A Péntek Esti Hangtárlat 2017. nyári programjai


A Péntek Esti Hangtárlat 2017. nyári programjai PDF Nyomtatás E-mail

A hagyományoknak megfelelően, idén is nyáresti koncertsorozattal várjuk a zeneszerető közönséget a Velencei-tavi Galériába (Agárd, Sigray u. 1.). Hívjuk, várjuk mindazokat, akik  szeretik a szép zenét, és örömmel töltik péntek estéiket a Velencei-tavi Galéria ódon falai között, kiváló zeneművészek produkcióit hallgatva. Idén vendégeink lesznek: Dudás Márta zongoraművész és tanítványai, a Misztrál együttes, Jónás Krisztina, Bajnay Beáta flamenco táncos, Huzella Júlia és  Ficza István színművészek, a Dobai-Potesz Jazz Duo,  az Octovoice, a Tango Harmony zenekar, a Tercina együttes és Kálid Artúr színművész, Marco Bianchi zongoraművész és a Kiss G. László jazz-gitáros vezette Daily Part Acoustic formáció. 

június 9.18.00 Hangolódjunk egymásra! Dudás Márta zongoraművész és tanítványai koncertje

Mi az, amiket a koncertek előtt-után nem szoktunk megtudni, pedig igazán érdekelne? Mennyit gyakorol egy énekes? Miért fafúvós a fuvola? Érdekelne egy-két anekdota Kodályról?

Dudás Márta és tanítványai interaktív zenei kalandozásokra invitálja vendégeit, barátait a Péntek Esti Hangtárlat nyitó koncertjén, az agárdi Magtárba. A koncert bevételét jótékony célra kívánjuk fordítani. (Dudás Márta városunkban élő zongoraművész és tanítványai koncertjének bevételét tavaly a városunkban élő, zenei tehetségek támogatására fordította a művész.)

június 16.  18.00 Tündérmenet– a Misztrál együttes koncertje

„A Misztrál külön műfajt teremtett. Nemcsak megzenésíti a verseket, de feltölti a korabeli életérzés hímporával, élettel, mélyen átélt emberi tudással, s ennek révén az énekelt versek kereteiből kilép és élő verssé válik, önálló lényként személyes kapcsolatot teremt a hallgatóval, aki e váratlan találkozásról hallgatóból maga is újra élővé, átélővé, zsibongó, új életet megindító lénnyé változik át.” – Grandpierre Attila

június 23. 18.00 Jónás Krisztina városunkban élő énekművész és tanítványai koncertje

Jónás Krisztina, 1998-ban kapott énekművész diplomát a budapesti Zeneakadémián Pászthy Júlia növendékeként. Jelenlegi énekmestere Schultz Katalin. Részt vett Csengery Adrienne, Hamari Júlia, Catherine Mackintos, Walter C. Moore, Anna Reynolds mesterkurzusain. 1996-ban, 2001-ben és 2008-ban Artisjus díjat kapott a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett munkájáért és 1999-2001-ben Fischer Annie előadó művészeti ösztöndíjban részesítették. Magyarországon rendszeresen fellép a Tavaszi Fesztivál, az Őszi Fesztivál, a Korunk Zenéje rendezvényein, hazai és külföldi felkérésekre repertoárjából énekel a barokktól, a kortárs irodalomig. 1999 hangképző tanár a Nemzeti Énekkarban. 2004-2006 között és 2011-től a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola kinevezett énektanára.

június 30. 18.00 h Aldebaran Kompánia - flamenco est. Bajnay Beáta flamenco táncművész és növendékeinek flamenco táncműsora. Vendég: Kiss Gergely Pekka

