítás és játszóház – gyereknap a rönkvárnál!

Vidám szórakozás az egész család részére 70 játékkal. A látogatók bebújhatnak a Camera Obscurába,megtanulhatják a zsonglőrködés csínját -bínját,furfangos rejtvényeket oldhatnak meg, kipróbálhatják ügyességüket.Ördöglakatok segítségével megmozgathatják agysejtjeiket. De játszhatnak itt óriás játékokkal ,óriás társasjátékokkal.Sőt még óriás buborékot is fújhatnak. A kiállítás tartalma: Érdekes jelenségeket bemutató eszközök. Ügyességet, gyorsaságot próbára tevő játékok. Ördöglakatok és logikai játékok. Zsonglőr sarok. Nemzetek játékai. Óriás játékok.Óriás társas játékok.Társas játékok.Népi játékok.Óvodás részleg

2024. május 29. 17.00 h Nemzedékek Háza

Salátának is alkalmas gyógynövényeink – Sóspataki Ferenc természetgyógyász, klubvezető előadása. A Gyógyítókert Baráti Kör foglalkozása.

2024. május 30. 17.30 Nemzedékek Háza

Bonsaik alakítása drótozással címmel tart előadást és bemutatót Sóspataki Ferenc bonsai mester. A Gárdonyi Bonsai Klub foglalkozása. Minkét klubba érdeklődők is ingyenesen jöhetnek.

További rendezvények
© 2020 Gardonykultura.hu - Minden jog fenntartva! - design by Karma