 „A flamenco egy 20 éve tartó szerelem az életemben. Szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek. A tánc a munkám, a hivatásom és a szerelmem is egyben. Nap, mint nap újabb és újabb mélységeit élem meg és fedezem fel. Csak csinálni kell, a többi jön magától. Semmilyen műfaj nem képes úgy megidézni a tűz-elem sajátosságait, mint a flamenco tánc. A bonyolult ritmika a kiszámíthatatlanság érzetét kelti, így a cipők kopogása a tűz pattogását idézi meg a színpadon, míg mi, nézők, abban gyönyörködhetünk, hogy sem a szoknya ráncai, sem a kézfejek nem lobognak kétszer ugyanúgy - amiként a láng nyelvei sem.” – Bajnay Beáta

július 7. 18.00 h Egy férfi és egy nő – francia sanzonok, régi magyar filmdalok

Huzella Júlia és  Ficza István színművészek előadásában. Zongorán közreműködik: Termes Rita - Gilbert Bécaud, Henri Betti, Charles Aznavour, Francis Lemarque, Vaszary János, Fényes Szabolcs, Eisemann Mihály, Tamássy Zdenkó, Polgár Tibor, Francis Lai világhírű filmslágerei … „Amellett, hogy szívesen hallgatjuk újra és újra ezeket az örökzöldeket, mégsem beszélhetünk egyszerűen egy koncertről. Talán inkább dramatizált dalestről.

A kiindulópontot a dalok jelentették, amiket mi is nagyon szeretünk, de azt gondoltuk, ennél többet szeretnénk. Így jött az ötlet, hogy a jól ismert dalokat egy történetté fűzzük, a daloknak új értelmet adva egy férfi és egy nő közös története által.

Reméljük, hogy az új nézőpontok, a dalok frissessége önöknek is olyan örömet szerez, mint nekünk, mikor énekeljük őket és játszunk velük.”

július 14. 18.00 h  80 dal alatt a Föld körül – Angolszász országok dalai – Jónás Krisztina és művészbarátai koncertje

 (Arne, Bridge, Britten, Chadwick, Foote, Forsyth, Foster, Purcell, Quilter, Sullivan, Walton, Williams) dalai, együttesei.  Előadják:  Jónás Krisztina  Ducza Nóra – énekművészek, Hegedűs Gönczy Katalin – zongora.

„Manapság sajnos csak ritkán találkozhatunk dalestekkel, holott a világ dalirodalma szinte kimeríthetetlen forrás. Koncertjeinkkel a daléneklést szeretnénk népszerűsíteni, célunk, hogy hallgatóinkat megismertessünk szinte sosem hallható dallamokkal, és újra felfedeztessünk velük ismerős műveket.

Rohanó világunkban egyre többet nézünk – egyre kevesebbet látunk; egyre többet fülelünk – de egyre kevesebbet hallunk meg. Az élményekre pedig vágyunk; „él - mény”, hiszen meg kell élnünk, de ehhez idő kell, még ha csak néhány órácska ráhangolódás is.

Közönségünket egy nem mindennapi „utazásra” invitáljuk. Föld körüli útra indulunk. Egy-egy koncertsorozat négy dalestből áll, előadásonként húsz dallal. Minden előadásra egy-egy földrész, térség, ország, nyelv-, vagy népcsoport zeneszerzőitől válogattunk dalokat. Moderátorunk (aki egyben állandó zongoristánk) minden alkalommal izgalmas előadással fűzi egymáshoz a dalokat. Első három koncertünket a következő témakörökben tartottuk: 1. „Ausztria tájain” – az első- és második bécsi iskola zeneszerzői, valamint F.Schubert, E.W.Korngold, Alma- és Gustav Mahler művei. 2  „Mediterrán hangulatban” – a latin vér jeles képviselői (Cortez, Donizetti, Frescobaldi, Gastaldon, Granados, Guastavino, Landi, Marchesi, Monteverdi, Montsalvage, Obradors, Rodrigo, Rossi, Villa Lobos). 3. „A jeges északon” – válogatás skandináv zeneszerzők (Grieg, Larsson, Nielsen, Pärt, Ragnarsson, Rangström, Sibelius, Sinding, Tamm és Tormis) dalaiból.

július 21. 18.00 h   A Dobai –Potesz Duo- jazz koncertje

Potesz Balázs (ütőhangszerek), Dobai István (jazzgitár, looping). Saját kompozíciók és könnyűzenei feldolgozások improvizatív megközelítése. A virtuóz előadásmód és a nagy dinamikai tartományok közötti megszólalás különleges világba repíti el az improvizatív zene szerelmeseit.

 július 28. 18.00 h  Octovoice Énekegyüttes koncertje

Az OCTOVOICE Énekegyüttes 1998-ban alakult. Az együttes többsége hivatásszerűen énekel és zenei pályán dolgozik. Tanulmányaik során különböző kórusokkal bejárták a világot Amerikától Görögországig, Hollandiától Olaszországig. Megalakulásukat követően különböző korok klasszikus kórusműveit adták elő, koncerteztek országszerte, hatalmas sikereket aratva. Két évvel megalakulásuk után az együttes váltott: elkezdtek a cappella jazz-t énekelni. Megújult repertoárjukkal (a ’30-as évek klasszikus swing-jétől a mai modern irányzatokig), számos médiumban szerepeltek, ahova rendszeresen visszahívják őket. 2001-ben a Millenáris Park megnyitóján olyan nagy sikerrel szerepeltek, hogy meghívást kaptak Franciaországba, ahol a magyar kultúra nagyköveteiként a MAGYart rendezvénysorozaton vettek részt. Felléptek a Pesti Vigadóban, ahol egy nagyszabású Jazz-Gospel Esten arattak átütő sikert. Az OCTOVOICE Énekegyüttes előadásaiból a profizmus, a könnyedség és a jókedv árad, bemutatva, hogy elgépiesedett világunkban milyen különleges élményt képes szerezni az emberi hang. 2005-ben jelent meg első CD-jük Christmas Time címmel, 2007-ben pedig második "Jazz acapela"-című albumuk.

augusztus 4. 18.00 h A tangó - szenvedély és harmónia - Argentin tangó est a Tango Harmony- Argentin Tangó Zenekarral és tangó-táncosokkal

A zenekar Bartha Katalin kezdeményezésére alakult 1998-ban. Az együttest magával ragadta a Piazzolla műveiből áramló lüktetés, rögtön beleszeretett ebbe a zenébe és Eero Kesti finn zeneszerző segítségével elkezdte a saját együttesre hangszerelt repertoár kialakítását. Azóta folyamatosan bővülő repertoárral szerepel önálló koncerteken és táncos előadásokon egyaránt.

Tagok: Alejandro Szabo (arg) – bandoneon, Bartha Katalin (hun) – hegedű, művészeti vezető, Bartha Péter - bandoneon, Lázár György (hun) – zongora, Nagy Ottó – gordonka, Piukovics Gábor – nagybőgő. Közreműködők: Babicsek Bernát – harmonika, Szőllősi András - nagybőgő, ének

 A zenekar megalakulása óta együttműködik Budai László tangó világbajnokkal és az Argentintangó Táncszínházzal, Kulik Johannával, Bánhidi Petrával és Bartulovic Josippal, valamint Szőlőssi Andrással és Götz Andreával.

Az együttes rendszeres közreműködője a Nemzeti Táncszínházban,  az IBS Színpadon, a Klebelsberg Kultúrtúriában, a Danubiando Fesztiválon és más helyszíneken szervezett előadásoknak, ahol darabjaikkal nagy sikert arattak (Évszakok Buenos Airesben (2002), Tangó-expressz (2005), Lélekhúrok (2005), A szenvedélyes tangó (2007), Tango & Piazzolla, Tango Harmony (2008), Tango Montázs (2010), Tango Fantasy (2010), Tangó Szerenád (2010), La Bella Tangolita (2011), BailAmor (2011). A zenekar a házigazdája és állandó szereplője a Tangó Szalon-oknak.

Az agárdi esten a művészek bemutatják a tangó különböző stílusait, műfajait zenében, táncban, a hagyományos tangótól Piazzolláig és a modern tangóig.

augusztus 11. 18.00 h Ezt is Bokácsiában olvastam  - a Tercina együttes koncertje Kálid Artúr színművész közreműködésével

Itáliai reneszánsz zene  a Tercina együttes előadásában – a széki meséket Kálid Artúr színművész adja elő

Boccaccio novellái széki átírásban .A meséket Győri Klára széki mesemondótól Nagy Olga gyűjtötte.  A műsorban Leonardo, Botticelli, Raffaello és más reneszánsz mesterek rajzait vetítjük.

„... mert mondanom sem kell, hogy a Boccaccio - novella széki tréfává változott Kali néni ajkán. Akkor kezdtem először elgondolkozni azon: hogyan lehetséges, hogy Kali néni teljesen székinek érezte a novellát, sőt az székivé is vált. És amikor kiderült, hogy bizony olvasta, mert én egyenesen kijelentettem: „Kali néni, ezt maga olvasta valahol”, akkor be is vallotta, hogy mind a száz „Boccacciót” olvasta. A bátyja lopta még az első világháború előtt tisztjétől, akinél puccer volt, s a családi ereklye Kali néni hozománya lett.” Nagy Olga

Tercina együttes: Kállay Katalin – reneszánsz és barokk furulyák , Vitárius Piroska – reneszánsz és barokk hegedű , Győri István – reneszánsz lant, vihuela, arciliuto, barokk gitár, romantikus gitár.

augusztus 18. 18.00 h Marco Bianchi, városunkban élő, olasz zongoraművész koncertje

Marco az aquilai A. Casella Konzervatóriumban folytatta zongoratanulmányait Sergio Calligaris és Pietro Iadeluca irányításával, utóbbinál magántanulóként 1995-ben diplomázott maximális pontszámmal a terámói Istituto Musicale Pareggiato G. Braga-ban. Ugyanebben az évben zongoraelőadóként debütál nagy sikerrel a tivoli AGIMUS társaságnál. Ezt követően Marcella Crudeli és Fausto Cesare mestereknél képezi tovább magát.

1997-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakirányú nemzetközi továbbképző kurzusain vett részt, egy évvel később pedig a Régi Zeneakadémián adott koncertet. 2001-ben egyéves ösztöndíjra jelölték. Olyan mesterekkel dolgozott együtt mint Kecskés Balázs és Szokolay Balázs.

2004-ben elnyerte a varsói Fryderyk Chopin Nemzetközi Zeneakadémia éves ösztöndíját. Együttműködik az Osztrák Kulturális Fórummal, az Olasz Kultúrintézettel és a Régi Liszt Ferenc Zeneakadémiával, ahová 2010-ben a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatójától meghívást kapott olasz nyelvű audiofelvételek elkészítésére. Nemrégiben fellépett a Lion’s Club rendezvényein, a Balatonfüredi Salvatore Quasimodo Emlékversenyen, valamint 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a budapesti Régi Zeneakadémián, a Scuderie Estensi di Tivoli-ban (Róma) és a híres budapesti háromnapos „Belvárosi Művészeti Napok” elnevezésű fesztiválon. Jelenleg Gárdonyban lakik,  zongoraiskolát működtet, s magyar feleségével létrehozták az Esti Harmóniák Kulturális Egyesületet – ahol komolyzenei ösztöndíjat is létrehozott velencei-tó körül élő, tehetséges fiatalok részére. A Péntek Esti Hangtárlat augusztus 19-ei koncertjét ingyenesen ajánlja fel Gárdony városának.

augusztus 25. 18.00 h Daily Part Acoustic – jazz koncert

Kiss G. László, városunkban élő zeneművész és művészbarátai koncertje. Fúziós jazz – ahogyan mi szeretjük. A zenekar tagjai: A zenekar tagjai: Dobai István – gitár, Kiss G. László – basszusgitár, Mohai Szabolcs- ütőshangszerek,, Vízer Dániel – ének

 

Jegyek elővételben kaphatóak a Városi Könyvtárban (Gárdony, Szabadság u. 14.) és a helyszínen: Agárd, Sigray u. 1. (Galéria Kávézó), valamint a program kezdete előtt a helyszíne. www.gardonykultura.hu

Ára: 1200.- Ft, diák-nyugdíjas: 800 .- Ft-

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo